Alarmsystemen als beveiliging voor gebouwen en huizen

Alarmsystemen als beveiliging voor gebouwen en huizen Alarmsystemen zijn er op gebaseerd om mogelijke inbrekers snel in de kraag te kunnen grijpen door de politie of om de brandweer snel ter plaatse te laten zijn. In dat geval moet het wel een systeem zijn dat op een centrale meldkamer is aangesloten. Maar ook andere systemen kunnen veel voordeel opleveren. Zo heeft menige rookmelder bij slapende mensen erger voorkomen en een hoog schel alarmsignaal inbrekers zodanig laten afschrikken dat ze zonder buit de benen hebben genomen. Er bestaan diverse systemen voor gebouwen en huizen.

Alarmsysteem aansluiten op meldkamer

Bij de aansluiting van een alarmsysteem op een meldkamer kan een inbraak snel verijdeld worden en bij brand kan de schade dikwijls beperkt worden nadat ook de brandweer een melding heeft gekregen en zich naar de brand spoed. Naast een signaal geven aan de meldkamer kunnen veel alarmsystemen ook ter plekke een hoog en hard geluid produceren dat bijvoorbeeld dieven afschrikt.

Soorten alarmsystemen voor gebouwen en huizen

Er bestaan drie soorten alarmsystemen afhankelijk van de manier waarop de onderdelen contact maken met de huiscentrale die zich ergens in huis of in een gebouw bevindt. Die huiscentrale kan een sirene of lichtflits inschakelen. Bij huiscentrales die gekoppeld zijn aan een centrale meldkamer van een beveiligingsbedrijf wordt daar een melding naar doorgestuurd. Bij sommige systemen wordt een melding doorgestuurd naar een mobiele telefoon.

Volledig bekabelde alarmsystemen

Bij de volledig bekabelde systemen zijn alle componenten aan de huiscentrale verbonden door middel van kabels. Tot die componenten behoren detectoren, klavieren, sirenes, telefoonlijnen, enz. Het grote voordeel van dit systeem is dat er geen storingen optreden. Een nadeel is dat het moeilijk te verwezenlijken is in een bestaande situatie omdat de kabels aangelegd moeten worden.

Volledig draadloze alarmsystemen

Zoals de naam aangeeft werken deze systemen geheel zonder bekabeling. Alle componenten maken draadloos contact met de huiscentrale. De huiscentrale communiceert ook volledig draadloos met de meldkamer of contactpersoon via het gsm-netwerk. Het grote voordeel van dit systeem is dat het makkelijk geïnstalleerd kan worden en dat er probleemloos componenten aan kunnen worden toegevoegd. Nadeel is dat het zendbereik kan storen als er bijvoorbeeld veel ijzer (in beton) in de omgeving aanwezig is. Ook zijn storingen mogelijk door andere apparaten met eenzelfde frequentie.

Hybride alarmsystemen

Bij een hybride alarmsysteem zijn de componenten gedeeltelijk bekabeld en gedeeltelijk draadloos verbonden met de huiscentrale. Dit systeem kan worden toegepast als niet alle componenten bekabeld kunnen worden.

Waarborgorganisaties in Nederland en België

In Nederland en België bestaan verschillende waarborgorganisaties met betrekking tot de aanleg van alarmsystemen.

Nederland

Om in Nederland zeker te zijn van een goede installatie kan het best alleen in zee worden gegaan met bedrijven die aangesloten zijn bij de VEB (Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven) of bedrijven met een certificaat van de CIVB (Certificatie Instelling voor Beveiliging). Dergelijke bedrijven hebben gediplomeerde monteurs in dienst.

België

In België is het goed om een alarminstallatie te laten aanleggen door een installateur die erkend is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook dient in België jaarlijks een controle plaats te vinden door een erkende installateur. Regelgeving hieromtrent is te vinden in de Wet Tobback.

