Energie uit wind en zee

Zonne-energie lijkt voor de nabije toekomst de grootste belofte in te houden als energiebron. Toch wordt er overal ter wereld door geleerden en technici gezocht naar methoden om de energie van de wind, de getijden en de hete kern van de aarde te benutten.

Windenergie

Al eeuwenlang maakt de mens gebruik van de windkracht. Met zeilschepen voer hij, voortgestuwd door de wind, over de oceanen. Op het land werden windmolens gebruikt om graan te maken of water over te pompen. De technici van onze tijd proberen het principe van de windmolens te gebruiken om op een goedkope manier elektriciteit op te wekken.

Het is niet moeilijk een eenvoudige door de wind aangedreven generator bouwen die elektrische stroom levert. De nieuwste ontwerpen verschillen al aanzienlijk van de gebruikelijke windmolens. Men geeft tegenwoordig de voorkeur aan wieken, die in een zacht briesje onbelemmerd kunnen draaien, maar in zware stormen niet onhandbaar worden. Zulke bladen zijn meestal lang en smal zoals bij vliegtuigpropellers. Ze worden gevestigd aan een as die kan draaien, de draaiende as drijft een gewone generator (een grote dynamo) aan. De hoeveelheid stroom die wordt opgewekt, schommelt naargelang de windkracht.

De wind zelf is gratis. De kosten van de bouw, de installatie en het onderhoud van zulke windmolens voor het opwekken van elektriciteit op grote schaal, zijn echter bijzonder hoog. Men heeft ook nog geen oplossing voor het probleem van de wisselvalligheid van deze wijze van stroomopwekking. De overtollige elektrische stroom die bij harde wind wordt opgewekt, kan men nergens opslaan en men weet niet hoe men aan de vraag zou moeten voldoen in periodes van windstilte. Voorlopig lijkt de windkracht daarom niet meer dan een welkome aanvulling op de bestaande methoden om elektriciteit op te wekken.

Waterkracht

Het verschil tussen eb en vloed bied waarschijnlijk een veel goedkopere nieuwe energiebron. Technisch gezien is het winnen van deze vorm van energie een veel grotere uitdaging dan het benutten van windenergie.

Getijdencentrales maken gebruik van het rijzen van het water in riviermondingen. Tijdens hoog water worden grote reservoirs gevuld. Wanneer het eb wordt, laat men het water uit de reservoirs ontsnappen en wordt de waterkracht benut om elektriciteit op te wekken. De geschikte plaatsen voor zulke centrales liggen uiteraard in gebieden waar een groot verschil bestaat tussen de waterstanden bij eb en vloed.

Het bouwen van getijdencentrales gebeurt nu nog niet op grote schaal, omdat het aantal plaatsen waar het verschil tussen eb en vloed groot genoeg is, te beperkt is. Deze plaatsen moeten natuurlijk ook in een gebied liggen waar voldoende vraag naar elektriciteit is. Omdat het moeilijk is om gunstige plaatsen voor getijdencentrales te vinden, bestaat er momenteel weinig hoop dat de energie uit zee op kort termijn een grote bijdrage zal leveren aan de oplossing van het energievraagstuk.

Lees verder

© 2008 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is groene stroom?Wat is groene stroom?Groene stroom of ecostroom is elektriciteit die op een milieuvriendelijke wijze uit hernieuwbare energiebronnen wordt ge…
Vijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomVijf soorten groene energie: Stap over op schone stroomIn dit artikel worden alle vijf soorten groene energie besproken die op dit moment beschikbaar zijn. Dat zijn wind energ…
Natuurlijke energiebronnenNatuurlijke energiebronnenEnergie is bijna overal voor nodig. Van je spelcomputer t/m de verwarming. Energie halen wij uit de aarde/natuur. Er zij…
Duurzame zonne-energieDuurzame zonne-energieZonne-energie is een duurzame vorm van energie. Andere duurzame energiebronnen zijn windenergie, waterenergie en Bio ene…

BVN de Nederlandstalig publieke tv zender in het buitenlandBVN de Nederlandstalig publieke tv zender in het buitenlandNederlandse en Belgische tv ontvangen in het buitenland via BVN, een gratis Nederlandstalige tv zender voor alle Vlaming…
Elektrische stroom & aarding (Veiligheid)Elektrische stroom & aarding (Veiligheid)Elektrische stroom gebruiken we dagelijks. Toch weten velen niet precies hoe stroom werkt. Stoppen in de meterkast, de e…
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 25-11-2009
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.