Curved televisie: Biedt een tv met gekromd scherm echt meer?

De volgende grote ontwikkeling op het gebied van televisie: de gebogen schermen, ook wel 'curved tv' genoemd. Samsung, LG en Sony verkopen ze als eerste. Er wordt ons verteld dat dat de kromme schermen meer lijken op een bioscoopervaring en dat de kromming beter past bij onze ogen. Ook de winkels en verkopers vertellen ons natuurlijk dat dit de 'next big thing' is. Maar is een hol scherm echt zo baanbrekend, of weten de fabrikanten domweg niets beters te verzinnen? De televisiefabrikanten zitten nooit stil en proberen altijd weer met iets nieuws te komen. Geen wonder, want alleen op die manier zorg je ervoor dat mensen vaker voor een nieuw toestel gaan. Zo hebben we door de jaren heen al veel nieuwe functies en ontwikkelingen. Zo hebben we natuurlijk de stap van grote bakbeesten naar platte tv's gehad. En vervolgens de verbetering in kwaliteit van HD-Ready en later naar Full-HD. Daarbij zijn de kijkdozen slimmer geworden, sinds de smart-tv. Kunnen we nu thuis ook 3D films kijken. De volgende stap in kwaliteit is al verkrijgbaar in de vorm van Ultra-HD of 8K. Om over de formaten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, nog maar te zwijgen.

De volgende stap: gekromde televisies

Het lijkt erop dat de volgende stap is dat we nu naar gebogen scherm gaan. Op zich extra opmerkelijk als je naar het verleden kijkt. Voor de platte televisies hadden we allemaal nog een toestel met een grote beeldbuis-toeter op de achterkant. Eén van de laatste ontwikkelingen van die techniek was het volkomen vlak maken van het scherm. Daarvoor was het beeldscherm juist altijd enigszins bol. En nu willen de tv-fabrikanten ons dus overhalen onze huidige televisie te vervangen door eentje met een hol scherm.

Geen LCD, maar OLED

Gebogen schermen worden gemaakt op basis van OLED technologie. OLED is een andere beeldschermtechniek dan het meer gangbare LCD. De voordelen van OLED zijn dat ze geen backlight (achtergrondverlichting) nodig zijn, waardoor ze meer energiezuinig zijn. OLED wordt al langer toegepast bij kleine schermen, maar het lukt de fabrikanten nu ook om groot formaat schermen te produceren. De kijkhoek bij OLED is beter, omdat het echt de pixel zelf is die het licht uitstuurt in plaats van een lichtbron die vanachter de pixel het licht uitzendt. Een tweede voordeel hiervan is dat de schermen nog platter gemaakt kunnen worden.

Met OLED gebogen schermen mogelijk

Door het verschil in de techniek van OLED met andere mogelijkheden, kan een OLED scherm gebogen worden uitgevoerd. LG en Samsung zijn de eerste fabrikanten die dit hebben gedemonstreerd en ze worden ook steeds meer aangeboden. OLED biedt op zichzelf al voordelen vergeleken met LCD. Het verhaal gaat dan ook dat LG in eerste instantie een normaal plat OLED scherm op de markt wilde brengen. Toen echter bleek dat Samsung voor een gekromd scherm ging, heeft ook LG daarvoor gekozen.

Wat zijn de voordelen van een gebogen scherm?

Er worden een aantal voordelen genoemd, die geboden worden door 'curved' televisies. Een aantal daarvan klinkt wel goed, maar bij nader inzien is het nog maar de vraag of er echt sprake is van een merkbaar verschil. We gaan de meest gehoorde argumenten bij langs:

1. De kromming van het scherm past beter bij ons oog
Het meest gehoorde pluspunt. En op zichzelf waar natuurlijk. Vergelijk een televisie maar met iets als het Panorama van Mesdag. Bij een plat scherm bevinden de randen van het scherm zich verder van je oog, dan het middelpunt. In de praktijk is dit natuurlijk niet een grote factor in de meeste situaties. Het gemiddelde scherm bij ons thuis heeft een diagonaal van 80 - 120 cm. En staat op een afstand van enkele meters. In die situatie zijn de afstanden nog erg klein en of het daadwerkelijk verschil maakt zeer de vraag.

2. Gebogen schermen hebben een hoger contrast

Het idee is hier dat bij een gebogen televisie het licht uit alle pixels van het scherm, meer naar dezelfde plek gezonden wordt. Bij een regulier toestel, wordt iedere pixel verzonden, loodrecht vanuit het platte scherm. Ook hier zit wat in. Echter is het contrast bij een OLED scherm hoe dan ook al veel beter. Het is dus nog maar de vraag of het ervaren contrastverschil door de OLED techniek komt of door de kromming.

3. Televisie kijken lijkt meer op een bioscoopervaring

Dit argument is ongeveer hetzelfde als het eerste punt. Het klopt dat sommige bioscopen een gebogen scherm hebben, om de kijker zo een intensere ervaring te geven. Maar dat effect is vooral aanwezig bij echt grote schermen. Op die manier creëer je een overweldigende ervaring, waarbij er niets buiten het beeld lijkt te bestaan. Maar bij een normaal formaat tv lijkt dat toch minder van toepassing te zijn.

Welke nadelen kleven er aan gekromde televisies?

Er kleven ook nadelen aan deze nieuwe schermen. Sommige daarvan worden snel over het hoofd gezien, maar kunnen een reel probleem zijn, wanneer je je nieuwe televisie thuis geïnstalleerd hebt. Om onaangename verrassingen op dat moment te voorkomen, zetten we een aantal aandachtspunten op een rij.

