Een jukebox repareren, onderhouden en zoeken naar onderdelen

Een jukebox repareren, onderhouden en zoeken naar onderdelen Een mooie jukebox kan een waardevolle aanvulling voor de woonkamer zijn, maar zelfs een goed gerestaureerde machine kan af en toe wel eens stuk gaan. Voor velen is het niet gegeven om de volledige technologie van een jukebox te beheersen, waardoor een monteur inschakelen de enige optie lijkt. Toch zijn er enkele reparaties die wel degelijk zelf kunnen.

Storingen aan de jukebox

Voordat een reparatie verricht moet worden aan de jukebox, is het verstandig om het probleem op te zoeken. Als de jukebox bijvoorbeeld net verplaatst is en hij selecteert minder goed, kan het zijn dat de afstelling van het selectiemechanisme opnieuw een fijn afstelling nodig heeft. Dit hoeft niet bij alle merken en modellen zo te zijn, maar met name enkele 78toeren Wurlitzers staan hierom bekend. Ook enkele modellen van Seeburg kennen selectieproblemen, waarbij vaak een nieuwe afstelling de truc wel moet kunnen doen. Het afstellen van een jukebox is vaak goed te doen, meestal kan de handelaar waar de jukebox gekocht is dit wel uitleggen, staat het in een reparatiemanual of is het op internet te vinden.

Geluidskwaliteit van de jukebox

Naast selectieproblemen is wellicht het meest voorkomende probleem de kwaliteit van het geluid. Zo kan het geluid krakerig zijn, of zeer zwak zijn. Problemen met het geluid van een jukebox kunnen variëren van zeer makkelijk oplosbaar tot zeer ingewikkeld. Het eerste wat er gebeuren moet is het controleren van de naald; is deze nog goed? Controleren kan heel makkelijk door een andere naald op de arm te zetten; als het probleem is opgelost was het de naald. Een zwak geluid komt echter meestal van het element af; ook deze kan gewoon vervangen worden. Als het niet aan het element of de naald ligt, is het probleem wat lastiger van aard. De mogelijkheid bestaat dan dat het probleem zich bevindt in de speakers of, waarschijnlijker, de versterker. Het reviseren van een oude buizenversterker is een specialistisch werkje, wat het beste gedaan kan worden door experts. Hoewel er meerdere mensen zijn die een buizenversterker weer werkend kunnen maken, zijn er niet veel die een versterker van een jukebox ook daadwerkelijk weer kunnen laten klinken zoals een echte jukebox.


Onderhoudsboek en monteurs

Mochten er problemen zijn die niet in deze klasse van meest voorkomende problemen vallen, dan is het verstandig om eens een onderhoudsboek aan te schaffen van het betreffende type jukebox. Deze onderhoudsboeken zijn nog veelvuldig beschikbaar, hoewel meestal in gekopieerde vorm. Met een dergelijk reparatiehandboek kan de jukebox nagelopen worden om te kijken of het probleem zelf op te lossen is; neem hiervoor genoeg tijd, aangezien verkeerde handelingen ervoor kunnen zorgen dat er nog meer gerepareerd zal moeten worden. Als het probleem niet te vinden is, dan verdient het de aanbeveling om een jukebox monteur ernaar te laten kijken. Op internet zijn in iedere regio wel monteurs te vinden; anders is het een idee om via een handelaar het nummer van een monteur te bemachtigen.

Storingen op internet

Als de reparatiemanual overigens niet duidelijk genoeg is bij een bepaalde reparatie, is het vaak mogelijk om dezelfde reparatie uitgelegd te krijgen op internet. Er zijn enkele internetfora waar bepaalde storingen worden uitgelegd, soms zelfs met een complete fotoreportage erbij. Als het er niet bijstaat, is er altijd de mogelijkheid om op die fora zelf de vraag te stellen, waarbij men echter wel stil moet staan bij het feit dat de meeste van deze fora het Engels als voertaal hebben.

Vinden van onderdelen

Mocht het probleem wel gevonden zijn, maar zijn er extra onderdelen nodig, is internet ook een handig instrument. Via het internet zijn een groot aantal onderdelen te bestellen, via bijvoorbeeld de jukeboxfanaat. Deze site verkoopt vooral replica onderdelen, maar heeft ook veel oude onderdelen op voorraad liggen. Als het daar niet te vinden is, zijn er wellicht handelaren die het onderdeel nog hebben; deze zijn veelal ook via internet bereikbaar. De laatste mogelijkheid is dan nog het afgaan van jukebox beurzen, zoals de jukeboxbeurs in Rosmalen.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het repareren of restaureren van een jukeboxHet repareren of restaureren van een jukeboxHoewel er van de meest bekende jukeboxmodellen altijd wel een goede restauratie beschikbaar is, zijn deze vaak toch aan…
Een jukebox aanschaffenEen jukebox aanschaffenVoor velen roepen de oude Amerikaanse open jukeboxen uit de jaren vijftig nostalgische herinneringen op. Voor anderen is…
Waar op te letten bij de aanschaf van een jukeboxWaar op te letten bij de aanschaf van een jukeboxDe aanschaf van een jukebox is vaak een aanschaf die niet snel herhaald zal worden. Vanwege die reden is het niet alleen…
Modellen, prijzen en geschiedenis van Aireon-jukeboxenModellen, prijzen en geschiedenis van Aireon-jukeboxenVoor de Tweede Wereldoorlog uitbrak, waren er vijf grote jukeboxfabrikanten ontstaan. Zowel Wurlitzer als Seeburg, AMI,…
Jukebox merken: sterktes en zwaktes per merkJukebox merken: sterktes en zwaktes per merkIeder jukeboxmerk heeft zijn eigen sterktes en zwakheden. Sommige merken zijn zeer betrouwbaar, andere produceren juist…
Reacties

Hdevries Antwoordt, 13-12-2012
Dank u wel, het moet zijn een klamparm veertje van ca, 2 a 3 centimeter om de 45 toeren plaatje op zijn plaats te houden en te leten bewegen. Ik heb zelf een Seeburg discotheque jukebox. Waar kan ik zo'n veertje kopen en hoe moet hij dan gemonteerd worden?
Bvhd Reactie infoteur, 14-12-2012
Dat kunt u het beste aan een monteur vragen, of op een jukebox forum.

H. de Vries, 10-12-2012
Ik ben een trekveertje kwijt, maar weet niet waar te koop. Kan u helpen? Het is voor aandrijver jukebox seeburg discotheque Reactie infoteur, 10-12-2012
Probeer het eens bij www.jukebox-revival.nl of www.jukeboxfanaat.nl. Als het onderdeel niet op de sites staat is het wellicht een optie om contact met hen op te nemen. Als ze het onderdeel daar niet hebben, kan het de moeite waard zijn om de jukeboxbeurs in Rosmalen te bezoeken of contact op te nemen met jukeboxrestaurateurs.

Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.