ICE-contacten instellen op je telefoon voor noodgevallen

ICE-contacten instellen op je telefoon voor noodgevallen Wat als u terechtkomt in een noodsituatie en u bent buiten bewustzijn? Hulpdiensten willen contact opnemen met uw familie maar dit is niet mogelijk omdat u niet aanspreekbaar bent. U heeft uw telefoon waarschijnlijk bij zich waar alle informatie in staat die de hulpdiensten nodig hebben, deze is alleen beveiligd met een wachtwoord. Hierdoor kunnen hulpdiensten geen contact opnemen met familie. Door ICE-contacten in te stellen in uw telefoon kunnen hulpdiensten zonder in uw telefoon te kijken toch contact opnemen met belangrijke contactpersonen.

Wat is een ICE-contact?

ICE staat voor 'In Case of Emergency', in het Nederlands 'in geval van nood'. ICE is een initiatief opgezet in 2005 door de paramedicus Bob Brotchie om mensen te stimuleren contactpersonen voor noodgevallen in hun telefoon te zetten. Regelmatig willen hulpdiensten zoals de brandweer, politie of ambulance contact op nemen met familie van iemand in een noodsituatie. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn na een ernstig ongeval of tijdens brand. Het is voor deze hulpdiensten erg handig als ze deze contacten makkelijk kunnen vinden via de telefoon van de persoon in kwestie. Mensen beveiligen hun telefoon bijna altijd met een wachtwoord om hun persoonlijke gegevens te beschermen, maar hierbij maken ze het ook de hulpdiensten onmogelijk om bij de contacten te komen. Om deze reden zijn ICE-contacten in het leven geroepen, contacten die bij een vergrendeld scherm kunnen worden weergegeven zodat er contact kan worden opgenomen met contacten van de eigenaar van de mobiel. Het kost maar enkele minuten tijd op de meest populaire telefoons om een ICE-contact in te stellen.

Wanneer zijn ICE-contacten handig

Een ICE-contact in uw telefoon is niet alleen handig zodat hulpdiensten contact op kunnen nemen met belangrijke contactpersonen. Zo kan de brandweer snel contact op nemen als ze uw telefoon in uw huis vinden als het in brand staat. Ook kan de politie zo makkelijk contact opnemen als uw telefoon ergens wordt gevonden. Een van de belangrijkste redenen om ICE-contacten in te stellen is zodat er snel contact met iemand kan worden opgenomen als u in het ziekenhuis ligt. Er kan dan snel gevraagd worden of er nog ergens rekening mee gehouden moet worden tijdens de behandelingen en uw familie kan gelijk langs komen. Aan andere reden om ICE-contacten in te stellen is dat wanneer u uw mobiele telefoon verloren bent, deze zo een stuk makkelijker bij u terecht kan komen. De vinder kan zo namelijk contact opnemen met uw ICE-contacten en zo met u in contact komen.

ICE-contact instellen op een Android-telefoon

 • Ga naar uw lijst met contactpersonen.
 • Ga naar de groepen.
 • Kies hierbij de lijst met 'ICE-contact bij nood'.
 • Klik op de button om een nieuw contactpersoon toe te voegen.
 • Klik op 'contact noodgevallen' en kies dan een van de volgende opties.
  • Contact aanmaken: om een nieuw contactpersoon aan te maken.
  • Contact selecteren: om een bestaand contactpersoon toe te voegen.
 • Hierna staat de nieuwe contactpersoon in de groep ICE-contact bij nood.

Contact opnemen met een ICE-contact op een Android-telefoon

 • Als het scherm vergrendeld is, ga dan naar noodoproep.
 • Klik op de knop links onderin om bij de ICE-contacten te komen, de contacten kunnen nu gebeld worden.

ICE-contact instellen op een iPhone met iOS

Op iPhones is deze functie beschikbaar op iPhone 4S en hoger die zijn voorzien van iOS 8 en hoger.
 • Ga naar de app 'gezondheid'.
 • Klik vervolgens op 'Medische ID' links onderin.
 • Klik vervolgens op 'wijzig' rechts bovenin.
 • Klik op 'voeg contact voor noodgevallen toe' om een nieuw ICE-contact toe te voegen. Hierbij kan ook de relatie tot de persoon worden toegevoegd.
 • Zet de functie 'Toon bij vergrendeling' aan. Hierdoor worden contactpersonen weergegeven onder het kopje 'Noodgeval', als de telefoon vergrendeld is.

Bij het Medische ID in uw iPhone kan ook andere medische informatie worden neergezet zoals uw allergieën, bloedgroep en medicijngebruik. Het is verstandig ook al deze informatie (correct) in te vullen zodat wanneer u medische hulp nodig heeft, u gelijk geholpen kan worden.

Contact opnemen met een ICE-contact op een iPhone

 • Klik op de knop 'Noodgeval' als het scherm vergrendeld is.
 • Klik op de button 'Medisch ID', het medische ID wordt weergegeven zoals u die heeft ingevoerd en de ICE-contacten kunnen worden gebeld.

Wat als u geen mobiel heeft met deze functies?

Als u geen iPhone 4S of hoger met iOS 8 of hoger heeft of geen telefoon met Android kunt u met deze stappen geen ICE-contacten instellen. Wat u dan kunt doen is een foto maken van uw belangrijke details en deze als screensaver gebruiken bij een vergrendeld scherm. Zo kunnen hulpdiensten toch bij de informatie als uw mobiel vergrendeld is.
© 2016 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smart Lock instellen voor je ChromebookSmart Lock instellen voor je ChromebookVoor het ontgrendelen van je Chromebook is normaal het invoeren van een wachtwoord vereist. Google heeft voor gebruikers…
Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Het is al jaren in opmars: bellen via internet, en dan vooral gratis bellen. Er is ook al genoeg over geschreven, maar v…

Wat zijn de voordelen van USB-c t.o.v. USB 2.0?Wat zijn de voordelen van USB-c t.o.v. USB 2.0?USB-c is de opvolger van de USB 2.0-standaard waarbij één van de grote voordelen is dat je de stekker er niet meer verke…
Hoe werkt een Segway?Hoe werkt een Segway?Een Segway is een elektrisch aangedreven zelfbalancerend voertuig. Net zoals een auto kan hij vooruit, achteruit en stur…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JESHOOTS, Pixabay
 • http://web.archive.org/web/20090203024121/http://www.cambridge-news.co.uk/cn_news_newmarket/displayarticle.asp?id=198611
 • http://www.apple.com/ios/health/
Sanj (108 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.