Hoe werkt een Segway?

Hoe werkt een Segway? Een Segway is een elektrisch aangedreven zelfbalancerend voertuig. Net zoals een auto kan hij vooruit, achteruit en sturen. De Segway heeft echter maar twee wielen en valt toch niet om! Dat de Segway niet omvalt komt door het regelsysteem dat zich onder je voeten bevindt. De Segway wordt veel gebruikt door politiekorpsen in stadscentra zodat de agenten niet de hele dag hoeven te lopen en toch snel ter plaatse kunnen zijn. Om een het voertuig te besturen op de openbare weg (fietspad) hoef je niet in het bezit te zijn van een rijbewijs maar er is wel een verzekeringsplicht en een minimale leeftijd van 16 jaar.

Wat is de snelheid van een Segway?

De snelheid van een Segway is gelimiteerd op 20 km/u en heeft een schildpadmodus waarbij hij maar 6 km/u kan. Deze modus wordt veel gebruikt om mensen die voor het eerst een Segway gebruiken eraan te laten wennen, maar ook voor indoorgebruik is deze stand populair om ongelukken te voorkomen.

Hoe balanceert een Segway?

Een Segway werkt doordat je voorover leunt en de wielen dan gaan draaien zodat je niet omvalt. Leun je naar voren dan draaien de wielen vooruit zodat de onderkant zich ook naar voren beweegt, en je dus niet omvalt. Leun je achterover, dan gaat dit omgekeerd. Tevens is dit is ook de manier om te remmen. Een goede manier om je in te beelden hoe dit werkt is door te denken aan het balanceren van een bezem op je hand. Valt de bezem naar voren, dan beweeg je snel je hand naar voren zodat deze niet op de grond valt. Valt de bezem naar je toe, dan beweeg je snel je hand richting je lichaam zodat hij niet valt.

Hoe stuur je met een Segway

Het sturen met een Segway doe je door het handvat naar links of naar rechts te bewegen. Beweeg je deze naar links, dan draaien de wielen zo dat het geheel linksom draait. Doe je dit omgekeerd dan draait de Segway zich naar rechts. Deze beweging is zowel te maken als de Segway aan het rijden is of als hij stil staat, op deze manier kan je 360 graden draaien op de plaats en heb je dus een geringe draaicirkel.

Wat gebeurt er als er niemand op de Segway staat?

Als er niemand op de Segway staat dan valt deze voorover door het gewicht van het tasje aan de voorkant. Er zitten sensoren in de plaat waar je op staat, deze sensoren geven aan de elektronica door dat er een persoon aanwezig is op de Segway. Indien er niemand op de Segway staat dan zal hij na een aantal meter zichzelf voorover laten vallen zodat hij niet alsmaar door blijft rijden.

Het gebruik van een Segway

Een Segway wordt voor veel verschillende taken gebruikt, zoals:
  • Een eenpersoonsgolfkarretje met een speciale houder aan de zijkant om je golfclubs in te bewaren.
  • Het beoefenen van polo, iets dat normaal ook wel met paarden gedaan wordt, maar nu op de Segway.
  • Het bekijken van een stad omdat je zo snel veel verschillende dingen kunt zien op één dag.
  • Pizza's bezorgen in de stad op plaatsen waar scooters niet goed bij kunnen komen.
  • Patrouilleren door de stad van politie. De agent steekt zo boven het menigte uit en kan meer zien en sneller ter plaatse zijn.

Naast deze praktische toepassingen kun je de Segway ook zo ombouwen dat hij te bedienen is met een nunchuck van de Wii en zo je bierkrat voor je kan tillen.

Het ontstaan van de Segway

De Segway is bedacht en ontworpen door Dean Kamen en voortgekomen uit zijn eerste idee voor een persoonlijk vervoersmiddel. Dit eerste vervoersmiddel kwam voort uit het probleem dat Dean zag bij een man in een rolstoel die een stoeprand op wilde komen, dit ging erg lastig. Dean besloot hier wat aan te doen door in 1999 een bedrijf op te richten dat een vervoersmiddel ontwikkelde voor minder validen om deze mensen het leven gemakkelijker te maken. Het had als enige eisen dat het geheel klein, wendbaar en gemakkelijk was om te besturen. Dit bleek zo'n een groot succes te zijn voor mensen in een rolstoel dat Dean besloot om ook een versie te gaan ontwikkelen voor de mens die geen gebruikmaakte van een rolstoel. In 2001 kwam daar de Segway die vanaf 2004 in Nederland verkocht wordt en op het moment vaak deel uitmaakt van het straatbeeld.

Wat zijn de nadelen van een Segway?

Een Segway lijkt geweldig, maar er zijn ook enkele nadelen. Zo kost het apparaat zo'n 3000 euro (2016) en kan het niet de trap op en af. Ook is het geen handig vervoersmiddel als het buiten koud is, omdat je zelf weinig beweegt en het dus snel koud krijgt. Er is geen minimale leeftijd waarop je een Segway mag besturen op eigen terrein, maar op de openbare weg moet je op zijn minst 16 jaar oud zijn.

De opvolger van de Segway

Het Hoverboard wordt door veel mensen gezien als de opvolger van de Segway. Het verschil is echter dat het Hoverboard geen stang heeft om je aan vast te houden maar slechts het plateau. Door op dit plateau verschillende kanten op te leunen kun je zo naar links, rechts, voren of achteren sturen, precies zoals de Segway dit doet.
© 2016 - 2025 Pepsimax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Segway kopenEen Segway is een vervoermiddel die veel word gebruikt in grote bedrijfsruimten. Niet alleen bedrijven kopen een Segway…
Kan een hoverboard verzekerd worden?Kan een hoverboard verzekerd worden?Bij de jeugd van tegenwoordig hoef je niet meer aan te komen met een skateboard. Dat is ouderwets. De meeste kinderen ge…
Self balancing hoverboardSelf balancing hoverboardIn de film Back to the Future was er een vliegend skateboard te zien. Het is in 2015 nog geen realiteit geworden maar de…
CoolReall DreamWalker Hoverboard: prijzen en reviewsCoolReall DreamWalker Hoverboard: prijzen en reviewsDe CoolReall Dreamwalker is een degelijk hoverboard dat gebruik maakt van het SmartWalker-besturingssysteem om te zorgen…

ICE-contacten instellen op je telefoon voor noodgevallenICE-contacten instellen op je telefoon voor noodgevallenWat als u terechtkomt in een noodsituatie en u bent buiten bewustzijn? Hulpdiensten willen contact opnemen met uw famili…
Wat is een Arduino en wat kun je ermee doen?Wat is een Arduino en wat kun je ermee doen?De Arduino is een kleine programmeerbare computer die ontzettend veel kan doen door de juiste code te schrijven. Op inte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Segway_PT
  • http://mentalfloss.com/article/19610/12-things-you-can-do-segway
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Dean_Kamen
Pepsimax (7 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.