Waar moet u opletten als u een digitale camera koopt?

Digitale camera’s worden verkocht met: ‘Meer functies, meer megapixels’. Echter, ze hebben vaak minder kwaliteit. Vaak wordt het aantal pixels verhoogd, maar wordt er gespaard op de elektronische onderdelen, zoals de chips en beeldsensoren. Het gevolg hiervan is dat het beeld lelijk wordt. Waar moet u opletten als u een digitale camera aanschaft?

Checklist aanschaffen digitale camera

Breedbeeld opnames zijn in. Let op: veel camera’s snijden eenvoudig aan de boven- en onderkant een streep van de foto weg. Daardoor gaat een deel van uw foto verloren.

Gebruik

Een camera moet in de hand liggen, anders is het fotograferen niet leuk. Daarom geldt: neem voordat u een digitale camera koopt, diverse modellen in de hand. Gebruik de zoomfunctie, het menu enzovoort.

Megapixel

Hoeveel megapixel moet het echt hebben? Als vuistregel geldt: voor afdrukken in postkaartformaat (10x15cm), is 4 Megapixel genoeg. Wilt u uw foto’s ook op A4 formaat afdrukken, zal de digitale camera minimaal 5 Megapixel bevatten.

Serie

Wilt u iets opnemen wat zich snel beweegt, kunt u een serie beelden achter elkaar opnemen. Deze functie is niet op alle digitale camera’s aanwezig. U drukt op de knop en de camera fotografeert meerdere beelden achter elkaar. Sommige camera’s met deze functie ‘schieten’ 3 foto’s per seconde.

Sluiter

Ook bij dure camera’s komt het nog steeds voor dat het bij druk op de sluiter nog meer als een seconde duurt, voordat het beeld scherp ingesteld is en opgenomen wordt. Goede camera’s doen het tegenwoordig in 0,2 seconden.

Macro objectief

Wie planten fotografeert of een foto op bijvoorbeeld E Bay wilt zetten, heeft een Makro objectief nodig. Kies een model dat ook een opnamebereik van 1,5x1,1 centimeter mogelijk maakt.

Waar moet ik bij de videofunctie opletten?

Een digicam moet video’s met 640x480 beeldpunten en 30 foto’s per seconde kunnen opnemen. Alleen zo krijgt u heldere video’s en zien er uit als op tv.

Succes met de aanschaf van uw digitale camera
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoektocht naar een nieuwe digitale cameraDe zoektocht naar een nieuwe digitale cameraJe staat op het punt om een nieuwe digitale camera aan te schaffen. Tot voor kort had je altijd een compact camera. Een…
HDR-fotografie is sensationeel, ook met iPad en iPhoneHDR-fotografie is sensationeel, ook met iPad en iPhoneIedereen kent wel die minder geslaagde foto's waarvan een deel goed belicht is, en een ander deel overbelicht of onderbe…
Fotografie: VuurwerkVuurwerk biedt ideale mogelijkheden om opwindende, kleurrijke foto's te maken en hoewel de technieken hiervoor nogal ing…
Digitaal fotograferen: alles over digitaal fotograferenDigitaal fotograferen: alles over digitaal fotograferenDigitaal fotograferen doe je met een digitale camera. Maar hoe werkt zo’n digitale fotocamera en wat zijn het diafragma,…

Elektriciteit en energie (stroom)Elektriciteit en energie (stroom)Elektriciteit Energie Stroom. Wat is elektriciteit precies? Wat is volt, ampère, ohm of watt? Wie vond de batterij nu ei…
De rekenmachineTegenwoordig hebben de meeste (middelbare) scholieren wel een rekenmachine. Zowel de zakrekenmachine als de grafische re…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2007
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.