Radiocommunicatie: radioamateurs en VERON
Om de radiocommunicatie van de radioamateurs in Nederland te bevorderen, is de VERON opgericht: Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland. De VERON is er voor de gelicenseerde radioamateurs, maar ook voor de luisteramateurs. Om de radioapparatuur geschikt te maken voor expedities, zal de radioamateur willen experimenteren met zowel de radio en de elektronica. Alles om het te verzenden radiosignaal zo sterk mogelijk te maken. Lid worden van de Veron, wat zijn de voordelen?
VERON: radiocommunicatie en radio onderzoek voor de radioamateur
VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland, is op 21 oktober 1945 opgericht om zowel de beoefening van het radioamateurisme als de bevordering van het radioamateurisme communicatie te bewerkstelligen. Veron is er ook ter bevordering en beoefening van experimenteel radio en elektronica onderzoek. Beidden geheel in het teken van de radioamateur.
VERON: radiocommunicatie
Veron kent zo´n 8000 leden in Nederland en of deze leden nu amateurs of professionals zijn, ze zijn allen in 1 ding geïnteresseerd: radiocommunicatie en het experimenteren met deze radiocommunicatie. Veron biedt zijn leden de mogelijkheden voor radiocommunicatie en het experimenteren met radiocommunicatie.
Expedities van radioamateurs
Expedities naar weinig toegankelijke plekken op aarde (Antartica! Galapagos eilanden!) stellen bijzonder hoge eisen aan de radioapparatuur en aan de radioamateur. Veron geeft verspreid over Nederland zelfbouwactiviteiten van de radio, antenne en andere apparatuur en radioapparatuur, geschikt voor de radioamateur. Als lid van de Veron worden de leden op de hoogte gehouden van deze zelfbouwactiviteiten aan de radioapparatuur.
Experimenteren met radiocommunicatie
Zeer populair zijn de volgende onderdelen van het experimenteren met radiocommunicatie:
- Antenne´s,
- Elektronica van de zendradio,
- Decoderen van digitale signalen.
Radiocommunicatie en radio onderzoek
Hoe kunnen de radiosignalen goed worden overgebracht? Dit is een centrale vraag die veel radioamateurs bezig houdt. Tijdens het radio onderzoek wordt dan ook onderzocht hoe kunnen de radiosignalen goed worden overgebracht?
Wat zijn de belangrijkste radio onderzoek onderwerpen?
Om de ontvangen en verzenden radiosignalen zo goed mogelijk te krijgen, zijn de radioamateurs vooral in de volgende onderwerpen geïnteresseerd tijdens het radio onderzoek:
- Propagatie van de radiogolven (wanneer is er "goede" propagatie?),
- Modulatiemethoden,
- Omzetting van elektrische signalen van en naar elektromagnetische golven,
- Storingen uit de radio filteren en verhelpen (verschillende methodes om dit onder de knie te krijgen.)
Radiozendvergunningen: registratie
Veron helpt en geeft informatie over het radioexamen en het N-(Novice) en F-(Full license) zendamateurs vergunningen. Sinds het jaar 2008 heten deze vergunningen in de radioamateurwereld: registratie.
Luisteramateurs en anderen die graag radioamateur willen worden, kunnen zich tot de Veron wenden voor meer informatie over de
zendvergunning van de radioamateurs.
Stichting Radio examen
De Veron heeft samen met VRZA de Stichting Radio examen opgericht met als doel goede informatie aan de leden van (oa) de Veron over de zendvergunningen en registraties die nodig zijn om als radioamateur over de wereld te mogen zenden met een radio. Link van deze Stichting Radio examen staat onderaan het artikel.
Onderzoek naar radioapparatuur
Het beoefenen van de bijzondere hobby radioamateur, kan voor sommigen onder deze radioamateurs grote nieuwsgierigheid opwekken en ontwikkelen over hun radioapparatuur. Zij willen, deze radioamateurs, willen graag onderzoek doen naar hun radiospullen. Hoe werkt de radio? Hoe zit de elektronica van de radio in elkaar? Als ik een antenne uit elkaar haal, kan ik hem dan zelf in elkaar zetten, met een beter signaalontvangst? Veron ondersteunt deze onderzoeken en goede bevindingen van de zendamateurs tijdens hun onderzoekingen naar hun eigen radioapparatuur, worden gepubliceerd in het blad Electron van de Veron.