1. Vertekend beeld afhankelijk van je kijkhoek

Wanneer je de ronding van het scherm doortrekt, dan is je televisiescherm onderdeel van een denkbeeldige cirkel. Als kijker zit je ergens in die cirkel, al dan niet precies in het midden. Maar het is wel het beste om ervoor te zorgen, dat de beide randen van het scherm even ver van je zijn verwijderd. In de praktijk gaat dat niet voor iedereen lukken in de gemiddelde Nederlandse huiskamer. Hoe verder je uit het midden zit (en dus dichter bij één van de randen), hoe sterker de geometrische afwijkingen zullen zijn.

2. Grotere kans op reflecties op je scherm

We kennen allemaal wel het probleem van een reflectie in een televisiescherm. Meestal veroorzaakt door een lamp of een raam ergens tegenover het toestel. Met een gebogen scherm is het gebied dat gereflecteerd kan worden, veel groter geworden. De kans dat je ergens op het scherm last van reflectie krijgt is daarmee dus ook gegroeid. Toegegeven, dit is erg afhankelijk van je situatie en huiskamer. Maar let hier wel even goed op, want dit kan een grote bron van ergernis zijn.

3. Een rond scherm is minder mooi?
Mooier of een kwestie van smaak. Feit is wel dat de meeste spullen in ons huis en rondom de televisie rechte lijnen bevatten. Of een krom scherm daar mooi bij staat, moet je dus zelf bepalen. Wil je je televisie ophangen aan de muur, dan ziet dit er met een gebogen scherm ook even anders uit. Niet iedereen zal daar even van zijn gecharmeerd. Opvallend is in ieder geval dat bij demo's en persfoto's de kamer, muren en meubels rondom de televisie ook rond zijn.

4. Duurder en groter

Dat dit nieuwe type tv duurder is, zal niemand verbazen en lijkt daarom misschien geen relevant minpunt. Het probleem is echter dat je eigenlijk voor een groter formaat moet gaan, om de voordelen van een gebogen scherm echt te ervaren. Grote kans dat wanneer je voor een 32 inch (~81 cm) of 40 inch (~101 cm) model gaat, het hele effect niet uit de verf komt. Je ziet dan ook dat de meeste aangeboden gekromde televisies een beelddiagonaal hebben van 48, 55 of zelfs 65 inch (~121 cm, ~139 cm, ~165 cm) hebben. Vanzelfsprekend worden de kosten daar verder door opgevoerd.

Wat kost een gebogen scherm?

Anno april 2015 zijn er eigenlijk nog maar drie merken die curved televisies aanbieden: LG, Samsung en Sony. De prijzen zijn nog duidelijk hoger dan normale platte televisies. Dat verschil zal waarschijnlijk kleiner worden, naarmate de techniek meer gewoon wordt. Ter vergelijking zie je een aantal prijzen van kieskeurig.nl in onderstaande tabel.
ModelGroottePrijs
Samsung UE32J630032 inch 699
Samsung UE40J630040 inch 828
Samsung UE48H680048 inch 849
Samsung UE55H680055 inch 1.049
LG 55UC970V55 inch 1.599
Samsung UE65H800065 inch 1.899
LG 65UC970V65 inch 2.499
Sony KD-65S9005B65 inch 3.498
Veel van de curved schermen zijn overigens 4K of ultra HD schermen. Die mag je dus ook niet zomaar vergelijken met een plat Full HD scherm.

Voor dit lijstje hebben we van alle drie de fabrikanten het goedkoopste model van de formaten 32, 40, 48, 55 en 65 inch genomen. Zoals je ziet is Samsung in alle maten vertegenwoordigd, maar LG en Sony niet. Dat is een terechte weergave van de werkelijkheid. Op dit moment staan er namelijk in totaal 53 curved televisies op kieskeurig, waarvan er 45 van Samsung zijn. Bij alle formaten heb je bij de Zuid Koreaanse televisiebouwer keuze uit meerdere modellen. Het is dus ook interessant te zien of alle andere televisiefabrikanten ook met de kromme toestellen zullen komen.

Conclusie: is een curved televisie iets voor jou?

Uiteindelijk is een persoonlijke keuze die zal bepalen of de gebogen schermen voor jou meerwaarde bieden. Veel meningen, reviews en kritieken zijn verdeeld. In de praktijk lijkt het kromme scherm niet erg veel extra te bieden. Wel een aantal nadelen en een stevige prijs. Maar voor wie het nieuwste van het nieuwste wil is de curved televisie misschien een goede optie. De tijd zal uitwijzen of alle fabrikanten het voorbeeld van Samsung en LG gaan volgen. Wie weet kijken we allemaal naar kromme schermen over een aantal jaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Samsung Galaxy S8De Samsung Galaxy S8In 2017 is de Galaxy S8 het nieuwe vlaggenschip van Samsung. Als opvolger van een van de meest verkochte smartphones van…
De phablet (phone + tablet)De phablet (phone + tablet)Een phablet is een tablet en smartphone in één. Het woord zelf is een samensmelting van het Engelse woord phone en table…
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Schadelijke effecten van 3DSchadelijke effecten van 3D3D (ook wel driedimensionale) televisies en films worden steeds populairder, ze zijn heel leuk om te bekijken want maken…

Welke soorten laptops zijn er op de markt?Welke soorten laptops zijn er op de markt?Het zoeken naar een laptop is voor velen een hele uitdaging. Er is een gigantisch aanbod: er zijn veel verschillende spe…
De werking en constructie van een luidsprekerkastDe werking en constructie van een luidsprekerkastDe geluidskarakteristieken van een speaker worden bepaald door het formaat van de box, het materiaal, het type luidsprek…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oled
  • http://www.kieskeurig.nl/led_tv/curved_tv
  • http://www.televisies.nl/vergelijken/tv-met-gebogen-scherm/
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.