Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2

Verschil tussen Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2 Bijna elk huishouden heeft wel een tablet en ze worden ook binnen bedrijven en het onderwijs gebruikt. In 2015 zijn de koplopers in de tabletmarkt de Samsung Galaxy Tab en de Apple iPad. De edities die in 2014 werden uitgebracht, zijn de Samsung Galaxy Tab S 10.5 en de iPad Air 2. Wat is het verschil tussen de specificaties van de tablets? Verschillende aspecten zoals het uiterlijk, het besturingssysteem, de snelheid, het geheugen, de batterij, de camera en de vingerafdrukscanner, worden vergeleken. Tot slot het eindoordeel: welke van de twee tablets is beter?

Het uiterlijk

De Galaxy Tab S 10.5 heeft een 10,5 inch 2.560 X 1.600 Super AMOLED display, waardoor het zeer geschikt is voor het kijken van video's of het lezen van boeken. Het geeft scherp beeld (9% scherper dan de iPad Air 2) met goede contrasten, waardoor kleuren tot leven komen. Ook de iPad Air 2 heeft een hoge beeldkwaliteit door de 9,7 inch 2.048 X 1.536 Retina display. Ook al is het dezelfde resolutie als de vorige iPad Air, het gaat nog steeds met de tijd mee. Daarbij heeft Apple een extra laag toegevoegd waardoor er minder reflectie is; hierdoor is het makkelijker om ook buiten op de tablet te werken. Qua beeldkwaliteit is er dus nauwelijks verschil tussen de twee tablets. Wel is de Galaxy Tab S 10.5 door de afmeting (10% groter dan de iPad Air 2) geschikter voor het kijken van films en de iPad Air 2 geschikter voor het kijken van foto's en surfen op het web.

Qua design zijn de tablets behoorlijk verschillend. De Galaxy Tab S 10.5 heeft een plastic achterkant en is relatief licht (465 gram) en plat (6,6 millimeter). De tablet is beschikbaar in de kleuren brons en wit. De iPad Air 2 is niet van plastic, maar van aluminiummetaal en is ongeveer even zwaar als de Galaxy Tab S 10.5, namelijk 437 gram. Wel is de iPad Air 2 een stukje platter, namelijk 6,1 millimeter, waardoor het op het moment de dunste tablet is. De tablet is is beschikbaar in de kleuren grijs, zilver en goud. Het design van de iPad Air 2 doet net een stukje strakker aan dan het design van de Galaxy Tab S 10.5.

Het besturingssysteem: Android of iOS?

De Galaxy Tab S 10.5 maakt gebruik van Android 4.4 KitKat met een TouchWiz UI. Dit is de meest nieuwe versie van het besturingssysteem van Samsung. Het besturingssysteem ziet er goed uit met een aantal toegevoegde applicaties. Verder is er sprake van een Multi User modus, waarbij je meerder applicaties naast elkaar tegelijkertijd kunt gebruiken. De iPad Air 2 loopt net zoals de iPhone 6 op iOS 8.1. Toen iOS 8 gelanceerd werd, waren er een aantal problemen. Nu zijn deze echter grotendeels verholpen en is het een toegankelijk en makkelijk te opereren systeem. Echter, op het besturingssysteem van de Galaxy Tab S 10.5 kun je meer aanpassen en het naar je eigen believen indelen. Bij de iPad Air 2 krijg je een goed werkend, maar niet heel flexibel besturingssysteem.

Snelheid, geheugen en batterij

De Galaxy Tab S 10.5 loopt heeft een Exynos 5 Octa processor, waardoor het één van de meest krachtige processoren op een Android-tablet of -smartphone heeft. De processor is iets minder indrukwekkend op grafisch gebied, maar kan games wel aan. Wel kunnen er haperingen voorkomen tijdens het gamen. De iPad Air 2 heeft en A8X processor en een M8 Motion processor, waardoor het veel sneller opereert dan de vorige iPads en geen moeite heeft met het genereren van scherp beeldkwaliteit. Hierdoor is de iPad Air 2 meer geschikt voor het spelen van games dan de Galaxy Tab S 510.5.

De Galaxy Tab S 10.5 heeft een interne opslag van 16GB en 32 GB (met beide 3GB RAM), maar heeft uitbreidingsmogelijkheden met een micro SD kaart tot een maximum van 128 GB. Daarnaast is er de optie om bestanden extern op een cloud (bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive) op te slaan. De iPad Air 2 heeft drie verschillende versies, namelijk die van 16GB, 64GB en 128 GB (met allen 2GB RAM) en er zit een groot prijsverschil tussen deze versies. De iPad Air 2 heeft geen micro SD kaartingang, maar je kunt wel gebruikmaken van de iCloud om bestanden extern op te slaan.

Verder gaan beide batterijen ongeveer 10 uur mee: de Galaxy Tab S 10.5 heeft een 7,900mAh batterij en de iPad Air 2 heeft een 7.340mAh batterij. De Galaxy Tab S 10.5 heeft wel een Ultra Power Spaarstand, waarbij er minder applicaties beschikbaar zijn en het beginscherm in zwart-wit wordt weergeven. Bij het dagelijks gebruik van een tablet is deze spaarstand echter geen vereiste.