Sensoren belangrijke onderdelen

Belangrijk bij een alarmsysteem zijn de sensoren die zorgen voor het afgaan van het alarm. Er bestaan verschillende soorten sensoren zoals:
  • Drukknop: Drukknoppen zijn soms beschikbaar voor degenen die zelf een overval, of brand willen melden. Ook bestaat het drukknopsysteem bijvoorbeeld bij melding van ziekte.
  • Gasdetector: Deze reageert op een gaslek.
  • Glasbreukdetector: Een glasbreukdetector reageert op geluidsgolven die ontstaan door glasbreuk.
  • Kanteldetector: Vroeger ook wel kwikschakelaar genoemd. Deze reageert op het optillen van een voertuig of machine.
  • Magneetcontacten: Deze zorgen voor een alarm bij het openen van een raam of deur omdat het magneetcontact verbroken wordt.
  • Rookmelder: In de meeste gevallen geeft een rookmelder een alarmsignaal als luidruchtige sirene ter plaatse maar kan soms ook doorgaan naar een centrale.
  • Ruimtelijke detectoren: Het alarm gaat af zodra beweging in een ruimte wordt opgevangen door de detectoren door middel van onderbroken infrarood of microgolven.
  • Trildetector: Een trildetector reageert op trillingen die ontstaan bij het uitbreken van een muur of doorboren van een kluisdeur.
  • Waterdetector: Een waterdetector geeft een signaal af zodra er sprake is van een lekkage of overstroming.
  • Warmtedetector: Dit betreft een detector die de warmte opvangt van vlammen of oververhitting.

Inschakelen en uitschakelen

Het inschakelen en uitschakelen van een alarmsysteem gebeurt meestal door middel van een cijfercode die ingevoerd wordt op een speciaal paneel. Soms gebeurt het schakelen door een sleutel of badge te gebruiken en er zijn systemen met herkenning van een vinger, hand of oog.

Stil alarm

Er bestaan ook zogenaamde stille alarmen. Bij deze alarmen is ter plekke geen geluid te horen en kan ook niet worden gezien dat het alarm is afgegaan. Uiteraard gaat bij de centrale meldkamer wel een merkbaar alarm af. Voor mogelijke inbrekers wordt dan soms op het pand een waarschuwing aangebracht dat bij inbraak de meldkamer wordt gewaarschuwd.

Meer acties voor goede beveiliging

Maar goed beveiligen is uiteraard niet alleen een kwestie van een alarminstallatie laten aanleggen. Het begint al bij de deuren goed sluiten bij het verlaten van het pand. Ook het open laten staan van ramen kan een risico met zich meebrengen. Het laten aanbrengen van speciale veiligheidssloten is ook een goede preventie. Kortom, nagaan of alles niet te inbraakgevoelig is rondom het huis is een prima actie.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alarmsysteem kopen: Wat kost dat en waar moet je op letten?Met de toenemende inbraakgolven in alle regio's in Nederland is het geen slecht idee om jouw huis en spullen te bescherm…
Informatie over auto-alarmenInformatie over auto-alarmenBijna elke auto in Nederland heeft wel een auto-alarm. Je hebt deze echter in alle soorten en maten. Ook werken ze op ve…
Alarminstallaties en inbraakbeveiligingAlarminstallaties en inbraakbeveiligingDieven verrijken zich steeds meer met het bezit van anderen. Welke maatregelen kunt u nemen voor inbraakbeveiliging? Eer…

Digitale fotolijsten: eigenschappen en keuzebepalingJarenlang verdwenen na elke vakantie, of na een huwelijk, geboorte of andere familiegebeurtenis de geknipte en afgedrukt…
3D-printer: Hoe werkt het en wat kun je ermee3D-printer: Hoe werkt het en wat kun je ermeeDe 3D-printer zien we steeds vaker bij mensen in huis staan. Je kunt er allerlei driedimensionale objecten mee maken van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheDigitalWay, Pixabay
  • https://offerte.nl/alarm
  • https://offerte.nl/alarm/alarminstallatie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alarmsysteem
  • https://www.prosecurity.be/inbraak-beveiliging/alarmsystemen/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.