Hoe de beste digitale camera uit te zoeken

Hoe de beste digitale camera uit te zoeken Het lijkt er op dat er elke maand, zo niet elke week, fabrikanten met nieuwe digitale camera’s uitkomen om potentiële nieuwe klanten te lokken. Als consument zie je door de bomen het bos niet meer! Hoe kies je de beste digitale camera uit het grote aanbod? Nadat je de nodige tijd bent bezig geweest om je te oriënteren op wat in jou situatie de beste keuze is, en je eindelijk genoeg bij elkaar gespaard hebt, spoed je je naar de winkel om die prachtige, 7 mega pixel, 10x digitale zoom, tot 512MB uitbreidbare geheugen kaart aan te schaffen. Op het moment dat je de winkel in stapt, met in je binnenzak het gespaarde geld, zie je in de etalage een 8 mega pixel, 12x digitale zoom, en tot 1GB uitbreidbaar geheugen staan, met ingebouwde microfoon en stereo surround, video playback enz. enz. staan. En omdat de fabrikant claimt dat dit het allerbeste is wat er op het moment op de markt beschikbaar is, zwicht je, en schaf je dit type aan. Maar het duurt echter niet lang, na een maand of twee blijkt dat er weer een betercamera beschikbaar is.

Dit is dus allemaal erg verwarrend. Wat zorgt ervoor dat een digitale camera, de beste digitale camera is? Er zijn een paar factoren waar je rekening mee moet houden om te bepalen wat voor jou de “beste digitale camera” is.

Megapixels

Eén van de meest belangrijke mogelijkheden, welke bepalen of een digitale camera voor ons de beste keuze is, wordt bepaald door het aantal mega pixels. Hoe groter het aantal mega pixels, des te beter zal een foto er uit zien. Een mega pixel is het equivalent van één miljoen pixels. De resolutie van de foto wordt bepaald door het aantal megapixels van de camera. Dat betekend dat indien je de foto vergroot, dat je meer details te zien krijgt, en minder vage kleuren hebt.

Het formaat LCD scherm

De beste digitale camera zal altijd een zo groot mogelijk LCD scherm hebben om er voor te zorgen dat het onderwerp goed in beeld komt, zonder dat je door de lens hoeft te kijken. Het is bovendien erg prettig als je de beelden terug wilt kijken, terwijl sommige digitale camera’s de mogelijkheid hebben om de foto’s te bewerken via het LCD scherm. Een 1.5-inch scherm is gemiddeld, een 2-inch LCD scherm is goed, maar het beste is een LCD scherm van 2.5 inches of groter..

Zoom

De meeste digitale camera’s hebben zowel een digitale als een optisch zoom mogelijkheid. Een grotere optische zoom is altijd beter dan een grotere digitale zoom.Digitale camera’s zijn meestal uitgerust met een optische zoom van tussen de 3x tot 10x. Hoe beter de optische zoom is, hoe hoger de digitale camera zich op de ladder van beste toestellen bevindt.

Geheugen kaart

Let er altijd op dat de geheugen kaart de juiste is bij de keuze van je digitale camera. Er zijn meerder types geheugen kaarten te verkrijgen, zoals xD, SD, Flash kaart en soortgelijke. Deze types van geheugen kaarten horen bij bepaalde digitale camera’s. Natuurlijk is ook de geheugen opslagcapaciteit bepalend in de keuze van de juiste digitale camera. Kies de grootte van de kaart afhankelijk van je gebruik, indien je een foto junkie bent, heb je waarschijnlijk behoefte aan meer dan 32MB. Geheugenkaarten zijn verkrijgbaar tot wel 1Gigabyte.

Het belangrijkste is dat je een digitale camera uitzoekt welke het beste bij je past. Kies niet die camera welke claimt het beste te zijn wat er op de markt beschikbaar is.
© 2008 - 2023 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
Het verschil tussen goedkope en dure camera’sHet verschil tussen goedkope en dure camera’sVraag je je ook wel eens af waarom de ene camera voor 700 euro te koop is en de andere voor nog geen 100 euro? Maakt het…
Een digitale camera kiezen en kopenEen digitale camera kiezen en kopenWanneer je een digitale camera wilt kopen, dan is er een aantal belangrijke aspecten dat een rol speelt bij de keuze en…
Aanschaf digitale camera: waar let u op?Aanschaf digitale camera: waar let u op?Er zijn veel verschillende digitale camera's te koop. Natuurlijk wilt u er een die goede foto's maakt. Niet alleen het a…

Controllers voor de Wii: Wii Remote, Nunchuck, enzControllers voor de Wii: Wii Remote, Nunchuck, enzDe Nintendo Wii is de nieuwe gameconsole van Nintendo. De Wii is een opvallende console en heeft dit vooral te danken aa…
BVN de Nederlandstalig publieke tv zender in het buitenlandBVN de Nederlandstalig publieke tv zender in het buitenlandNederlandse en Belgische tv ontvangen in het buitenland via BVN, een gratis Nederlandstalige tv zender voor alle Vlaming…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2008
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.