Wekkers in alle soorten en maten
Het aanbod van wekkers wordt alsmaar groter, net als de functies die er mogelijk zijn. Dat is in veel opzichten gunstig, maar het maakt het wel moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Wie zich goed wil oriënteren zit al snel uren te surfen op het internet. Dit artikel poogt die zoektocht gemakkelijker te maken door zoveel mogelijk soorten wekker en alarmklok te beschrijven, alsmede een aantal andere kwaliteiten waar men bij aanschaf op kan letten aan te geven.
Artikelindeling (interne links)
Wekkers en speciale functies
Het assortiment aan beschikbare wekkers is zoals gezegd erg groot en wordt alsmaar groter. Dat varieert van zeer goedkope en simpele alarmklokken tot ingewikkelde internetradio's en luxe lichtwekkers met een i-Pod dock. Verderop in het artikel worden zoveel mogelijk verschillende soorten op een rijtje gezet.
Afgezien hiervan zijn er steeds meer speciale functies beschikbaar. Deze opties kunnen in principe op elk type wekker terugkomen, al zal dat de wekker wel iets duurder maken. Vaak is het afhankelijk van de fabrikant op welke soort wekker ze bepaalde functies aanbieden en op welke niet, dus dat blijft een beetje zoeken.
Mogelijk vindt u sommige opties interessant en loont het dus de moeite erop te letten. Dat is afgezien van functies als een
snooze of
sluimerfunctie, die op praktisch iedere wekker voorkomt.
Extra functies
- Een 'humane waking system'. Dat wil zeggen dat het wekgeluid zachtjes begint om steeds luider te worden. U wordt dan meer geleidelijk in plaats van abrupt uit uw slaap gewekt. Vaak kunt u bovendien het eindvolume van het wekgeluid zelf instellen.
- De mogelijkheid om twee of meer verschillende alarmtijden in te stellen. Maakt u met zijn tweeën gebruik van de wekker, maar staat u niet tegelijkertijd op, kan ieder met deze optie zijn eigen wektijd instellen. Sommige wekkers kunnen zelfs meer dan twee verschillende wektijden tegelijkertijd aan. Dat kan handig zijn voor mensen die met veel verschillende wektijden te maken hebben, zoals bijvoorbeeld mensen die in wisseldienst werken. U hoeft de wektijd dan niet iedere keer opnieuw in te stellen, maar alleen te kiezen voor de van toepassing zijnde.
- Een afstandsbediening. Met name bij wekkers die ook echt gebruikt worden als radio of cd-speler kan een afstandsbediening van pas komen.
- Instelbare sluimertijden. Hierbij kunt u zelf instellen hoeveel tijd er binnen de snooze functie verstrijkt tussen de verschillende wekmomenten.
- Een menu op de display. Dit maakt het instellen van de wekker een stuk gemakkelijker. De meeste wekkers missen zo'n menu en moeten worden ingesteld met verschillende knoppen. Voor het menu is een touchscreen nodig.
- Vermelding van de datum en/of de temperatuur.
- Een aux-input. Met het juiste kabeltje kan men hier apparaten als een mp3- of cd-speler op inpluggen zodat die via de wekker afgespeeld kunnen worden. Dit heeft echter alleen zin als de wekker in kwestie ook een beetje fatsoenlijke luidsprekers heeft, wat vaak niet het geval is. Let daar bij de aanschaf op als deze functie interessant is voor u.
Minder licht van de display
Sommige mensen hebben 's nachts last van het licht dat de display van digitale wekkers afgeeft. Daarvoor zijn drie mogelijke oplossingen:
- Instelbare lichtsterkte. Bij een wekker met deze mogelijkheid kunt u de lichtsterkte van de display zelf reguleren.
- Verschillende kleuren op de display. Misschien heeft u van de ene kleur display meer last dan van de andere. Blauwe en oranje cijfers worden soms als minder hinderlijk ervaren dan gele en groene. Sommige wekkers geven daarom de mogelijkheid te kiezen uit meerdere kleuren voor de weergave op de display.
