Wat is een point of view (POV)? Ontdek ook de on/off-ride!

POV of 'point of view' zijn termen die we regelmatig zien opduiken wanneer we websites als YouTube en Vimeo bekijken. Wat willen deze verwarrende Engelse termen eigenlijk zeggen? En wat willen al die bijvoegsels zoals onder andere 'on-ride' en 'off-ride' eigenlijk zeggen? Ontdek alles over de POV in dit artikel.

In dit artikel


Wat is een POV of 'point of view'?

POV is de afkorting van 'point of view' en hoewel het beiden Engelse woorden zijn worden ze ook in de Nederlandse taal gebruikt. De term staat voor een bepaald soort camerashot waarbij de de 'point' slaat op de positie van de camera naar het betreffende beeld of 'view'. Speciale POV's zijn vaak terug te vinden op websites als YouTube en Vimeo, de techniek is wordt echter veel vaker gebruikt dan dat. Zo kan eigenlijk gesteld worden dat iedere video-opname een POV is. Zo is het shot van de nieuwslezer op televisie er bijvoorbeeld een van de cameraman, want de kijker kijkt waarnaar de cameraman kijkt.

Toepassingen van dit type camerashot

Zoals eerder aangehaald is kan zowat iedere video-opname aanschouwd worden als een POV. De term wordt echter niet gebruikt voor de cameraman van het journaal, of toch niet specifiek. De term wordt wel gebruikt voor speciale cameraposities zodat de kijker begrijpt dat heb beeld dat hij ziet zich richt op een specifiek iets en gefilmd werd vanuit een speciaal standpunt. Een cameraman die een nieuwslezer filmt richt zich wel specifiek op die nieuwslezer, maar niemand heeft er een boodschap aan dat dat bepaalde shot een POV is van de cameraman. De term wordt wel gebruikt voor onder andere:
  • Video's van camera's die vastgehecht zijn aan motoren, vliegtuigen, achtbanen, etc. Het 'point of view' is dan de motor, het vliegtuig of de achtbaan.
  • Video's van camera's die vastgehecht zijn aan dieren, jachtgeweren en mensen. Het 'point of view' is dan het dier, het jachtgeweer of de persoon.
  • Video's van camera's die op één plaats blijven staan maar zich wel toespitsen op een bepaald iets zoals bewakingscamera's, video's van autoracen naast het circuit, video's van een dier. Het 'point of view' is dan de bewakingscamera, de persoon naast het circuit of de persoon die het dier filmt.

Bijvoegsels aan POV

De term slaat dus in feite op de plaats van waaruit gefilmd werd. Aangezien die term erg breed is voegen filmmakers vaak bijvoegsels toe aan de term, zo wordt meteen duidelijk welk soort het is. Zo bestaat er onder andere:
  • On-ride POV: Slaat op het feit dat de camera vastgehecht is aan bijvoorbeeld een motorfiets. Vrij vertaald zou 'on-ride' dus 'op-ritje' willen zeggen. Dankzij deze term wordt al snel duidelijk dat de kijker hetzelfde beeld zal krijgen als dat van de bestuurder van de motorfiets.
  • Off-ride POV: Slaat op het feit dat de camera naast bijvoorbeeld het circuit staat terwijl hij de motorfiets filmt. Vrij vertaald zou 'off-ride' dus 'naast-ritje' willen zeggen. Dankzij deze term wordt al snel duidelijk dat de kijker hetzelfde beeld zal krijgen als de toeschouwers naast het circuit.

Voorbeelden in een video

De term wordt misschien nog wel het vaakst gebruikt door achtbaanfans die een video maken van hun favoriete achtbaan. Een 'on-ride POV' is dan een video van het beeld dat de inzittenden te zien krijgen en een 'off-ride POV' is een video van het beeld dat de toeschouwers te zien krijgen. In onderstaande video's wordt de benaming al snel duidelijk:
  • On-ride: Monster - Walygator Parc, wie de video bekijkt ziet het beeld dat de cameraman had tijdens een ritje in de achtbaan, dus een 'on-ride POV'.
  • Off-ride: SpeedSnake - Fort Fun Abenteuerland, wie de video bekijkt ziet het beeld dat de cameraman naast de achtbaan zag, dus een 'off-ride POV'.
  • On/Off-ride: Polyp - Walygator Parc, wie de video bekijkt ziet zowel het beeld dat de cameraman had tijdens een ritje in de attractie als het beeld dat de cameraman zag naast de attractie, dus een 'on/off-ride POV'.

Lees verder

© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Googles Street ViewMomenteel rijdt er een auto door Brussel waarop een camera is gemonteerd. Bedoeling is Brussel in kaart te brengen voor…
Google Street View laat Nederlandse natuurgebieden zienGoogle Street View laat Nederlandse natuurgebieden zienIn het najaar van 2015 is Google Street View in samenwerking met Natuurmonumenten gestart met het in kaart brengen van d…
Grand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenGrand Canyon bezoeken: tips en uitkijkpuntenIn elk lijstje met topbezienswaardigheden in de Verenigde Staten komt nationaal park Grand Canyon voor. De door de natuu…
Jumbo supermarkt: Pick Up Point en bezorgserviceJumbo supermarkt: Pick Up Point en bezorgserviceVoor boodschappen hoef je allang niet meer de deur uit. Je kunt bijvoorbeeld online je boodschappen bestellen en bij je…
Wat kan je allemaal doen met een smartphone?Wat kan je allemaal doen met een smartphone?Onze smartphone is eigenlijk meer een zakcomputer. We hebben hem allemaal iedere dag bij en maken er graag gebruik van.…
Bronnen en referenties
  • BOODSCHAP REDACTIE: Ik had de eerste keer het woord reeds tienmaal en nu nog eens vijfmaal vervangen. De zoekterm is nu 'point of view', hoewel dat eigenlijk drie woorden zijn is het toch maar één term.
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.