3D printen: hoe kun je het beste je filamenten bewaren?

3D printen: hoe kun je het beste je filamenten bewaren? 3D printen is een geweldige techniek, waarmee je digitale 3D-modellen kunt afdrukken. Om te kunnen afdrukken met een 3D-printer, heb je filamenten nodig. Dit kun je zien als een cardridge voor een normale printer. Het bevat het materiaal waarmee in 3D wordt geprint. Meestal is dit van kunststof, zoals PLA of ABS. Om de kwaliteit van je filament hoog te houden, is het belangrijk dat je deze goed opbergt. Hoe kun je het beste je filamenten bewaren?

Over 3D printen

Om een 3D-print te maken, heb je een 3D-printer nodig. Met een 3D-printer kun je een digitaal ontwerp afdrukken en er een daadwerkelijk 3D-object van maken. Dit wordt laagje voor laagje gedaan, tot het object volledig is afgedrukt. In 2000 is deze techniek ontstaan en het werd al snel een groot succes. In de opvolgende jaren werden er steeds meer nieuwe technieken ontworpen. De meest bekende techniek is FDM, ook wel Fused deposition modeling. Dit houdt in dat het materiaal wordt gesmolten en via een spuitmond laag voor laag wordt afgedrukt. Wanneer het materiaal weer afkoelt, heb je een 3D-model dat perfect gebruikt kan worden. Voor deze techniek heb je filamenten nodig. Dit kun je zien als een soort cardridge, maar in plaats daarvan is het een rol met daarop een sliert kunststof. Meestal is dit in de dikte 1,75 mm of 2,85 mm. Deze wordt tijdens het printen gesmolten om zo de print te maken. Filamenten zijn doorgaans beschikbaar in meerdere kleuren, zodat je een print kan maken die volledig voldoet aan jouw eisen.

Materialen

Er zijn allerlei soorten materialen waar je 3D-prints mee kunt maken. De materialen die vooral door beginners worden gebruikt, zijn ABS en PLA. ABS is een kunststof die we ook kennen van bijvoorbeeld de Legoblokjes. Ook wordt het veel gebruikt in golfclubs en muziekinstrumenten. Het is ontzettend sterk en kan heel veel hebben. PLA is een biologisch afbreekbare kunststof die wordt gemaakt van mais. Je ziet deze kunststofvorm vaak terug op festivals, waar de glazen van PLA zijn gemaakt. Omdat deze biologisch afbreekbaar is, is het minder erg als er glazen achterblijven na het festival. Behalve ABS en PLA zijn er nog talloze andere materialen die je kunt gebruiken voor je 3D-prints. Bijvoorbeeld HIPS, PC, PET en Carbon. Welk materiaal iemand gebruikt is vaak vooral afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Ieder materiaal kent namelijk zijn voor- en nadelen. De meeste mensen proberen meerdere materialen uit om te kijken waar zij het liefste mee werken.

Kwaliteit van filamenten hoog houden

Je wilt natuurlijk dat je filamenten een hoge kwaliteit hebben. Daarom is het belangrijk om te realiseren dat er verschillende situaties zijn waardoor de kwaliteit juist lager wordt. Zo kunnen de meeste filamenten niet goed tegen UV-licht. Het kunststof kan dan verkleuren, maar ook wordt het materiaal minder sterk en zullen er sneller problemen kunnen ontstaan. Ook is het belangrijk dat filament niet te warm wordt, omdat het anders een beetje zou kunnen smelten. Hierdoor kan de 3D-printer er minder goed mee omgaan en is het mogelijk dat je 3D-object mislukt. Als laatste kan vocht een probleem zijn en hier kan de kwaliteit van een filament ook zeker van dalen. Sommige materialen kunnen iets beter tegen vocht, maar het is toch verstandig hier rekening mee te houden.

Hoe filamenten opbergen?

Een goede plek om filamenten op te bergen is bijvoorbeeld in een kelderkast. Je kunt het dan in een gesloten bak stoppen, zodat er ook geen licht en vocht bij kunt komen. Lang niet iedereen heeft een kelderkast en je zou er dan ook voor kunnen kiezen om een andere donkere kast hiervoor te gebruiken.

Hoe voorkom je dat er vocht bij komt?

Een kelderkast kan qua vocht natuurlijk voor grote problemen zorgen bij je filamenten. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen. Zo kun je ervoor kiezen om een vochtvreter in de buurt te plaatsen. Een andere mogelijkheid is om in de plastic bak waar je filamenten zitten een bak met rijstkorrels te plaatsen die het overtollige vocht kunnen opnemen. Er zijn ook mensen die hun filamenten in een vacuümzak stoppen. Belangrijk is dan dit een zak is die je zelf helemaal vacuüm kunt zuigen, want als je dit met de hand moet doen, dan loop je altijd het risico dat dit niet helemaal goed lukt.

Is dat nou echt nodig?

Sommige mensen bergen hun filamenten niet op een speciale manier op en zij merken geen verschil in kwaliteit. Doorgaans kun je ook best de filamenten op een andere manier opbergen en geen rekening houden met licht, warmte en vocht. De kwaliteit wordt er niet direct minder op. Wanneer het echter voor een langere tijd in aanraking komt met licht, warmte of vocht, dan kan de kwaliteit wel degelijk lager worden. Het is dus vooral raadzaam om te kijken hoe lang je met je filamenten wilt doen. Als je toch minstens meerdere maanden met je filamenten doet, dan is het echt belangrijk dat je het goed opbergt.
© 2016 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
3D-printer - toepassingen3D-printer - toepassingenEen 3D-printer is een apparaat dat driedimensionale objecten kan produceren. Met een digitale bouwtekening wordt het obj…
Spierweefsel en spiercontractieSpierweefsel en spiercontractieSpierweefsel kan contraheren (samentrekken) dankzij de interactie tussen myosine en actine. Bij contractie schuift myosi…
De ontwikkeling van de 3D-printerDe ontwikkeling van de 3D-printerDe 3D-printer gaat een steeds grotere rol vervullen en er kan steeds meer mee. Het einde van deze ontwikkeling is nog la…

De felste zaklamp ooit in de binnenzak (2017)De felste zaklamp ooit in de binnenzak (2017)De felste zaklamp anno 2016 met een sterk verblindende lichtopbrengst is de Mixxar flashlight Q250. Deze lamp geeft meer…
Hoeveel licht geeft een led-lampHoeveel licht geeft een led-lampLamp en licht horen bij elkaar, maar hoeveel licht geeft een lamp? Die vraag wordt vaak gesteld bij de aanschaf van led-…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pestoverde, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/3D-printer
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fused_deposition_modeling
  • https://ultimaker.com/en/community/6279-how-to-store-your-filament
  • http://3dprintingforbeginners.com/how-to-store-3d-printing-filament/
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.