De lekkerste espresso... met het espressoapparaat

De lekkerste espresso... met het espressoapparaat Om een overheerlijke espresso te kunnen maken, hoef je echt geen keukenprins(es) te zijn! Zeker niet wanneer je een espressomachine in huis hebt. Hiermee maak je in een handomdraai een espresso waar ze in Italië jaloers op zouden zijn! Als het om espressomachines gaat, zijn er op de markt vele merken en varianten verkrijgbaar. Zo zijn er zeer geavanceerde espressoapparaten, maar ook eenvoudige keukenhulpjes waarmee je met één druk op de knop een prima espresso maakt. Ben je nog op zoek naar een espressoapparaat, bedenk dan allereerst wat je met de machine wilt kunnen. Ook je budget is uiteraard van belang.

Espresso maken: zo gemakkelijk of moeilijk als je zelf wilt

Wat wil je kunnen met je espressomachine? De een wil het liefst zo snel mogelijk een lekkere espresso of cappuccino, zonder al te veel poespas. De ander ziet het maken van een espresso als een kunst en experimenteert naar hartenlust met allerlei filters, koffiesoorten en malingen. Behoor je tot de laatste categorie, dan doe je jezelf waarschijnlijk geen plezier met een volautomatische espressomachine of Nespresso. Hoewel deze espressoapparaten zeer gemakkelijk in het gebruik zijn, kan je namelijk weinig tot geen invloed uitoefenen op het proces. Het enige dat je hoeft te doen, is water toevoegen en -in geval van een Nespresso- een capsule.

Een halfautomatisch espressoapparaat biedt heel wat meer mogelijkheden tot experimenteren. Zo kan je zelf aangeven hoeveel koffie en hoeveel water je wilt gebruiken. Ook kan je kiezen met hoeveel kracht je de espresso wil aandrukken in het filter. Je hebt dus zelf veel invloed op de uiteindelijke smaak van de espresso die je maakt.

Verschil tussen een volautomatische espressomachine en een Nespresso

Zowel een Nespresso als volautomatisch espressoapparaat is een goede keuze wanneer je van gemak houdt. Met één druk op de knop een espresso maken, zonder al te veel gedoe, dat is wat je met deze apparaten kan. (Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je de espresso verknoeit.) Maar voor de rest zitten er nogal wat verschillen tussen een volautomatisch espressoapparaat en een Nespresso. Zo kun je met een Nespresso:

  • hooguit één kopje espresso tegelijk maken;
  • alleen gebruikmaken van Nespresso-cups;
  • heel gemakkelijk een vers kopje espresso zetten, want per cup blijft de espresso lang vers;
  • espresso maken zonder knoeien;
  • geld besparen ten opzichte van de aanschafprijs van een volautomatische espressomachine;
  • op zoek gaan naar een verkooppunt van Nespresso-cups.

Ten opzichte van een volautomatisch espressoappraat heeft een Nespresso dus zowel voor- als nadelen. Welke voor jou zwaarder wegen, is een keuze die je zelf moet maken.

Een halfautomatisch espressoapparaat kopen

Liever een beetje experimenteren in de keuken? Met een halfautomatische espressomachine maak je nog steeds in een handomdraai een overheerlijke espresso, maar je kunt hier zelf ook behoorlijk veel invloed uitoefenen. Zo kan je eindeloos variëren met verschillende koffiesoorten en -malingen, ja zelfs koffiebonen (om zelf te malen) kun je gebruiken. Deze koffie doe je in het filter, waarna je deze met het stampertje aandrukt. Volautomatische espressomachines hebben geen filter.

Kies je voor een halfautomatisch espressoapparaat, let dan op het materiaal waarvan het filter gemaakt is. Een filter dat vervaardigd is van messing, is duurzaam en goed in staat om warmte vast te houden. Ook de diameter van de filterhouder is belangrijk. Hoe groter deze diameter, hoe beter het extractieproces verloopt.

Duurdere halfautomaten bieden meerdere filters, zoals koffiefilters om meerdere espresso's te maken of misschien wel een speciaal filter voor het maken van zo'n mooi schuimlaagje op je espresso. Met zo'n speciaal filter voor het crèmelaagje loopt het water pas door wanneer een bepaalde druk is bereikt. Je espresso ziet er met dit filter dus áltijd goed uit- wat overigens niet wil zeggen dat hij ook altijd prima smaakt!

Kleur en design van de espressomachine

Halfautomatische espressomachines zijn in de regel zwart of metallic van kleur. Alleen enkele fabrikanten bieden andere kleuren of opvallende designs, zoals fabrikant Ascaso of Francis!Francis!

Ook volautomatische espressoappaten zijn meestal óf zwart, óf metallic. De Jura Ena 5 echter is in een groot aantal kleuren te koop, zoals groen, lichtblauw, wit, rood of crème. Nespresso's zijn in vele kleuren en varianten verkrijgbaar. De modellen van Krups of Magimix bieden veel keus aan wie echt iets bijzonders wil.

Prijzen van espressoapparaten

De prijzen van espressomachines variëren sterk. Wie niet veel te besteden heeft, maar toch op zoek is naar een machine om espresso's mee te maken, komt al snel uit bij een Nespresso. Met een aanschafprijs die begint rond de 100 euro, is de Nespresso vele malen goedkoper dan een volautomatisch espressoapparaat. Bij de volautomaten betaal je namelijk minimaal 300 euro, maar deze prijs kan snel oplopen tot zelfs 1500 euro of meer. Dit geldt ook voor de halfautomatische espressomachines.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een espressomachine kopenEen espressomachine kopenEen espressomachine is een flinke investering, maar wel hét begin voor goede koffie thuis. Er is een enorme diversiteit…
Maak een perfecte espressoMaak een perfecte espressoBijna iedereen kan wel koffie zetten, maar een goede en perfecte espresso maken is niet zo makkelijk. Ook heb je meer no…
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…
Koffie-recepten: een lekker bakkie!Koffie-recepten: een lekker bakkie!Koffie drinken hoort erbij in onze maatschappij. Of je nu huisvrouw bent, op kantoor werkt of ergens anders, allemaal ge…
De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, de vervanger van de frituurpan?De Phillips Airfryer, het apparaat wordt ook wel 'Mulitcooker' of 'hete lucht friteuse genoemd. De Airfryer gebruikt een…
Bronnen en referenties
  • http://www.espresso-machine-gids.com/index.html
  • http://www.kieskeurig.nl/espressomachine
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.