Digitaliseer de muziek van je lp's

Heb je een collectie lp's of vinyls liggen die je wil digitaliseren? Gebruik dan een USB platendraaier of indien je enkel beschikt over een klassieke platendraaier, een voorversterker met geluidskaart en usb aansluiting.

USB platendraaier

De makkelijkste maar niet de goedkoopste oplossing is de aanschaf van een USB platendraaier die je rechtstreeks met je PC kan verbinden. De eigenlijke opnames maak je met de bijgeleverde opnamesoftware. Je kan eveneens een gratis tool downloaden op Audacity (http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl). Bij het installeren van de software moet je de platendraaier als opnamebron selecteren. Vergeet hierbij niet de LAME-encoder op je harde schijf te plaatsen. Deze is nodig om je muziek in mp3 te kunnen opnemen.
USB platendraaiers
  • Numark TTUSB
  • Sony PS-LX300USB
Voor deze toestellen dien je ongeveer 150 euro te rekenen.

Klassieke platendraaier

Heb je een klassieke platendraaier maar wil je geen geld investeren in een USB platendraaier dan je kan je nog steeds je vinyls digitaliseren met behulp van een voorversterk. Belangrijk is dat het audiosignaal van de platenspeler langs een voorversterker loopt vooraleer het signaal naar de audiokaart van je PC gestuurd wordt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

Hifi-versterker

Indien je in het bezit bent van een hifiversterker, sluit deze dan aan op de platendraaier via de "phone-ingang". Verbind de "rec-out" uitgang van de versterker met de "audio-ingang" van je PC. Hiervoor heb je een verloopstekker of conversiekabel nodig.

Mengpaneel

Een alternatief oplossing is het gebruik van een mengpaneel. Je gaat op dezelfde manier tewerk als bij de hifi-versterker.

Phonepream(lifier)
Een andere oplossing is het gebruik van een phonepreamlifier met USB verbinding. Dit apparaat bezit een geluidskaart met versterker. De toestellen worden geleverd met de nodige opnamesoftware, inclusief audiofilters om het eventuele geruis in de opnames te verwijderen. De kwaliteit van de opnames ligt iets hoger dan bij een USB platendraaier.
Phonepreamlifier
  • TerraTec PhonePreAmp iVinyl
Dit toestel heb je voor ongeveer 100 euro.

Nero SoundTrax

Heb je Nero SoundTrax op je PC staan, dan kan je makkelijk via deze tool vinyls digitaliseren naar CD. Maar ook hier dien je in het bezit te zijn van een voorversterker.
De tool kan je als proefversie downloaden op http://www.nero.com.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foto's simpel en snel digitalizerenFoto's simpel en snel digitalizerenBijna iedereen heeft ze nog wel ergens liggen: foto's van vroeger. Het is verstandig deze foto's te digitaliseren voor z…
Hoe oude dia's op computer plaatsen en digitaliseren?Herinner je je die goede oude tijd toen oma en opa hun oude dia's boven haalden? "Wat jammer toch", denken de meeste men…
Muziek van een cd of lp digitaliserenMuziek van een cd of lp digitaliserenHet is tegenwoordig makkelijker dan ooit om je muziekcollectie ergens mee naartoe te nemen en af te spelen, op een lapto…
Grammofoonplaten digitaal opnemenGrammofoonplaten digitaal opnemenVeel mensen hebben oude grammofoonplaten, lp's of singeltjes van hun favoriete artiesten en sterren van vroeger. Maar ee…
Ipod kopen: Ipod Nano, Touch, Shuffle, Classic, (Ipod Apple)Ipod kopen: Ipod Nano, Touch, Shuffle, Classic, (Ipod Apple)De Ipod Nano, Touch, Classic en Shuffle is een Ipod die men kan kopen. De Ipod Touch bevat een touchscreen en de Ipod Cl…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.