- Een display die uitgaat. Bij een dergelijke wekker laat de display alleen informatie zien als u daartoe een knop indrukt. Na enige tijd gaat hij dan weer uit.
De analoge, traditonele wekker
Ze worden nog vaker verkocht dan veel mensen denken; de analoge, traditionele, opwindbare wekkers met wijzerplaat en bel als wekgeluid. Het voordeel is dat er geen elektriciteit nodig is en dat veel mensen het geluid van de bel als relatief prettig ervaren in vergelijking met wat de digitale equivalenten produceren. Het nadeel is dat deze wekker maar één keer afgaat 's ochtends en er dus geen sluimertijd mogelijk is.
Deze wekkers zijn ook in extra grote formaten verkrijgbaar.
De digitale alarmklok, eventueel als designwekker
Dit zijn digitale wekkers van de meest eenvoudige soort. Ze tonen de tijd op een display en gaan 's ochtends af met een zoemer. Meestal hebben ze ook een snooze functie. Veel mensen ervaren de zoemer als irritant en een nadeel aan deze wekkers.
Wel zijn dergelijke eenvoudige alarmklokken in allerlei soorten
design beschikbaar, veel meer dan andere typen wekker. Wie dus voornamelijk op zoek is naar een extra leuke of mooie wekker, stelt liever niet teveel eisen aan de functies en laat het oog beslissen.
Milieuvriendelijke varianten
Wilt u zeker weten dat u een milieuvriendelijke en energiezuinige wekker heeft, kunt u een speciale
LED-wekker nemen of een alarmklok die werkt op
zonne-energie. Met name die laatste kan trouwens verrassend goedkoop zijn.
De wekkerradio
De wekkerradio is een digitale wekker en radio in één. Men kan ofwel een zoemer ofwel het aanspringen van de radio kiezen als wekgeluid. Zo kan men wakker worden met muziek. De radio staat daarbij vanzelfsprekend op een zelf gekozen zender. Veel wekkerradio's bieden zowel een FM als AM frequentie aan. Die laatste is echter zelden bruikbaar, omdat hij te krakerig doorkomt.
Als radio heeft het apparaat vaak geen hoge kwaliteit. Sommige Duitse merken produceren echter wel volwaardige radio's met een wekker.
De cd-wekkerradio
Gewekt worden met de radio kan evengoed onaangenaam uitpakken. Misschien wordt er een nummer gedraaid waar u een hekel aan heeft of de disc-jockey steekt net van wel met een flauw verhaal. Voor diegenen die zich daaraan storen is een cd-wekkerradio wellicht een oplossing.
Dat is een wekker met radio waarop ook een cd kan worden afgespeeld en gebruikt als wekgeluid. Zo wordt u iedere dag wakker met zelfgekozen muziek, wat erg aangenaam kan zijn. Al kunt u natuurlijk ook een cd met relaxte of natuurgeluiden nemen.
Een nadeel is misschien wel dat men doorgaans alleen kan kiezen uit 'repeat', waarbij de CD telkens weer opnieuw begint (ook na het gebruik van de snooze), of uit 'shuffle', waarbij het apparaat een willekeurig nummer kiest. Men kan dus niet zelf het nummer kiezen waarmee men het liefste wakker zou worden.
De kwaliteit van de radio en de cd-speler is in vergelijking met volwaardige apparaten evengoed maar matig tot redelijk. Dus voor kamerbewoners is het waarschijnlijk geen goed alternatief voor echte apparatuur.
Met mp3 functie
Momenteel zijn er ook cd-wekkerradio's met als extra een, meestal beperkte, mogelijkheid tot het downloaden van muziek op een mp3 bestand. Er is dan ruimte voor zo'n zestig nummers. Dat geeft meer mogelijkheden om zelf het nummer te kiezen waarmee u wakker wil worden.
