Digitale fotolijsten: eigenschappen en keuzebepaling

Jarenlang verdwenen na elke vakantie, of na een huwelijk, geboorte of andere familiegebeurtenis de geknipte en afgedrukte foto’s keurig in een fotoalbum. Zo’n album werd regelmatig voor de dag gehaald en stond menigmaal centraal bij bezoekjes van familie of kennissen. Hoewel dit anno 2017 nog niet volledig tot de verleden tijd behoort is er een digitaal alternatief dat het aloude fotoalbum voor een deel uit de belangstelling heeft gehaald. Foto’s worden dikwijls getoond door middel van een digitaal fotoalbum dat bestaat uit een raamwerkje met daarin een beeldscherm en hierin is ergens een bepaalde hardware verwerkt.

Digitale fotolijsten als een soort minicomputers

Een digitale fotolijst is eigenlijk een soort minicomputer waar foto’s op kunnen worden vertoond. Die foto’s zijn dan met een digitale camera gemaakt dus het gaat niet om reeds afgedrukte foto’s die in een fotoalbum worden geplakt. Er kunnen honderden foto’s na elkaar worden vertoond op een digitale fotolijst als een soort diashow die automatisch doorloopt. Door de software, die erbij hoort, kan worden bepaald of de foto’s met of zonder effecten worden getoond en kunnen bepaalde foto’s worden uitgekozen.

Eigenschappen waar op te letten bij keuzebepaling

Maar er zijn verschillende soorten en maten digitale fotolijsten in de handel waardoor de keuze niet zo eenvoudig is. Op een aantal zaken kan bij de aanschaf worden gelet want binnen het grote aanbod van digitale fotolijsten bestaan er ook diverse verschillen in de functies.

Vanuit geheugenkaartje

Een fotoshow tonen op een digitale fotolijst is eigenlijk heel makkelijk. Gewoon een aantal foto’s knippen met een digitale camera, het geheugenkaartje eruit halen en in de fotolijst stoppen en de geprogrammeerde 'diavoorstelling' starten.

USB-aansluiting

Digitale fotolijsten kunnen dikwijls ook aan een computer of laptop worden aangesloten door middel van een USB-aansluiting.

Wifi-technologie

Naast digitale fotolijsten die met USB worden aangesloten bestaan er ook lijsten die werken met wifi-technologie. Wifi staat voor een draadloos netwerk dat onder bepaalde voorwaarden zonder licentie gebruikmaakt van radiofrequenties. De eisen daarbij zijn vastgesteld door de Wi-Fi Alliance. Door wifi kan snoerloos contact worden gemaakt met een computer of laptop of met internet.

Intern geheugen

Digitale fotolijsten kunnen ook beschikken over een intern geheugen voor opslag van de foto’s. Dat is een makkelijk systeem omdat dan niet met losse kaartjes of aansluiting aan een computer of laptop hoeft te worden gewerkt. Maar het interne geheugen is per lijst verschillend waar rekening mee moet worden gehouden.

Software en bediening

De software zorgt ervoor dat zelf kan worden bepaald welke foto’s er verschijnen en of ze met of zonder effecten worden getoond. De bediening gebeurt daarbij meestal door knoppen die zich op de voorkant of achterkant bevinden. Maar ook komt voor dat de bediening gebeurt via touchscreen of een afstandsbediening.

Bestandsformaten

Niet alle fotolijsten ondersteunen alle bestandsformaten. Daarom is het goed om er bij de aanschaf op te letten of de lijst de juiste bestanden aankan.

De aanschafprijs

Deze is voor een groot deel afhankelijk van de grootte van het lcd-scherm. Hoe groter het scherm hoe hoger de prijs. Maar ook de kwaliteit speelt een rol waarbij een lage prijs duurkoop kan worden. De makers van digitale fotolijsten zorgen ervoor dat de lijsten evenals gewone fotolijsten een mooie uitstraling hebben. Ook dat kan de prijs beïnvloeden.

Overige eigenschappen

De overige eigenschappen waar op gelet kan worden bij de keuzebepaling zijn onder meer de stroomvoorziening, eventuele extra’s, schermgrootte en pixels en mogelijkheid voor het weergeven van diashows.

