De wasmachine, wat doet hij eigenlijk?
Het is zo’n apparaat dat tegenwoordig in bijna geen enkel huis meer ontbreekt: de wasmachine. Hoewel het apparaat al weer enige tientallen jaren meegaat, is het uiterlijk nog vrijwel gelijk als in het begin. De enige noviteit is een zwarte wasmachine. Maar of die veel gekocht wordt is nog maar de vraag. De wasmachine staat namelijk altijd ergens weggestopt en is er niet om mooi te gaan staan. Meer over de wasmachine.
Waarom wasmachines er bijna allemaal hetzelfde uit zien
Bij de keuze van veel elektrische apparaten speelt voor mensen mee hoe het apparaat er aan de buitenkant uit ziet. De platte beeldbuis, de mooi uitziende geluidsdragers, zelfs een waterkoker is tegenwoordig een trendy stijlartikel. Alleen de wasmachine is eigenlijk niet veel veranderd. Loop een willekeurige winkel bezig in witgoed en de rij wasmachines lijkt eenheidsworst.
- Ze zijn allemaal wit, hebben bijna allemaal dezelfde hoogte en breedte.
- De deur die het gewassen spul er weer uit moet laten is altijd van glas en rond.
- Ook zit het laatje waarin wasmiddel en wasverzachter gaan altijd aan de linkerkant. Met een ronde knop kunnen bovendien de wasprogramma’s gekozen worden.
De reden waarom er weinig uiterlijke verschillen zijn bij wasmachines is omdat ze vaak ergens staan waar niemand ze toch ziet. In een berghok, de badkamer of in een bijkeuken. Tegenwoordig is er wel de zwarte wasmachine, maar die is vooral geschikt als pronkstuk. En veel mensen hebben het apparaat alleen maar als functioneel middel om kleding, beddengoed en andere textiel mee te reinigen.
De bovenlader
Apart in dit geheel is de bovenlader. Die heeft dus geen raampje waarin het wasgoed te zien is als het heftig ronddraait. De bovenlader wordt zoals het woord al zegt aan de bovenkant gevuld met de smerige was. Het voordeel van een bovenlader is dat er niet gebukt hoeft te worden, want de bovenlader kan staand worden ingeladen. Dat kan met een voorlader niet, daarvoor moet altijd gebukt of gehurkt worden. Verder zijn bovenladers veel smaller dan voorladers en dus geschikter voor mensen die in een klein huis wonen. Vooral ouderen zien veel voordeel in de bovenlader.
De techniek van de wasmachine
Verschillen die wasmachines onderling hebben zitten hem in de techniek. Die verschillen kunnen zijn:
- Meer verschillende wasprogramma’s en dus meer mogelijkheden van temperaturen en duur van het draaien van de was
- Meer keuze in het toerental voor centrifugeren
- De verschillende energielabels
- De kwaliteit van de machine. Sommige merken hebben heel goede machines, anderen zijn een stuk slechter.
Hoe werkt een wasmachine eigenlijk?
Een wasmachine draait vieze was rond in een trommel. Dat is het basisprincipe. Het ronddraaien gebeurt afwisselend snel en dan weer langzaam. Maar er is meer voor nodig om een was schoon te krijgen, namelijk water van een goede temperatuur,
wasmiddel en tijd om de was schoon te krijgen.
Cirkel van Sinner
Die 4 elementen samen worden de Cirkel van Sinner genoemd. Zij bestaan uit:
- Mechanica (ronddraaien van de trommel),
- chemie (wasmiddel),
- temperatuur (water)
- tijd (die de was draait).
Met die 4 elementen samen wordt een goed resultaat behaald. Is er bijvoorbeeld geen wasmiddel voor handen dan moet de was bijvoorbeeld veel heter worden gewassen om toch schoon te worden. En zonder water wassen gaat helemaal niet. Maar om een schone was te krijgen, moeten in feite alle 4 zaken voorhanden zijn. Daar zijn moderne wasapparaten trouwens ook op afgestemd. De sensoren bepalen bijvoorbeeld of er meer water toegevoegd moet worden en tevens wordt gecontroleerd of de was wel schoon is. Zit er een hele vieze was in de trommel dan gaat het programma langer door om alles toch schoon te krijgen.
Verdere weetjes over de wasmachine:
- De wasmachines zijn door de jaren heen zuiniger geworden. Vroeger werd 80 liter per wasbeurt gebruikt en wassen op 60 graden Celsius was normaal. Tegenwoordig wordt nog maar 40 tot 50 liter water gebruikt voor een volle trommel wasgoed. Verder wordt nu bijna standaard op 40 graden gewassen.
- In wasmiddelen zitten enzymen die een chemisch proces op gang brengen dat nodig is om de was te reinigen. Die enzymen doen hun werk het best bij warm water. Wassen op lagere temperaturen vereist daarom een wasmiddel dat anders van samenstelling is.
- Minder vaak wassen is beter voor het milieu dan op lagere temperaturen wassen. Ook is minder wassen beter voor kleding. Kleding slijt namelijk enorm door een wasbeurt.
- Een wasmachine gaat gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar mee.