Wekkers met een dock voor telefoons en mp3-spelers
Tamelijk nieuw in het assortiment zijn alarmklokken met een
docking station of kortweg
dock waar mobiele telefoons en mp3-spelers in gezet kunnen worden. Men kan de muziek die op deze apparaten staat gebruiken om mee gewekt te worden, maar ondertussen worden ze ook opgeladen. Meestal zijn andere soorten wekgeluiden of de radio ook mogelijk.
Voorlopig zijn de meeste wekkers met een dock alleen geschikt voor de
i-Pod en
i-Phone. Alarmklokken met een dock voor andere merken bestaan wel, maar zijn nog niet algemeen verkrijgbaar.
De internetradio met wekker
De internetradio is een mulitfunctioneel apparaat met meerdere digitale toepassingen. Het belangrijkste is echter dat hij wel duizenden internationale radiostations kan ontvangen via internet. Dat gaat via een draadloos netwerk (LAN).
Afgezien daarvan kan men via datzelfde draadloze netwerk ook mp3 bestanden downloaden vanaf de eigen computer, zonder de pc aan te hoeven zetten of extra software te hoeven aanschaffen.
Daarnaast heeft hij ook gewone FM-radio ook en zit er een wekkerfunctie op. Vaak hebben internetradio's ook een ingang om hoofdtelefoons in te pluggen.
Al met al is dit dus eigenlijk meer een geavanceerde radio die toevallig ook een wekkerfunctie heeft. Dat is doorgaans wel terug te zien aan de luidsprekers, die groter en beter zijn dan gemiddeld genomen bij een wekkerradio het geval is. Het apparaat heeft echter geen aparte wekkerdisplay.
De trend is wel dat deze apparaten steeds kleiner en handzamer worden.
De zendergestuurde wekker: altijd de juiste tijd
Vindt u het belangrijk om altijd exact de juiste tijd te hebben, kunt u een zogeheten
zendergestuurde (projectie)wekker of
radio controlled alarmklok nemen. Deze ontvangen een signaal van de atoomklok in Frankfurt en projecteren de tijd naar aanleiding daarvan. Daardoor heeft u altijd precies de juiste tijd op uw wekker zonder deze zelf te hoeven instellen. Ook het instellen van zomer- en wintertijd gaat automatisch.
Wekkers voor mensen die moeilijk wakker worden
Veel mensen hebben grote moeite om wakker te worden en slapen regelmatig of toch te vaak door hun wekker heen. Inmiddels bestaan er verschillende alarmklokken die speciaal voor de stugge doorslaper zijn gemaakt. Sommige van deze richten zich op het wekgeluid, anderen laten zich maar moeilijk uitzetten.
Vliegwekker /
Bron: CWeischer, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Een aantal voorbeelden van dergelijke wekkers zijn:
- De vliegwekker. Deze heeft een propeller die op het moment dat de wekker gaat de kamer in wordt geschoten en blijft rondvliegen. De wekker kan alleen worden afgezet als men de propeller vangt en terugplaatst op de thuisbasis.
- De dynamietwekker. Deze gaat af met een enorme knal.
- De gongwekker. Deze laat 's ochtends een ferm gonggeluid horen. Dat is niet alleen harder dan andere alarmklokken, maar telt bovendien als een mooier en dieper geluid.
Eerlijk gezegd is het een beetje de vraag of wakker worden met een zo groot mogelijke schok wel goed is voor het bioritme van een mens. Een wekker die ook is gericht op mensen die moeilijk wakker worden, maar juist rekening probeert te houden met dat bioritme is de lichtwekker. Zie hiervoor het aparte hoofdstukje over lichtwekkers.
Wekkers met gadgets of ongebruikelijke functies
Er zijn ook tal van wekkers die gadgets hebben, een ongebruikelijke functie of iets daar tussenin. Soms is de wekker ook in zijn geheel een gadget. Het gaat hierbij dan niet om functies die ook echt helpen bij het wekken, maar om iets extra's dat het apparaat te bieden heeft.
