Welke soorten laptops zijn er op de markt?

Welke soorten laptops zijn er op de markt? Het zoeken naar een laptop is voor velen een hele uitdaging. Er is een gigantisch aanbod: er zijn veel verschillende specificaties die eigenlijk toch veel op elkaar lijken en er zijn ook veel verschillende soorten laptops: notebook, netbook (of mini laptop), ultrabook, multi media laptop, hybride laptop, ultra portable laptop, workstation laptop, desktopvervanger,... Veel van deze benamingen betekenen doorgaans hetzelfde, maar omdat de meeste laptopfabrikanten de termen niet consistent gebruiken kan dit leiden tot verwarring.

Notebook

Een laptop wordt letterlijk vertaald als 'schootcomputer'. Door nieuwe hardware wordt de laptop warmer en is het dus minder prettig om de 'schootcomputer' op schoot te nemen en vele fabrikanten wijzen dit zelfs af! Omdat de naam 'schootcomputer' dus niet meer zo toepasselijk is, heeft men de naam notebook bedacht.

Multimedialaptop

Dit is een laptop uitgerust met bijvoorbeeld een DVD- of Blu-Ray station, een grote harde schijf, een HDMI- aansluiting,... Dikwijls hebben deze laptops ook een groter scherm van 15 tot 17 inch.

Ultrabook

Deze naam werd bedacht door Intel en ze hebben dan ook een aantal voorwaarden opgesteld om een laptop een ultrabook te noemen. Zo mag een ultrabook enkel over Intel processoren beschikken, hij mag niet dikker zijn dan 20mm en hij mag niet meer wegen dan 1,8 kg. De ultrabook is een reactie op de succesvolle MacBook Air van Apple die ook licht en dun is. Het design is duidelijk het eerste wat opvalt, elke ultrabook ziet er strak ontworpen uit maar in deze soort laptop is er meestal geen plaats voor een DVD- of Blu-Ray station. Het grote nadeel is de prijs, voor een ultrabook ben je al snel meer dan 1000 euro kwijt.

Netbook/minilaptop

Een netbook is een vrij kleine laptop met een voordelig prijskaartje. Het scherm heeft meestal een grootte van 10,1 inch en het heeft een zuinige en minder krachtige processor. Er is geen DVD- of Blu-Ray station aanwezig. De netbook is voornamelijk bedoeld om op het web te surfen en e-mails te beantwoorden. Zware games of films kijken zijn bij deze laptop niet aan de orde. Er zijn twee grote voordelen aan de netbook: de mobiliteit en de prijs. Voor een mini-laptop zit je tussen de 300 en de 600 euro.

Ultra portable laptop

Dit is een kleine, lichte laptop met een beeldscherm van 12 inch of minder. Ze zijn vooral bedoeld voor zakelijke doeleinden en vormen een beter alternatief voor de netbooks omdat ze een iets betere processor hebben. Maar de ultra portable laptop heeft geen DVD- of Blu-Ray station. Prijzen variëren enorm van 150 euro tot wel 2000 euro.

Hybride laptop

Deze laptop bevat veel eigenschappen van een tablet. Er is een touchscreen en bij vele hybride laptops kan je het scherm loskoppelen en deze gewoon gebruiken als een volwaardige tablet. De hybride laptop wordt ook wel eens een convertible laptop genoemd, dit komt omdat je ze in vier standen kan zetten: als laptop, als tablet, in een driehoekje of als een rechtstaande tablet. Deze laptop toont toch ook wel enkele verschillen met een tablet: hij is zwaarder en groter, de prestaties zijn beter en de prijs ligt natuurlijk een pak hoger. Prijzen liggen rond de 600 euro.

Workstationlaptop

Dit is vooral een zakelijke laptop met een snelle processor, veel werkgeheugen en een kwalitatief hoogwaardig beeldscherm. Ze zijn vooral bedoeld voor grafisch ontwerpers of vormgevers. De laptops kunnen worden gebruikt voor zware grafische toepassingen. Het prijskaartje is dan ook niet klein, voor deze soort leg je al snel 800 tot zelfs 7500 euro neer!

Desktopvervanger

Deze aanduiding wordt bedoeld voor een laptop die als een volwaardige vervanger van een desktop. Hij is zeer krachtig en is voorzien van vele specificaties en voorzieningen die in de buurt komen van een desktop. Ze zijn doorgaans wel zwaarder en redelijk groot. De prijs ligt rond de 1200 euro.

Welke laptop voor jou het meest geschikt is, hangt af van je voorkeur, wensen, eisen en natuurlijk de prijs die je ervoor wilt geven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Hannevg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…
Toshiba: het bedrijfToshiba: het bedrijfToshiba is een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektrische apparaten en elektronica in het algemeen. Het staat wereldw…
Ik wil een netbook of minilaptop, maar welke?Ik wil een netbook of minilaptop, maar welke?Een netbook is een kleine computer, die eenvoudig mee te nemen is. Een netbook kan minder dan een laptop of pc, maar is…
Accu van laptop of notebookAccu van laptop of notebookEen laptop of notebook is voorzien van een accu, zodat je er ook mee kunt werken zonder dat er directe stroomvoorziening…

Het snelmenu van AndroidHet snelmenu van AndroidHet snelmenu van Android, wordt door veel mensen anno 2015 nog niet gebruikt. Het is echter wel een zeer handig menu om…
Curved televisie: Biedt een tv met gekromd scherm echt meer?De volgende grote ontwikkeling op het gebied van televisie: de gebogen schermen, ook wel 'curved tv' genoemd. Samsung, L…
Bronnen en referenties
  • http://www.mijnlaptopadviseur.nl/welke-soorten-laptops-zijn-er/, bezocht op 06/07/2015
  • http://www.ep.nl/verschil_laptop_notebook_netbook_ultrabook, bezocht op 06/07/2015
Hannevg (7 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.