De wasmachine, wat doet hij eigenlijk?

Het is zo’n apparaat dat tegenwoordig in bijna geen enkel huis meer ontbreekt: de wasmachine. Hoewel het apparaat al weer enige tientallen jaren meegaat, is het uiterlijk nog vrijwel gelijk als in het begin. De enige noviteit is een zwarte wasmachine. Maar of die veel gekocht wordt is nog maar de vraag. De wasmachine staat namelijk altijd ergens weggestopt en is er niet om mooi te gaan staan. Meer over de wasmachine.

Waarom wasmachines er bijna allemaal hetzelfde uit zien

Bij de keuze van veel elektrische apparaten speelt voor mensen mee hoe het apparaat er aan de buitenkant uit ziet. De platte beeldbuis, de mooi uitziende geluidsdragers, zelfs een waterkoker is tegenwoordig een trendy stijlartikel. Alleen de wasmachine is eigenlijk niet veel veranderd. Loop een willekeurige winkel bezig in witgoed en de rij wasmachines lijkt eenheidsworst.
 • Ze zijn allemaal wit, hebben bijna allemaal dezelfde hoogte en breedte.
 • De deur die het gewassen spul er weer uit moet laten is altijd van glas en rond.
 • Ook zit het laatje waarin wasmiddel en wasverzachter gaan altijd aan de linkerkant. Met een ronde knop kunnen bovendien de wasprogramma’s gekozen worden.
De reden waarom er weinig uiterlijke verschillen zijn bij wasmachines is omdat ze vaak ergens staan waar niemand ze toch ziet. In een berghok, de badkamer of in een bijkeuken. Tegenwoordig is er wel de zwarte wasmachine, maar die is vooral geschikt als pronkstuk. En veel mensen hebben het apparaat alleen maar als functioneel middel om kleding, beddengoed en andere textiel mee te reinigen.

De bovenlader

Apart in dit geheel is de bovenlader. Die heeft dus geen raampje waarin het wasgoed te zien is als het heftig ronddraait. De bovenlader wordt zoals het woord al zegt aan de bovenkant gevuld met de smerige was. Het voordeel van een bovenlader is dat er niet gebukt hoeft te worden, want de bovenlader kan staand worden ingeladen. Dat kan met een voorlader niet, daarvoor moet altijd gebukt of gehurkt worden. Verder zijn bovenladers veel smaller dan voorladers en dus geschikter voor mensen die in een klein huis wonen. Vooral ouderen zien veel voordeel in de bovenlader.

De techniek van de wasmachine

Verschillen die wasmachines onderling hebben zitten hem in de techniek. Die verschillen kunnen zijn:
 1. Meer verschillende wasprogramma’s en dus meer mogelijkheden van temperaturen en duur van het draaien van de was
 2. Meer keuze in het toerental voor centrifugeren
 3. De verschillende energielabels
 4. De kwaliteit van de machine. Sommige merken hebben heel goede machines, anderen zijn een stuk slechter.

Hoe werkt een wasmachine eigenlijk?

Een wasmachine draait vieze was rond in een trommel. Dat is het basisprincipe. Het ronddraaien gebeurt afwisselend snel en dan weer langzaam. Maar er is meer voor nodig om een was schoon te krijgen, namelijk water van een goede temperatuur,
wasmiddel en tijd om de was schoon te krijgen.

Cirkel van Sinner

Die 4 elementen samen worden de Cirkel van Sinner genoemd. Zij bestaan uit:
 1. Mechanica (ronddraaien van de trommel),
 2. chemie (wasmiddel),
 3. temperatuur (water)
 4. tijd (die de was draait).

Met die 4 elementen samen wordt een goed resultaat behaald. Is er bijvoorbeeld geen wasmiddel voor handen dan moet de was bijvoorbeeld veel heter worden gewassen om toch schoon te worden. En zonder water wassen gaat helemaal niet. Maar om een schone was te krijgen, moeten in feite alle 4 zaken voorhanden zijn. Daar zijn moderne wasapparaten trouwens ook op afgestemd. De sensoren bepalen bijvoorbeeld of er meer water toegevoegd moet worden en tevens wordt gecontroleerd of de was wel schoon is. Zit er een hele vieze was in de trommel dan gaat het programma langer door om alles toch schoon te krijgen.

Verdere weetjes over de wasmachine:

 • De wasmachines zijn door de jaren heen zuiniger geworden. Vroeger werd 80 liter per wasbeurt gebruikt en wassen op 60 graden Celsius was normaal. Tegenwoordig wordt nog maar 40 tot 50 liter water gebruikt voor een volle trommel wasgoed. Verder wordt nu bijna standaard op 40 graden gewassen.
 • In wasmiddelen zitten enzymen die een chemisch proces op gang brengen dat nodig is om de was te reinigen. Die enzymen doen hun werk het best bij warm water. Wassen op lagere temperaturen vereist daarom een wasmiddel dat anders van samenstelling is.
 • Minder vaak wassen is beter voor het milieu dan op lagere temperaturen wassen. Ook is minder wassen beter voor kleding. Kleding slijt namelijk enorm door een wasbeurt.
 • Een wasmachine gaat gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar mee.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wasmachine kopen. Wat is belangrijk?Wasmachine kopen. Wat is belangrijk?Een nieuwe wasmachine kopen, waar moet u op letten? Zoekt u een bovenlader of een stomer? Als u een nieuwe wasmachine ga…
Wat is belangrijk bij het kopen van een wasmachineAls er een wasmachine gekocht moet worden doet u er goed aan eerst informatie te zoeken over een wasmachine om er zeker…
Waar moet u op letten bij het kopen van een wasmachine?Waar moet u op letten bij het kopen van een wasmachine?Heeft de oude het begeven, wilt u gewoon een nieuwe machine in plaats van een tweedehandse of koopt u voor het eerst een…
Schoonmaken van een stinkende wasmachineSchoonmaken van een stinkende wasmachineEen stinkende wasmachine is erg vervelend, maar gelukkig kun je dit gemakkelijk verhelpen. Lees hier hoe je gemakkelijk…

Siemens inbouwovensSiemens inbouwovensInbouwovens van Siemens staan voor hoge kwaliteit, degelijkheid en strak design. Als je een keuken koopt of een nieuwe o…
Hoe een wasmachine te kopenEen wasmachine of wasautomaat is een huishoudelijk apparaat welke vandaag de dag in bijna elke woning aanwezig is. Maar…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.