Een aantal mogelijkheden op dit gebied zijn:
- De gooiwekker in de vorm van een voetbal. Deze kun je 's ochtends van je nachtkastje gooien om hem uit te zetten. Mensen die echt een grote hekel hebben aan het afgaan van de wekker, zullen zich hier gelijk beter door voelen.
- De sterrenprojectiewekker. Hiermee kun je een sterrenhemel op je plafond en muren projecteren, die ook nog af en toe van kleur verandert.
- De moskeewekker. Deze wekt zijn eigenaar 's ochtends met islamitisch gezang.
- Wekkers met een photoviewer. Deze hebben een LCD schermpje voor het tonen van foto's, net als vergelijkbare losse fotolijsten. Er zit geheugen op voor ongeveer zestig foto's. Ook zijn er exemplaren met een lijst waarin meerdere foto's tegelijkertijd kunnen worden getoond.
- De projectiewekker. Deze projecteert de tijd groot op de muur, zodat je 's nachts niet hoeft op te kijken om te zien hoe laat het is. Dit is echter niet geschikt voor mensen die moeilijk inslapen als er licht in de kamer is.
- Wekkers met bewegingdetectie. De displays van deze alarmklokken kunnen verschillende soorten informatie tonen zonder dat het scherm of het apparaat hoeft te worden aangeraakt. Men hoeft alleen met de hand te zwaaien om een ander scherm te krijgen.
- De muurwekker. Deze wekker kan men aan de muur hangen en is speciaal voor mensen zonder nachtkastje of andere geschikte plek om een wekker neer te zetten.
- Wekkers met een weerstation. Diegenen die behalve de tijd ook gegevens over het weer graag snel bij de hand hebben (mensen met een boerderij bijvoorbeeld), kunnen een wekker nemen waar een volwaardig weerstation aan gekoppeld zit.
- De zen wekker. Dit is een wekker met een uiterst vriendelijk 'humane waking system'. Hij begint erg zacht en wordt maar heel langzaam harder, zonder ooit echt een naar geluid te gaan maken. Dit is de ' zachtste' wekker die er is. Hij wordt zen wekker genoemd omdat hij ook geschikt is om te gebruiken bij yoga- of meditatieoefeningen. Daarnaast is hij vaak gemaakt van milieuvriendelijk geteelt hout.
De lichtwekker of wake-up light
Bij de lichtwekker, vaak ook
wake-up light genoemd, worden mensen niet alleen gewekt door geluid, maar ook door licht. Dit licht wordt voortgebracht door een lamp die zachtjes begint met branden en dan steeds feller wordt. De bedoeling hiervan is de opgaande zon te simuleren. Zo kan men wakker worden op een op de biologie van de mens afgestemde manier.
De theorie achter de lichtwekker
Licht en donker hebben effect op de hormonen die het menselijk lichaam aanmaakt. Als het donker wordt gaat het lichaam
melatonine aanmaken, een stof waarvan we slaperig worden. Als het 's ochtends weer licht wordt, maken we het
activiteitshormoon cortisol aan, waarvan we wakker worden.
Dit bioritme is onze maatschappij in de verdrukking geraakt. Met name in de winter dwingen wij onszelf om op te staan terwijl het nog donker is buiten en we dus nog geen cortisol hebben aangemaakt.
Dat geeft niet alleen problemen met wakker worden en opstaan. De verstoring kan ook leiden tot concentratieproblemen, stemmingswisselingen of een ochtendhumeur, behoefte om meer te eten en een winterdepressie. Extra problemen kunnen ontstaan bij mensen die in ploegendienst werken. Met de lichtwekker kunnen dergelijke problemen, afhankelijk van de persoon, worden voorkomen of toch zeker merkbaar verminderd.
