Pick-up, een mooi geluid

Pick-up, een mooi geluid Een goede pick-up is vanaf 5 euro te koop op Marktplaats. Om een pick-up aan te sluiten heb je enige basiskennis nodig van platenspelers. De meeste pick-ups hebben een voorversterker nodig, een phono-ingang. Nieuwe, goedkope versterkers hebben geen phono-ingang meer. Oude versterkers beschikken wel over een phono-ingang.

Inhoudsopgave


Aansluiting

Achter de phono ingang zit een extra voorversterker voor de pick-up. Sommige pick-ups hebben een ingebouwde voorversterker. Die pick-ups kun je op de lijn ingang of aux aansluiten. Je kunt ook een mengpaneeltje kopen waar een phono ingang op zit. Dit mengpaneel sluit je vervolgens aan op de lijn-ingang van de versterker.

Naald

Voor het goed afspelen van platen heb je een onversleten naald nodig. Deze kun je kopen bij een speciaalzaak. Houdt er rekening mee dat de naald duurder is dan een tweedehands pick-up. Wanneer een pick-up geen voorversterker heeft dan zit er een derde draadje aan de audiosnoeren. Dit is een aardedraad. Je moet deze aansluiten op de versterker om te voorkomen dat de pick-up gaat brommen. Op de versterker met phono-ingang zit een speciaal schroefje waar je het aardedraadje aan vast maakt.

USB pick-up

Er zijn tegenwoordig USB-pick-ups te koop voor onder de 100 euro. Deze zijn van uitstekende kwaliteit. Je kunt de USB pick-up ook op de gewone stereo aansluiten. Als je hem via de USB-ingang aansluit kun je een LP opnemen op de computer; zo kun je de eigen platencollectie digitaliseren.

Pick-up het voordeel van platen draaien

Platen of LangspeelPlaten(l.P.´s) worden van een plastic gemaakt dat vinyl heet. Muziek op vinyl heeft een bepaalde nostalgie. Een L.P. mag dan wel een beetje kraken, de geluidskwaliteit op zich is beter dan een CD, omdat er meer geluidsfrequenties worden afgespeeld. De digitale CD heeft een beperkt aantal frequenties; alleen de frequenties die het menselijk gehoor kunnen opvangen zin staan op een CD. Het menselijk gehoor verschilt echter bij iedereen terwijl er voor de compressietechniek van audio voor CD´s is uitgegaan van gemiddelde waarden. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld wel hoge geluiden hoeren die dolfijnen maken, iets wat de doorsnee mens niet kan. Doordat de L.P. meer geluidsfrequenties herbergt is het audiospectrum breder en completer. Mp3 bestanden zijn nog verder gecomprimeerd dan een CD en daarmee van nog lagere kwaliteit.

De hoes

De L.P. zit altijd verborgen in een hoes. De hoes is niet zelden een kunstwerk op zich. Sommige hoezen zijn wereldberoemd. Kunstenaar Andy Warhol heeft meerdere hoezen ontworpen. Het was voor een kunstenaar een eer om een hoes te mogen ontwerpen. De vrij kleine CD maakt de hoes minder imponerend. De hoes is helemaal niet meer belangrijk. Tegenwoordig kopen muziekliefhebbers mp3´s op internet. Die hebben niet eens een tastbare hoes. Een L.P. had vaak een uitklaphoes. De binnenkant was dan ook een kunstwerk of een schitterende foto. Bovendien zaten er regelmatig allerlei bijlagen in de hoes, van foto´s, posters, tot tekstboeken.

Goedkoper

Een L.P. is veel goedkoper dan een CD of mp3. Voor de prijs van een CD heb je soms wel 40 L.P.´s. Als L.P.-liefhebber loop je grote kans om oude L.P.´s te krijgen van een buurman of goede vriend. Dat maakt L.P.´s draaien leuk; het is een goedkope manier om nieuwe muziek te ontdekken. Overigens is de L.P. niet altijd goedkoop geweest. Tot de jaren 80, toen L.P., de enige muziekdrager was naast het cassettebandje, waren L.P.´s relatief net zo duur als CD´s nu. Momenteel kun je via torrent-sites gratis mp3-bestanden downloaden. De kwaliteit van mp3 is echter lang niet zo goed als een L.P. Als je met minder genoegen neemt kun je mp3´s blijven afspelen.

Vinyl collectors Items

Natuurlijk zijn sommige L.P.´s wel degelijk duurder dan CD´s, dat komt omdat verzamelaars veel belangstelling tonen voor bijzondere vinyl, eerste persingen em persingen uit een ander land. Dat betekent dat een L.P. in waarde kan stijgen en dalen, al naar gelang er een markt voor is. Op L.P.-beurzen in de Rai in Amsterdam en de Jaarbeurs in Utrecht kunnen verzamelaars L.P.´s kopen om hun collectie compleet te maken. Er zijn tweedehands platenwinkels om af te snuipen op leuke platen. Je kunt in de Jordaan in Amsterdam veel tweedehands platenwinkels vinden. Alle bijzondere platen worden op de platenbeurs verkocht. De prijs voor een collectors item kan snel oplopen naar de 100 tot 500 euro.

Bootlegs

Bootlegs zijn illegaal uitgebrachte L.P.´s. De handel in bootlegs is illegaal. Momenteel is de bootleghandel ingestort omdat er legio bootlegs gratis op het internet staan. Echte verzamelaars willen graag alle concertopnamen van een hele tour compleet hebben. Dat was vroeger gouden handel voor bootlegverkopers. Nu kan iedereen zelf op Youtube concertopnamen downloaden.

Lees verder

© 2011 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Grammofoonplaten digitaal opnemenGrammofoonplaten digitaal opnemenVeel mensen hebben oude grammofoonplaten, lp's of singeltjes van hun favoriete artiesten en sterren van vroeger. Maar ee…
De werking en het inschakelen van een platenspelerDe werking en het inschakelen van een platenspelerStaat er bij jou of bij je (groot)ouders een oude platenspeler op de zolder stof te vangen? Wil je graag een keer met de…
Online tweedehands vinylplaten kopenOnline tweedehands vinylplaten kopenVinyl is weer helemaal in! Het blijft echter redelijk duur om veel platen te kopen, daarom kiezen veel mensen om tweedeh…
Grammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveGrammofoonplaten onderhouden voor de beste geluidsweergaveVet en stof belemmeren vaak een goede geluidsweergave van een grammofoonplaat. Een echte muziekliefhebber weet dan ook d…

Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
Wekkers in alle soorten en matenHet aanbod van wekkers wordt alsmaar groter, net als de functies die er mogelijk zijn. Dat is in veel opzichten gunstig,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
  • Diverse Interviews met LP-liefhebbers

Reageer op het artikel "Pick-up, een mooi geluid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 07-05-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!