Wat is de ideale kijkafstand voor de tv?

Wat is de ideale kijkafstand voor de tv? De ideale kijkafstand is voor iedere tv grootte anders. Maar verschilt het echter ook of je tv HD-ready, full HD of ultra HD is? Daarnaast staan op het internet onderzoeken waar wordt aangeraden dicht bij de tv te zitten. Echter heeft de Consumentenbond ook een onderzoek naar de ideale kijkafstand uitgevoerd. Hieruit kwamen andere resultaten. Dus wat is nu eigenlijk de ideale kijkafstand?

Kijkafstand bij digitaal of analoog signaal

Er zijn verschillende factoren die meespelen in de ideale kijkafstand. Zo ook het antennesignaal. Hierbij zit er een verschil tussen digitaal en analoog. Digitaal geeft namelijk een scherper beeld dan analoog. Het beelddiagonaal vermenigvuldig je bij beide signalen anders. Bij digitaal is het keer drie en bij analoog keer vier. Dit geeft dan de ideale kijkafstand aan voor tvís met dvd kwaliteit (480p).

Ideale kijkafstand bij HD tvís

Bij een HD tv heb je de keuze uit HD-ready (720p) en full HD (1080p). Bij het kijken naar een full HD tv is het vermenigvuldigen van het beelddiagonaal keer 2 tot 2,5. Binnen die afstand is een full HD tv zichtbaar scherper dan een HD-ready tv. Voor een HD ready tv geldt dat je er net iets verder vanaf kan zitten dan een full HD tv zonder dat je details mist. Als je te ver weg gaat zitten heb je minder het voordeel van de details die een full HD tv met zich mee brengt.

Kijkafstand voor een full HD tv gefocust op scherpte

Beeldgrootte Kijkafstand
32-inch (81 cm)tussen 162 en 202 cm
40-inch (102 cm)tussen 204 en 255 cm
42-inch (107 cm)tussen 214 en 267 cm
46-inch (117 cm)tussen 234 en 292 cm
50-inch (127 cm)tussen 254 en 317 cm
55-inch (140 cm)tussen 280 en 350 cm
60-inch (152 cm)tussen 304 en 380 cm
65-inch (165 cm)tussen 330 en 412 cm

Bij de bovenstaande afstanden wordt er gefocust op hoe scherp het beeld is en wordt er minder gekeken naar de prettige kijkafstand. Als je binnen de bovenstaande afstanden naar een tv kijkt zie je het verschil tussen een HD-ready en een full HD tv. Het upgraden naar full HD tv heeft dan zin. Vind je het fijn om verder dan bovenstaande afstand van de tv te zitten dan wordt het verschil een stuk kleiner en is het de vraag of het de upgrade waard is.

Ultra HD tv

Met de technologie gaat het alsmaar gekker, zo ook met tvís. Want tegenwoordig kan je ook een ultra HD tv kopen. Deze is vier keer zo scherp als een full HD tv. De kijkafstand van een ultra HD tv ligt weer wat anders, omdat een ultra HD tv meer pixels heeft kan je dus dichterbij de tv zitten zonder dat je de pixels ziet. Maar als je verder weg van de tv zit dan is het verschil tussen een ultra HD tv en een full HD tv bijna niet meer te onderscheiden.

8K ultra HD tv?

Ja het gaat maar door, de 4K ultra HD tv is nog niet eens door de massaís overgenomen of er verschijnt al een versie groter en scherper. 8k lijkt eigenlijk niet de moeite waard, maar je kunt er natuurlijk wel mee opscheppen.

Kijkafstand volgens de consumentenbond

De consumentenbond heeft in 2012 een onderzoek gedaan naar de ideale kijkafstand. Het onderzoek richtte zich op de kijkafstand die het prettigst gevonden wordt. De proefpersonen die aan dit onderzoek meededen vonden over het algemeen een kijkafstand van drie keer het schermdiagonaal het prettigst. Hierbij zat er volgens hen geen verschil in de kijkafstand voor een tv die SD-beelden (dvd-kwaliteit) of HD-beelden (high-definition) uitzendt.

Uit het onderzoek van de consumentenbond kwam ook een grappig verschijnsel naar voren. Mannen zitten liever 50cm dichterbij dan vrouwen. Dus het maakt ook nog eens uit wie gaat uitzoeken wat voor tv er gekocht moet worden.

Ideale kijkafstand volgens de Consumentenbond

Beeldgrootte Ideale kijkafstand
32-inch (81 cm)2,5 meter
40-inch (102 cm)3,1 meter
46-inch (117 cm)3,5 meter
55-inch (140 cm)4,2 meter


Conclusie

Als je de tabel van de Consumentenbond vergelijkt met de eerder geplaatste tabel valt meteen op dat er een groot verschil zit tussen de prettigste afstand en de meest scherpe afstand. Bij het bepalen van de ideale kijkafstand moet er naast de beeldgrootte rekening worden gehouden met twee criteria. De prettigste kijkafstand en de scherpste kijkafstand. De prettigste kijkafstand weegt zwaarder mee. De scherpste kijkafstand is echter een belangrijk criterium omdat dit bepaalt wat voor soort HD tv geschikt is voor jou. De standaard is tegenwoordig full HD (1080p) en deze zijn daardoor normaal geprijsd. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je hier meteen voor moet gaan kiezen. Misschien is HD-ready (720p) wel goed genoeg voor jou. Of 4 of zelfs 8K de moeite waard is, is nog maar sterk de vraag, tenzij je echt heel dichtbij wil gaan zitten.
© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn beeldschermen slecht voor de ogenZijn beeldschermen slecht voor de ogenVrijwel ieder van ons maakt dagelijks gebruik van beeldschermapparatuur. Naast smartphones en tablets, krijgt vooral de…
Aandachtspunten bij het kopen van een tvAandachtspunten bij het kopen van een tvOp zoek naar de juiste televisie? Neem er de tijd voor. Het kiezen van een nieuwe tv is geen eenvoudige opgave. Behalve…
TV kijken in stijlTV kijken in stijlEen flatscreen televisie is niet meer weg te denken in de Nederlandse huiskamers. Vooruit stormende techniek heeft er vo…
Hoe werk je met de computer als je niet (goed) meer ziet?Hoe werk je met de computer als je niet (goed) meer ziet?Ben jij ook zo trouw aan je computer voor het raadplegen van je documenten, je mails, je agenda, de krant, Ö? En wellich…

Tablet of smartphone via Bluetooth op oude audio apparatuurTablet of smartphone via Bluetooth op oude audio apparatuurBluetooth is ene handige manier om op korte afstanden data of audio over te brengen. Populair voor head-sets en car-kits…
HEOS by Denon: Draadloos muziek luisteren in iedere kamerHEOS by Denon: Draadloos muziek luisteren in iedere kamerMet HEOS van het bedrijf Denon is mogelijk eenvoudig in meerdere kamers van je huis te genieten van je favoriete nummers…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: William Hook, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/tv-en-video/televisies/extra/ideale-kijkafstand/
  • http://www.elektrozine.be/ez/article/7709/Tv-kopen-welk-formaat-kies-ik-best.html
  • http://www.homecinemamagazine.nl/home_cinema/tv_high_definition/optimale-kijkafstand/
  • http://www.digitaltrends.com/home-theater/720p-vs-1080p-can-you-tell-the-difference-between-hdtv-resolutions/
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.