Wat is Blendle en hoe werkt het?

Wat is Blendle en hoe werkt het? Blendle is een krantenkiosk, maar dan digitaal en is sinds maandag 28 april 2014 te gebruiken voor iedereen. Blendle is een Nederlands initiatief. Wat is Blendle precies? Wat zijn de kosten van artikelen in Blendle? Is het mogelijk om geld terug te krijgen? Hoe moet je jezelf registreren om gebruik te kunnen maken van Blendle?

De oprichters van Blendle

Blendle is een idee van Marten Blankesteijn. Om Blendle te ontwikkelen heeft Marten Blankesteijn samengewerkt met Alexander Klöpping, die regelmatig bij De Wereld Draait Door verschijnt. Het is het tweetal gelukt om investeerders enthousiast te maken over het idee van de digitale krantenkiosk met de naam Blendle, die voor iedereen beschikbaar is. Door het idee van Blankensteijn, de ontwikkeling samen met Klöpping en het geld van de investeerders is de definitieve versie van Blendle sinds 28-04-2014 een feit en beschikbaar voor iedereen.

Wat is Blendle precies?

Blendle kan vergeleken worden met iTunes van Apple, alleen dan op het gebied van journalistiek. Bij iTunes is het mogelijk om een enkel nummer te downloaden in plaats van een heel album, voor een bepaald tarief. Bij Blendle is het mogelijk om een artikel te kopen, in plaats van de hele krant. Naast kranten kunnen ook bepaalde artikelen uit tijdschriften gekocht worden, hierdoor hoef je niet het hele tijdschrift te kopen. Het bladeren door de kranten en de tijdschriften is gratis, maar als je een artikel wilt lezen dan moet voor het betreffende artikel geld betaald worden. Voor Blendle is momenteel al veel belangstelling vanuit het buitenland. Blendle is een initiatief uit Nederland. De eerste 2,50 euro aan tegoed krijg je cadeau van Blendle, zodat je kan uitproberen hoe Blendle precies werkt.

Wat kosten artikelen in Blendle?

De prijzen van de artikelen zijn verschillend. De prijs is afhankelijk van de lengte van een artikel en kan variëren van 10 eurocent tot ongeveer 80 eurocent. Voor een nieuwsbericht wordt een lager tarief gerekend dan een lang artikel in een tijdschrift. De opbrengsten van de verkochte artikelen gaan voor dertig procent naar Blendle. De overige 70 procent van de opbrengsten gaat naar de uitgevers van de artikelen uit kranten en tijdschriften. Je kan met je tablet, mobiel of computer gebruik maken van Blendle en zelf bepalen welke artikelen je wel en niet wilt lezen.

Niet goed, geld terug!

Als een artikel binnen 15 seconden gesloten wordt, krijgt de lezer zijn geld terug. Ook als de 15 seconden verstreken zijn is het mogelijk om je geld terug te krijgen, maar dan moet wel een reden opgegeven worden waarom je het geld terug wil krijgen. Een reden kan bijvoorbeeld zijn: omdat het artikel tegenvalt.

Hoe werkt Blendle in de praktijk?

Blendle werkt heel simpel. Je kiest een krant of een tijdschrift uit waar je graag doorheen wilt bladeren, je klikt op de gewenste krant of het gewenste tijdschrift. Je bladert erdoorheen, net zoals een krant of een tijdschrift in papiervorm. Als je een artikel ziet dat je graag wilt lezen dan klik je op dat artikel, betaal je het afgesproken bedrag en krijg je toegang tot het gehele artikel.

Trending artikelen

In Blendle is ook te zien welke artikelen op het moment trending zijn. Hierdoor is makkelijk te zien welke artikelen op het moment door de meeste Nederlanders gelezen worden en wat kwalitatief de beste artikelen van het moment zijn.

Registreren bij Blendle

Blendle functioneert op alle apparaten met internet, maar werkt het beste via de computer en tablet. Het is noodzakelijk om jezelf eerst te registeren voordat je toegang krijgt tot de artikelen. Registreren kan via de site blendle.nl, er is momenteel nog geen app beschikbaar. Het is mogelijk om jezelf te registreren vanaf 16.00 uur op 28-04-2014.

Geld overboeken naar Blendle

Als je geregistreerd bent bij Blendle, kan je jezelf aanmelden om vervolgens geld over te boeken naar je eigen portemonnee in Blendle, zodat je kan betalen voor artikelen. Naast het bladeren door kranten, lezen van artikelen is het ook mogelijk om mensen te volgen en gevolgd te worden in Blendle, net als op sociale media.
© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de Gouden Pen van Blendle?Wat is de Gouden Pen van Blendle?Elke maand reiken de lezers van de kiosk-app Blendle zonder dat ze daar wellicht erg in hebben een trofee uit aan het po…
Universiteit van Nederland, leren vanaf het beeldschermUniversiteit van Nederland, leren vanaf het beeldschermOm wat academische kennis op te doen, hoeft men tegenwoordig niet meer naar de universiteit. De Universiteit van Nederla…
Payment Service Providers in NederlandPayment Service Providers in NederlandVerricht je een online betaling, dan zit er vaak een Payment Service Provider (PSP) tussen jou en het bedrijf of de webs…

Overstappen van Windows naar Mac: wat zijn de verschillenOverstappen van Windows naar Mac: wat zijn de verschillenDenk je erover om over te stappen van een Windows computer naar een Mac computer? Er zijn verschillen tussen beide bestu…
HDMI: hoge kwaliteit aansluiting met veel mogelijkhedenOm een televisie aan te sluiten op apparaten als digitale ontvangers, Blu-Ray spelers of spelcomputers heb je een kabel…
Bronnen en referenties
  • Blendle
  • ED
Reactie

Harrie Hageman, 30-07-2015
Goedendag,
Ik heb een abonnement op Blende.
Ik wil dat stopzetten.
Hoe gaat dat in zijn werk en hoe krijg ik mijn nog openstaande tegoed terug?
Vriendelijke groet,
Harrie Hageman Reactie infoteur, 31-07-2015
U kunt dan het beste contact opnemen met de klantenservice van Blendle via contact@blendle.com

Infoq (35 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.