Werking van de lichtwekker
De meeste lichtwekkers beginnen 20 tot 30 minuten voor de ingestelde wektijd zachtjes te branden. Vervolgens neemt de lichtsterkte langzaam toe. Op het moment dat de wekker afgaat is de lamp op volle sterkte.
De uiteindelijke sterkte van de lamp kunt u, tot een zeker maximum, zelf instellen en wordt dus niet door de fabrikant bepaald. Meestal is het ook mogelijk om de lamp te gebruiken bij het in slaap vallen. Het licht wordt dan juist geleidelijk aan gedimd.
Als wekgeluid geven haast alle lichtwekkers de keuze uit een aantal natuurlijke of relaxte geluiden als fluitende vogels of Afrikaanse trommels. Meestal gaan deze geluiden ook van zacht naar hard. Afgezien hiervan hebben lichtwekkers een radio. Een enkel merk verkoopt bovendien al een lichtwekker met i-Pod dock.
Zacht licht
Belangrijk bij een lichtwekker is dat u het gebruikte licht als zacht en prettig aan de ogen ervaart. Anders zal de wekker u eerder storen dan helpen. Het kan persoonlijk zijn hoe u een bepaald licht ervaart. Let hier dus goed op in de winkel of zorg dat u de wekker nog kunt ruilen na hem thuis te hebben uitgeprobeerd. Het beste zou zijn als u de lichtwekker een week of wat op proef mag hebben.
Inmiddels zijn er wekkers op de markt die naast lichttherapie ook andere op de menselijke biologie gerichte therapiën aanbieden. Dat betreft de volgende twee therapiën:
- Aromatherapie. Deze geschiedt op basis van essentiële oliën. Die zuiveren de lucht in een kamer tot wel 90% en creëren een ontspannen sfeer. Er wordt een aparte aromaverspreider bij de lichtwekker geleverd. Daarin kan men een olie naar eigen keus doen, want niet iedere olie heeft hetzelfde effect. Zo is lavendel goed tegen slapeloosheid en hoge bloeddruk, werkt jasmijn ontspannend en helpt eucalyptus bij astma en andere luchtwegaandoeningen.
- Chromotherapie. Dit is een therapie waarbij gekleurd licht wordt gebruikt om een rustgevend en ontspannend effect te bereiken. Uit onderzoek is gebleken dat kleuren een positieve invloed kunnen hebben op de hersenen. In dit geval bezit de lichtwekker ook gekleurde lampen.
Zen wekker /
Bron: Edutilly, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Een wekker kiezen
Zoals blijkt is het assortiment aan wekkers inderdaad zo ruim is dat het moeilijk kiezen is. Daarbij is het verschil in prijs tussen een simpele alarmklok en de meest geavanceerde wekkers niet mals. Een lichtwekker met i-Pod dock kost het tienvoudige van een doorsnee wekkerradio. Maar ook onderling kunnen bepaalde typen wekker nog veel van prijs verschillen.
De meeste wekkers zijn echter gericht op bepaalde situaties opf persoonlijke voorkeuren, dus zet goed voor uzelf op een rijtje wat voor u belangrijk is en welke soorten wekker daar het beste bij past.
Een belangrijke vraag hierbij is ook of een wekker met extra functies de extra kosten waard zijn. Dat kan zeker het geval zijn. Tenslotte gaat het erom hoe u, iedere ochtend weer, uit bed stapt en de dag aanvangt.
Een wekker aanschaffen
De ruimte die winkels beschikbaar hebben om wekkers neer te zetten wordt er eerder kleiner op dan groter. Andere nieuwe apparaten zoals docking stations eisen de ruimte voor zich op. Ondertussen neemt het aanbod bij webshops juist toe. Tenslotte is een wekker een geschikt product om online te kopen. Binnen dat kader valt het vooral mensen die een speciale wekker zoeken aan te raden op internet te kijken. Zoekt u toch een tamelijk gewone wekkerradio, kunt u wel nog goed terecht in mediawinkels. Leuke designwekkers zijn veelal te vinden in cadeauwinkels.
Lees verder