Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?

Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan? Wanneer je thuis veel met je computer bezig bent, dan kun je je afvragen of je deze 's-nachts gewoon kan laten aanstaan of dat de computer uit moet. Wat is het beste voor de computer en is het veilig?

Computer aanzetten en afsluiten

De computer aanzetten en afsluiten voor en na gebruik kan men lastig vinden. Vaak duurt het even voordat de computer volledig is opgestart en het afsluiten kan zorgen voor irritaties, doordat de computer niet meteen wil afsluiten of dat er eerst automatische updates worden gedaan. Vaak krijgt men foutmeldingen tijdens het opstarten of afsluiten van de computer.

Waarom zou je je computer 's-nachts aan laten staan?

Er is wat voor te zeggen om je computer altijd aan te laten. Tijdens het opstarten en afsluiten van een computer komen er vaak foutmeldingen en kan er schade aan je computer ontstaan. Verder is het aan laten staan van je computer een simpele oplossing om niet elke keer 5-10 minuten te moeten wachten voordat deze volledig is opgestart.

Kan je de computer 's-nachts of wanneer je weggaat gewoon aan laten staan?

Je kunt ervoor kiezen je computer dag en nacht aan te laten staan, zodat je deze nooit meer hoeft op te starten. De motor van de computer blijft altijd draaien, zodat deze minder snel slijt. Voor wat betreft het energieverbruik is het zaak om de computer wel op de slaapstand te zetten. Op die manier verbruikt de computer zo min mogelijk energie. En zodra je de computer van de slaapstand afhaalt kun je meteen weer aan de slag. Het aan laten staan van je computer is dus absoluut niet nadelig voor het apparaat. Wel zul je een wat hoger stroomverbruik hebben, maar als de computer in de slaapstand staat valt dat alleszins mee.

Hoe zet ik de computer in de slaapstand?

De meeste computers maken gebruik van Windows XP of Windows Vista. Bij Windows Vista kun je voor de slaapstand kiezen, wanneer je gaat naar afsluiten. Bij Windows XP is er wel een aantal handelingen nodig nl:
  • Ga naar Start/Uitschakelen.
  • Druk vervolgens op de Shift toets
  • Stand by verandert in Slaapstand, klik op Slaapstand

Waar moet ik op letten als ik mijn computer altijd aan laat staan?

Wanneer je je computer altijd aan laat staan, dan moet je erop letten of er updates van programma's beschikbaar zijn. De meeste updates van programma's worden namelijk automatisch uitgevoerd bij het opstarten of afsluiten van de computer. Als je je computer aan laat staan moet je zelf kijken of er updates zijn en deze vervolgens installeren.

Hoe zit het met veiligheid wanneer je je computer aan laat staan

Net als met alle elektrische apparaten die aan blijven staan, zoals bijvoorbeeld een televisie die op de stand by stand blijft staan, is het aan laten staan van de computer niet voor 100% veilig. Er is altijd kans op kortsluiting en daarmee brandgevaar. Vooral de voeding van een computer kan wat kwetsbaar zijn, waardoor er brand in je huis kan ontstaan. Wanneer je dan ligt te slapen, dan kan het wel eens te laat zijn voordat je doorhebt dat er brand is. De kans dat je computer in brand vliegt is wel bijzonder klein, maar altijd aanwezig. Controleer in ieder geval regelmatig of de snoeren van de computer nog heel zijn en dat de ventilator niet onder een dikke laag stof zit.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik mijn computer of laptop sneller?Hoe krijg ik mijn computer of laptop sneller?Zit je computer vol? Klaagt je laptop of pc dat er te weinig schijfruimte over is? Het is opruimtijd! Volg de tips uit d…
EHBO voor een vastgelopen computerEHBO voor een vastgelopen computerWat is de beste aanpak als je computerprogramma geregeld hikt of vastloopt of als je systeem compleet crasht? Hoe kun je…
Alles over een BootsectorvirusWat is een bootsectorvirus, wat doet een bootsector virus, hoe kom ik er weer van af en hoe kom ik er achter dat ik een…

Nadelen van E-booksmijn kijk opNadelen van E-booksE-books worden steeds populairder. Met een speciale E-book reader kun je de elektronische boeken lezen. Papieren en gedr…
In België TV kijken met satellietDigitaal televisie kijken met Belgacom en Telenet is erg duur. Bovendien zijn er niet erg veel alternatieven voorhanden.…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2009
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.