Mijn internet is traag: wat kan er mis zijn?

Niets is vervelender dan een slome internetverbinding. Als je aan het surfen bent op het internet wil je gewoon een snelle verbinding en snel informatie binnen kunnen halen. Eeuwenlang wachten op een YouTube-filmpje kan tot grote frustraties leiden. Er is altijd een oorzaak te vinden voor je trage internet verbinding. Waar kan het aan liggen?

Page cannot be found

Laden, laden en nog eens laden. Uiteindelijk krijg je page cannot be found te zien op je scherm. Wat een ergernis denk je! Het internet is een ideale middel om snel informatie te vinden maar je verbinding moet natuurlijk wel in orde zijn. In veel huizen schiet dit te kort. Onnodig gereset van de router en gefrustreerd gebruik van de knop ‘’herstellen’’ is het gevolg.

De router

De router is een soort gateway die jouw computer verbindt met het internet. De router ontvangt en verstuurt pakketjes van informatie. De router koppelt een groep computers aan de ene kant aan een groep computers aan de andere kant. Als je meer computers op hetzelfde netwerk hebt betekent dit dat elke computer een eigen adres heeft. Zo’n adres heet een IP-adres.

Op de router vind je een aantal lampjes. Als alle lampjes branden zit je goed en heb je internet. Als er een lampje rood brandt of als er helemaal geen lampje brandt klopt er iets niet. Reset je router of haal je alle snoertjes er uit. Wacht een minuut en stop de snoertjes er weer in.

De modem

De modem heeft als doel om de digitale signalen herkenbaar te maken voor je eigen computer. Als je modem niet goed functioneert zal je internetverbinding erg zwak zijn of uitvallen. Je moet rekening houden met de modem in combinatie met je abonnement. Een verouderde modem kan wellicht de ‘’snelheid’’ horende bij je abonnement niet aan of goed verwerken.

Snoertjes, kapotte kabels?

Juist geplaatste kabels zijn misschien wel het allerbelangrijkste. Zitten de kabels wel in het stopcontact en zijn ze juist geplaatst? Als je internetverbinding niet goed of helemaal niet werkt moet je alle kabels controleren. Sommige kabels kunnen kapot zijn. Zijn ze misschien door de huiskat doormidden gebeten? Kijk ook naar de splitter. Als deze kapot is heb je ook geen internet meer.

Hoeveel intern geheugen heb je?

Als je een spel speelt dat veel intern geheugen ‘kost’ kan er weinig overblijven voor het internet. Als je dan op internet gaat is er grote kans dat het internet erg traag is. Denk ook aan downloads. Als je aan het downloaden bent kan het surfen op het web ook erg traag gaan.

Is mijn internetverbinding gedeeld?

Als je een gedeelde internetverbinding hebt kan het internet erg traag worden. Is er een gebruiker bijvoorbeeld erg veel aan het downloaden? Als dit gebeurt kan het internet erg sloom worden voor de overige gebruikers.

Is mijn verbinding beveiligd?

Een onbeveiligd netwerk is geen aanrader. De buren kunnen op jouw netwerk internetten en dus gebruik maken van jouw bandbreedte. Als de buren bijvoorbeeld erg veel gaan internetten kan jouw verbinding traag worden. Zorg ervoor dat je het netwerk gaat beveiligen zodat je er zeker van bent dat er niemand anders ‘op’ kan.

Heb ik de rekening wel betaald?

Internet zonder provider is geen internet! De provider zorgt ervoor dat jij op het internet kunt surfen. Om de zoveel tijd moet de provider onderhoud verrichten waardoor je even niet kunt internetten. Je provider vermeldt dit van te voren op haar eigen site. Houdt deze site dus ook regelmatig in de gaten om ervoor te zorgen dat jij op de hoogte bent van eventuele onderhoudsmomenten. Als je de rekening niet hebt betaald bestaat de kans ook op het niet werken van je internet. Je kunt bij verlate betalingen afgesloten worden van het internet.

Hoeveel signaalsterkte heb je?

Als je erg ver van de router en modem zit kan je signaalsterkte bij draadloos internet erg laag zijn. Muren maken je signaal nog zwakker. Als je dus op vele meters verwijderd bent van ‘de basis’ kan je internet zeer zwak zak zijn. Controleer je signaalsterkte op je computer.

Op werk netwerk zit je?

Soms gebeurt het dat je niet op je eigen netwerk zit, maar op het onbeveiligde netwerk van de buren. De signaalsterkte is dan zwak door de afstand. Controleer dus altijd op welk netwerk je zit. Als je niet op je eigen netwerk zit moet je dit veranderen.

Spyware en virussen

Als je computer geïnfecteerd is met een virus of spyware kan je verbinding erg traag worden. Spyware kan je internetbrowser verstoren. Je browser is het programma dat je gebruikt om te internetten. Je moet je computer scannen op spyware met een antispywareprogramma. Een virus kan het internet ook sloom maken. Sommige virussen verspreiden zich razendsnel en maken daarbij gebruik van jouw bandbreedte. Er blijft dan weinig over en het internet zal erg traag worden.
© 2009 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nieuwe project van Google: Project LoonHet nieuwe project van Google: Project LoonEr wordt wel eens gezegd dat iedereen tegenwoordig op het internet zit. Dit blijkt echter niet de waarheid te zijn. Twee…
De oorsprong van het internetDe oorsprong van het internetHet internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse lev…
Wii aansluiten op internetWii aansluiten op internetVeel mensen hebben tegenwoordig een Wii. Met de Wii kun je ook online gaan en spelletjes spelen tegen elkaar spelen of g…
Realtime streaming koersenRealtime streaming koersenRealtime Streaming Koersen: sinds de opkomst van het internet voor iedere particuliere belegger beschikbaar. Maar wat is…
Nadelen van E-booksmijn kijk opNadelen van E-booksE-books worden steeds populairder. Met een speciale E-book reader kun je de elektronische boeken lezen. Papieren en gedr…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 13-04-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.