Stroomvoorziening door stopcontact, accu of batterijen

De stroomvoorziening komt meestal vanuit een stopcontact waardoor uiteraard rekening moet worden gehouden met de plaatsing van het apparaat. Maar er zijn ook lijsten met een accu of batterijen waarbij de gebruiksduur van de accu en batterijen mede afhangt van de grootte van het beeldscherm. Bij accu’s is dat meestal niet langer dan zeven uur. Bij het continu tonen van foto’s is dus een stroomsnoeraansluiting nodig.

Extra’s bij digitale fotolijsten

Fabrikanten proberen de digitale fotolijsten soms iets extra’s mee te geven door deze te voorzien van bijvoorbeeld een klok of alarm. Ook komen afspeelmogelijkheden voor van video en audio en soms beschikt het apparaat over een organiser. Ook zijn er al internetmogelijkheden en kan opdracht tot het afdrukken van foto’s worden gegeven.

Formaten van de schermen en pixels

Het scherm is een lcd-scherm zoals ook te vinden op laptops. Hoe groter het aantal pixels waaruit het beeld is opgebouwd hoe groter de scherpte van de foto is maar daar hangt een hoger prijskaartje aan. De aanduiding van het formaat van het beeldscherm is in de regel in inches en gaat in de praktijk van klein naar 15 inch wat gelijk is aan 38 centimeter. Maar ook grotere schermen komen voor. Het aantal inches wordt diagonaal gemeten.

Vertoning diashow

Op sommige digitale fotolijsten kunnen op een computer vervaardigde diashows worden afgespeeld omdat ze digitale videobestanden ondersteunen. Dit kan het geval zijn als een show is gemaakt met Windows Movie Maker. Let wel op of de bestandsindeling inderdaad wordt ondersteund.

Merken digitale fotolijsten

Goed scorende merken van digitale fotolijsten zijn onder meer: Hama, Intenso, Denver, Rollei en Braun. Andere merken met kwaliteitsproducten zijn: AgfaPhoto, Akai, Kodak, Lenco, LogiLink, Maxell, Rollei, Telefunken en Xoro. (bron Kieskeurig).
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotolijsten: veel soorten, formaten en kleurenFotolijsten: veel soorten, formaten en kleurenFoto's behoren meestal tot de kostbaarste bezittingen. Ze herinneren dikwijls aan zeer bijzondere momenten in een leven…
Een HEMA fotoalbum makenEen HEMA fotoalbum makenMet de online fotoalbums van de HEMA kun je heel gemakkelijk via je computer een echt fotoalbum maken en bestellen. Het…
Digitaal scrappenDigitaal scrappenEen digitaal scrapbook op je computer is leuk maar het mooiste blijft natuurlijk een fotoalbum wat je vast kan houden en…
Doe meer met uw digitale foto'sDoe meer met uw digitale foto'sHet is zonde om uw digitale foto's alleen op uw harde schijf te laten staan. Er is zoveel meer mogelijk: maak een webalb…

Geheugenkaarten: soorten, maten, opslag en schrijfsnelhedenGeheugenkaarten: soorten, maten, opslag en schrijfsnelhedenEen geheugenkaart is een dun plat plaatje dat in de digitale wereld tot de hardware behoort. Op een geheugenkaartje kunn…
Alarmsystemen als beveiliging voor gebouwen en huizenAlarmsystemen als beveiliging voor gebouwen en huizenAlarmsystemen zijn er op gebaseerd om mogelijke inbrekers snel in de kraag te kunnen grijpen door de politie of om de br…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fotoalbum
  • https://www.besteproduct.nl/digitale_fotolijsten/artikelen/265/alles_over_de_digitale_fotolijst
  • https://www.plusonline.nl/reizen-vrije-tijd/digitaal-leuk-zon-fotolijst-met-een-diashow
  • http://www.nldit.com/software/digital-video-software/201309/124110.html#.Wd4jB2i0M2w
  • https://www.kieskeurig.nl/digitale_fotolijst
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.