Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?

Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten? Om de accu van je e-bike of speed pedelec op te laden moet je deze middels een oplader of voedingsadapter verbinden met het stopcontact. Is je oplader of voedingsadapter defect of werkt deze niet meer naar behoren dan kun je los een nieuwe kopen. Het is dan belangrijk om na te gaan of de adapter die je aanschaft compatibel is met de accu van je elektrische fiets. Vaak bevat de verpakking een 'geschikt voor-lijst', maar het is tevens belangrijk zelf goed te letten op voltage, ampère en vermogen.

Acculader of voedingsadapter e-bike


Heel Nederland aan de elektrische fiets

Kort na de introductie van de e-bike stond deze fiets nog bekend als iets voor oudere mensen die niet meer in staat zijn zelf stevig rond te trappen. Met dit imago heeft de e-bike inmiddels al lang afgerekend. Al in 2016 was 1 op de 3 in Nederland verkochte fietsen een e-bike. Niet alleen ouderen vinden het de investering massaal waard, ook forenzen en scholieren die lange afstanden moeten afleggen komen steeds vaker uit bij een elektrische fiets. Het maakt inmiddels dat mensen toch weer kiezen voor de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Naast de e-bike is het ook mogelijk te kiezen voor de speed pedelec. Bij deze fiets - die sinds 2017 voor de wet gelijk staat aan een bromfiets - stopt de trapondersteuning niet bij 25 kilometer per uur maar kun je wel snelheden tot 45 kilometer per uur halen. De speed pedelec is er dus voor wie echt wil kunnen doorrijden.

Elke eigenaar van een e-bike of speed pedelec weet dat bij de aanschaf van dit rijwiel heel wat komt kijken. Vanwege de relatief hoge kosten gaat men bij aankoop doorgaans niet over één nacht ijs. Zo moet je bijvoorbeeld bedenken of je gaat voor een elektrische fiets met een achterwielmotor, een middenmotor of een voorwielmotor. Tevens van groot belang is de accu van de elektrische fiets. Er kan namelijk veel verschil zitten in de capaciteit van de accu, de mate waarin het opladen lawaai maakt en de tijd die nodig is om de accu op te laden.

Gebruik van een voedingsadapter voor e-bike en speed pedelec

Wil je de accu van je e-bike of speed pedelec opladen dan heb je een voedingsadapter nodig om de accu te verbinden met het stopcontact. Zo'n voedingsadapter wordt doorgaans meegeleverd met de accu. Heb je je e-bike tweedehands gekocht en zat de voedingsadapter er niet bij of is je eigen voedingsadapter defect dan moet je een nieuwe aanschaffen. Het is dan belangrijk om op een aantal zaken te letten zodat je een bijpassende adapter hebt.

Waar moet je op letten bij aankoop van een voedingsadapter?

Het is belangrijk dat de voedingsadapter compatibel is met de accu die je hebt. Koop je los een voedingsadapter dan bevat de verpakking vaak een opsomming van typen accu's waarvoor deze geschikt is. Om zeker van je zaak te zijn is het echter raadzaam te controleren of deze claim ook daadwerkelijk klopt. Gebruik van een niet geschikte adapter kan je apparatuur namelijk onherstelbaar beschadigen. Mogelijk vervalt hierdoor bovendien de farbrieksgarantie van de accu zelf.

Voltage, ampère en vermogen

Op de accu staan altijd Voltage (V), Ampère (A) en Vermogen (W) vermeld. Het voltage moet daarbij altijd hetzelfde zijn voor accu en adapter. De ampère of stroomsterkte van de accu mag niet lager maar wel hoger zijn dan het op de adapter vermeldde ampère. Zo heeft een 24volts fiets vaak een 29.5 volts oplader en een 36volts fiets een 42.5volt oplader. Als op de accu een vermogen wordt aangegeven dan mag dit tevens niet lager maar wel hoger zijn dan het vermogen dat op de voedingsadapter genoemd wordt.

Waar koop je een voedingsadapter voor je e-bike of speed pedelec?

Wil je een nieuwe oplader of voedingsadapter voor je e-bike of speed pedelec aanschaffen dan kun je hiervoor terecht bij diverse fietsenwinkels en webshops. Koop je de adapter via internet en tref je tussen de specificaties geen 'geschikt voor-lijst' en worden voltage, ampère en vermogen niet getoond, doe dan altijd zelf navraag om te voorkomen dat je een ongeschikt product thuisbezorgd krijgt.

Voorbeelden van merken met een breed assortiment aan voedingsadapters zijn VHBW, Bosch, Sparta, Phylion, Sans, Qwic, E-drive, METCO, Cellpower en E-Bike Vision.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
E-bike of pedelec: verschillen en voordelenE-bike of pedelec: verschillen en voordelenDe e-bike heeft zijn imago als vervoermiddel voor gepensioneerden en senioren al lang van zich afgeworpen en bewijst zic…
De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsver…

IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay (bewerkt)
  • https://www.anwb.nl/fietsen/elektrische-fietsen/
  • https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/speed-pedelec/wat-is-een-speed-pedelec/
  • https://www.fietsunie.nl/oplader-elektrische-fiets-kapot
  • https://www.onlinekabelshop.nl/e-bike-pedelec-voedingsadapter-29-4v-1-5a-52w-met-3-pins-xlr-connector-voor-24v-accu-s
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-03-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.