De camera

De Galaxy Tab S 10.5 heeft een 8 megapixel camera met LED-flits aan de achterzijde en een 2.1 megapixel camera aan de voorzijde. De iPad Air 2 heeft ook een 8 megapixel camera en een 1.2 megapixel camera aan de voorzijde, maar geen LED flits. Wel hebben beide tablets camera's met auto focus, HDR ondersteuning, burst modus, 1080p video-opname en een camera aan de voorkant, zodat ook videochatten makkelijk mogelijk is. Wel heeft de iPad Air 2 een aantal extra toepassingen, zoals de mogelijkheid om panorama's van hoge kwaliteit vast te leggen en slow motion filmpjes op te nemen (120 fps). Beide tablets hebben dus vergelijkbare camera's, maar met die van de iPad Air 2 kun je iets meer; de vraag is of je hier behoefte aan hebt.

Vingerafdrukscanner

Op de home-knop van de iPad Air 2 is een vingerafdrukscanner verwerkt. Deze werkt ongeveer hetzelfde als op de iPhone en je kunt met je Touch ID onder andere je telefoon ontgrendelen en betalingen voldoen. Ook de Galaxy Tab S 10.5 heeft en vingerafdrukscanner; deze werkt echter door te swipen en is daardoor iets minder gebruikersvriendelijk. Het uiteindelijke nut van de vingerafdrukscanner voor beide tablets is sterk afhankelijk van de applicaties die derden op de markt brengen. Potentieel zou je er veel mee kunnen, maar we hebben nog geen spectaculaire toepassingen gezien.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 of Apple iPad Air 2?

Welke van de twee tablets is nu beter, de Galaxy Tab S 10.5 of de iPad Air 2? Dit ligt er maar net aan wat je zoekt in een tablet. De iPad Air is iets dunner en heeft een meer afgewerkt design. Ook is de processor iets sneller, maar dit verschil is bij veel applicaties verwaarloosbaar (tenzij je zware games wilt draaien). Aan de andere kant is het besturingssysteem van de Galaxy Tab S 10.5 flexibeler en kun je applicaties naast elkaar draaien. De besturingssystemen verschillen zodanig dat dit een belangrijke overweging in je besluit kan zijn: als je een toegankelijk en gebruikersvriendelijk besturingssysteem wilt, neem je de iPad Air 2 en als je een uitgebreid en flexibel besturingssysteem wilt, neem je de Galaxy Tab S 10.5. De Galaxy Tab S 10.5 kost 419 en is daarmee iets goedkoper dan de iPad Air 2 die voor 469 te koop is. Op sommige aspecten zijn er ook geen verschillen tussen de tablets, zoals bij de kwaliteit van de camera en de aanwezigheid van de vingerafdrukscanner. Al met al is de iPad Air net iets strakker en sneller, maar de Galaxy Tab S 10.5 is makkelijker aan te passen aan je persoonlijke gebruik.

Specificaties

Samsung Galaxy Tab S 10.5Apple iPad Air 2
Display 10,5 inch 2.560 X 1.600 Super AMOLED9,7 inch 2.048 X 1.536 Retina
Besturingssysteem Android 4.4 KitKatiOS 8
Processor Exynos 5 Octa 32 bit octa core 1.9GHz & 1.3GHZA8X 64-bit tri-core 1.5 GHz
Camera 8 megapixel achterzijde met LED flits, 2.1 megapixel voorzijde8 megapixel achterzijde, 1.2 megapixel voorzijde
Geheugen 16GB of 32 GB; uitbreidbaar met micro SD tot 128GB; 3GB RAM16GB,64GB of 128GB; niet uitbreidbaar met micro SD; 2GB RAM
Vingerafdrukscanner Ja, via swipenJa, via homeknop
Prijs vanaf 419vanaf 469
© 2015 - 2024 Daninu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Samsung Galaxy S8De Samsung Galaxy S8In 2017 is de Galaxy S8 het nieuwe vlaggenschip van Samsung. Als opvolger van een van de meest verkochte smartphones van…
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Handleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadHandleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadEen hacker die onder de naam Comex werkt heeft een jailbreak uitgebracht voor OS versies 3.1.2, 3.1.3 en 3.2 dat draait…
IPad-cursus biedt voordelen voor seniorenIPad-cursus biedt voordelen voor seniorenVeel senioren vinden het een grote stap om een iPad of andere tablet aan te schaffen. De iPad biedt echter een groot geb…

Meer opslagruimte creëren voor iPhone en iPadMeer opslagruimte creëren voor iPhone en iPadWanneer je de trotse bezitter bent van een iPhone of iPad die je heel intensief gebruikt voor de opslag van muziek, apps…
Tablet of smartphone via Bluetooth op oude audio apparatuurTablet of smartphone via Bluetooth op oude audio apparatuurBluetooth is ene handige manier om op korte afstanden data of audio over te brengen. Populair voor head-sets en car-kits…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zinglife, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.apple.com/nl/ipad-air-2/
  • http://www.samsung.com/nl/consumer/mobile-phone/tab/tab/SM-T805NTSAPHN
Daninu (27 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.