Waar moet u op letten bij het kopen van een wasmachine?

Waar moet u op letten bij het kopen van een wasmachine? Heeft de oude het begeven, wilt u gewoon een nieuwe machine in plaats van een tweedehandse of koopt u voor het eerst een wasmachine? Er zijn een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een wasmachine koopt.

Ruimte

Bedenk vooraf hoeveel ruimte u heeft voor een wasmachine. Er zijn namelijk 2 soorten; een bovenlader en een voorlader. Een bovenlader is smaller dan een voorlader. Een voorlader heeft een hoogte van 85 centimeter en een breedte van 60 centimeter. Een bovenlader is meestal 85 a 90 centimeter hoog en heeft een breedte van 40 centimeter.

Frequentie van gebruik

Bedenk vooraf hoe vaak u wast. Is dit elke dag minimaal 1 keer? Houd er dan rekening mee dat u de machine flink belast en u een grotere kans heeft op een defect aan de machine. Wanneer uw portemonnee het toelaat, kunt u het beste kiezen voor een Miele machine.

Prijs

Goedkoop is duurkoop. Helaas gaat dit vaak wel op als het aankomt op wasmachines. Goedkope wasmachines zijn lichter uitgevoerd qua onderdelen. Zo is de ophanging van de trommel kwetsbaarder. Hierdoor heeft u een grotere kans op een defect aan de machine. Duurdere machines zullen over het algemeen beter en duurzamer zijn, maar onthoud dat het een elektrisch apparaat blijft en het altijd kapot kan gaan.

Trommelinhoud

Er zijn wasmachines met verschillende trommelinhouden verkrijgbaar. Er zijn wasmachines met een trommelinhoud van 5 kilo, 6 kilo, 7 kilo en 8 kilo. Houd hier rekening mee wanneer u een machine koopt. Ga na voor hoeveel personen u moet wassen. De grotere trommelinhouden zijn vooral geschikt voor grote(re) gezinnen of gezinnen cq. huishoudens met veel wasgoed. Het voordeel van een wat grotere trommel is overigens wel dat u gemakkelijker een deken of dekbed kunt wassen.

Toerental

Het toerental van een wasmachine heeft te maken met het centrifugeren van de was. Een wasmachine met 1400 toeren zal uw was droger afleveren dan een machine met 1000 toeren. Ga na wat hier uw wensen in zijn.

Uitgestelde start

Er zijn wasmachines die voorzien zijn van een uitgestelde startknop. Dit houdt in dat u de machine een aantal uren voordat de machine zal gaan draaien, kunt instellen. Dit is bijvoorbeeld erg gunstig wanneer u profiteert van nachtstroom met een lager tarief. U hoeft dan niet op te blijven of uw bed uit te komen om de wasmachine aan te zetten.

Aquastop

De meeste machines hebben dit al, maar nog niet helemaal. Dit is een beveiligingsklep die de watertoevoer naar de wasmachine sluit zodra er lekkage wordt vastgesteld. Dit voorkomt dat de ruimte waarin de machine staat, blank komt te staan wanneer er iets misgaat.

Energieklasse

Tegenwoordig zijn alle machines energiezuinig gemaakt. Vrijwel alle machines behoren nu tot categorie A. Echter zijn er ook A+ en A++ modellen. Dit kan een paar tientjes schelen op jaarbasis.

Bedrijf voor aankoop

Het is mogelijk geschikter om een machine in een fysieke winkel te kopen. Op internet zijn veel prijsvechters die machines voor bodemprijzen aanbieden. Mocht er iets mankeren aan de machine, dan wordt het verhaal omtrent garantie vaak wat ingewikkelder bij een aankoop via internet. Aan te raden is om een betrouwbaar bedrijf te kiezen. Wellicht betaalt u iets meer maar daar komt vaak een hoop service voor terug.

Merk

Met merken is het vaak ook een kwestie van gevoel; de een heeft goede ervaringen met Siemens terwijl een ander het niets vindt. In principe zijn er drie segmenten te onderscheiden. Het budgetsegment bestaat uit Zanussi , Whirlpool en Indesit. De middenklasse bestaat uit Bosch, Siemens, Samsung en AEG. De topklasse is doorgaans Miele. Daar moet wel aan toegevoegd worden dat merken als Bosch, Siemens en AEG inmiddels ook sterk aan het innoveren zijn om luxe machines uit te brengen.
© 2012 - 2024 Kim-89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is belangrijk bij het kopen van een wasmachineAls er een wasmachine gekocht moet worden doet u er goed aan eerst informatie te zoeken over een wasmachine om er zeker…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…

De vooroordelen over ledverlichtingDe vooroordelen over ledverlichtingAls er over ledverlichting wordt gesproken, denkt men vaak aan koud, kil licht. Ook wordt er vaak gedacht dat ledlampen…
Broodbakmachine Silvercrest/Panasonic, voor glutenvrij broodZowel Panasonic als Silvercrest hebben een broodbakmachine die geschikt is om glutenvrij brood te bakken. Het apparaat k…
Kim-89 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.