Weerstanden in serie en parallel

Weerstanden in serie en parallel De relatie tussen stroomsterkte en spanning in een geleider is vastgelegd in de wet van Ohm. Wanneer er meerdere weerstanden in een elektrische stroomkring zijn geplaatst, kan de totale weerstand of de vervangingsweerstand berekend worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen weerstanden die kop-staart staan of anders gezegd, -in serie-, en weerstanden die naast elkaar, -parallel-, staan.
-fig 1-<BR>
iR1 = iR2<BR>
 / Bron: Https://en.wikipedia.org/wiki/Voltagedivider-fig 1-
iR1 = iR2
/ Bron: Https://en.wikipedia.org/wiki/Voltagedivider

In serie

De weerstanden zijn kop-staart geplaatst; de vervangingsweerstand noemen we Rv. Wanneer 2 of meer weerstanden in serie staan dan geldt dat de stroom door elk van de weerstanden gelijk is. Zie figuur 1, iR1 = iR2.

Met een voltmeter bepalen we de spanning over elk van de weerstanden; de totale spanning U verdeelt zich over de weerstanden R1 en R2: Utot = U1 + U2.

Voor de stroomkring geldt de wet van Ohm: U = U1 + U2 = i • Rv,
omdat i = i1 = i2 kunnen we ook zeggen U = i • (R1 + R2).

De twee weerstandswaarden mogen we dus optellen, Rv = R1 + R2,
voor n weerstanden in serie: Rv = ∑ Rn.

∑ betekent sommeren, of optellen.

Rv = ∑ Rn = R1 + R2 + R3 + ......

In de praktijk wordt een dergelijke schakeling gebruikt om de spanning op een zeker punt vast te leggen. Omdat de totale spanning zich verdeeld over R1 en R2, noemt men het spanningsdeler.

Parallel

-fig 2-<BR>
i tot = iR1 + iR2 + iR3<BR>
 / Bron: Tronic-fig 2-
i tot = iR1 + iR2 + iR3
/ Bron: Tronic
Wanneer 2 of meer weerstanden parallel staan (naast elkaar) dan zal de spanning over elk van de weerstanden gelijk zijn, de stroom verdeeld zich over elk van de weerstanden: i tot = i1 + i2 + i3.
De wet van Ohm toepassen op de totale stroomkring levert: i tot = i1 + i2 + i3 = U/Rv. Voor elke afzonderlijke weerstand geldt ook de wet van Ohm: i1 = U/R1, i2 = U/R2, en i3= U/R3.

We kunnen de formule nu omschrijven voor n weerstanden:

1/Rv = ∑ (1/Rn) = 1/ R1 + 1 / R2 + 1/ R3 + ......

Worden er bijvoorbeeld een weerstand van 100[Ω] en 50[Ω] parallel geschakeld, dan zal de voor de vervangingsweerstand gelden: 1/Rv =1/100 + 1/50 = 0.03, omschrijven levert Rv = 1/0.03 = 33 [Ω]. De totale weerstandswaarde is dus lager dan de kleinste weerstand in de stroomkring.

Weerstand in elektronica

In de elektronica zijn weerstanden beschikbaar in verschillende soorten en maten. De weerstandswaarde is beschikbaar in een voorgedefinieerde reeks, de zgn E-reeks. Bij gegeven spanning wordt de stroomsterkte bepaald door de ohmse weerstand.
Weten we de vervangingsweerstand van een circuit, dan kunnen we de bijbehorende stroom uitrekenen.
© 2009 - 2024 Tronic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen in serie of parallel schakelen?Zonnepanelen in serie of parallel schakelen?De keuze voor het in serie of parallel schakelen van zonnepanelen is afhankelijk van het elektrische circuit waarin zonn…
De spanningsdelerIn elektronica wordt er regelmatig gesproken over een spanningsdeler. Dit is een veel voorkomend onderdeel van elektroni…
De Hybride MotorSteeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze mot…

Mobiele Telefoon - GeschiedenisDe mobiele telefoon, een handig dingetje. Wie heeft er tegenwoordig geen een? Nu is het heel vanzelfsprekendheid dat bij…
Spelcomputers en hun geschiedenis: 1e generatieSpelcomputers zijn in het moderne straatbeeld nog maar moeilijk weg te denken. Het lijkt ondertussen, met al die moderne…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tronic
  • Afbeelding bron 1: https://en.wikipedia.org/wiki/Voltagedivider
  • Afbeelding bron 2: Tronic
Reactie

H. Dejalle, 17-12-2017
Kunt u mij zeggen hoe ik een weerstand moet berekenen die nodig is.
Ik heb een auto-accu van 12 volt. Als ik de auto start, dan wordt de spanning op de accu 14 volt. Nu heb ik een apparaat in de auto die ik rechtstreeks op die accu heb aangesloten, maar dit apparaat werkt niet goed met 14 volt, alleen maar met 12 volt, wilt dit apparaat goed werken. Nu wil ik die 2 volt (laadstroom) opvangen met een weerstand. Hoe kan ik dat het beste doen en hoe bereken ik die weerstand? Reactie infoteur, 13-06-2018
Beste mevrouw/mijnheer,

Ik zou dat niet op die manier oplossen (de spanningsval is stroom-afhankelijk). Ga even naar uw autodealer/garage.

Mvg Tronic

Tronic (33 artikelen)
Laatste update: 11-03-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.