Hoe werkt een iPod? (nano&classic)

Hoe werkt een iPod? (nano&classic) Ze zijn kwalitatief goed en gaan lang mee. Ook hebben ze een leuk design en zijn ze in veel verschillende kleuren te verkrijgen. Ze zijn niet het goedkoopst, maar dan heb je ook wat: de iPod. Maar hoe is het nou allemaal begonnen met die iPod? En hoe werkt dat ding nou?

Eerst even een stukje geschiedenis

Apple is een multinational die zich specialiseerd in electronica. Het werd opgericht in 1976. Apple werd bekend als de createur van een van de eerste PC's (personal computer). Tegenwoordig zijn ze ook bekend door andere producten zoals de iPod, de iPhone, laptops, software en de iPad.

De iPod is de best verkochte mp3-speler over de hele wereld. Maar hoe is dit succes nou helemaal begonnen? Jaren voordat Apple begon met het produceren van de iPod, ontwikkelden ze een programma: iTunes. Dit programma was bedoeld als muziekspeler(zoals bv Windows Media Player nu is). Tony Fadell kreeg het idee om een mp3-speler te maken, maar het duurde een lange tijd voordat Apple ook werkelijk akkoord ging. In 2001 werd de eerste iPod op de markt gebracht. Dit was een nogal groot en zwaar model, maar sindsdien heeft Apple het idee steeds verder ontwikkeld en vele nieuwe generaties volgden. Nu zijn er o.a. de modellen: iPod Nano, iPod Classic, iPod Shuffle, en de iPod Touch.

Knoppen op de iPod

De iPod bestaat uit een beeldscherm, mat daaronder een draaiwiel. Op dit draaiwiel zitten een viertal knoppen. Het rondje in het midden is ook een knop. Boven op de iPod zit een vergrendelknop. Hieronder staan de functies van de knoppen.
  1. Dit is de knop in het midden van het draaiwiel, de zogenaamde selectieknop. Hiermee kun je als het ware 'klikken'.
  2. De menuknop. Met deze knop ga je terug. Je gaat dus niet letterlijk gelijk naar het menu, maar uiteindelijk kun je niet meer verder terug omdat je bij het menu bent aangekomen. (vandaar dat het de 'menu-knop' heet)
  3. Dit is de knop om naar een volgend nummer te gaan.
  4. De play/pauze-knop. Met deze knop kunt u nummers pauzeren en weer verder laten afspelen.
  5. Dit is de knop om naar een vorig nummer terug te gaan.
  6. Boven op uw iPod zit een vergrendelschuifje. Als u deze verschuift wordt de iPod vergrendeld(u kunt de knopjes niet meer gebruiken, tot u hem weer ontgrendeld).
  7. Met het draaiwiel (clickwheel) kunt u door te draaien door uw opties/nummers scrollen.

Menu-onderdelen

Muziek: Onder het kopje muziek vindt u alles wat met uw muziek te maken heeft. Onder 'Afspeellijsten' vindt u een aantal afspeellijsten die de iPod voor uw samengesteld heeft. (25 meest afgespeelde, jaren 90, klassieke muziek, enz) Ook is het mogelijk om een eigen afspeellijst samen te stellen. Zie hiervoor een paar alinea's verder 'Afspeellijsten maken'. Onder 'Artiesten' vindt u al uw muziek gerangschikt op alfabetische volgorde van artiest. Als u een artiest selecteert(selectieknop) krijgt u een overzicht van zijn/haar albums. Hieruit kunt u ook weer kiezen, dan krijgt u alle nummers van dat album te zien. U kunt echter ook op "alle" drukken, hierdoor krijgt u alle nummers van alle albums ven de betreffende artiest. Onder 'Albums' kunt u al uw albums bekijken. Als u een album selecteert, krijgt u een overzicht van alle nummers op dat album. Onder 'Nummers' vindt u een lijst met alle nummers op uw iPod. Als u een nummer selecteert, zal hij gaan afspelen. Wanneer het nummer af is, springt hij automatisch naar het volgende nummer(op alfabetische volgorde, tenzij anders ingesteld; zie "Instellingen"). Onder 'Genres' vindt u alle muziek op genre ingedeeld. Dit heeft de iPod echter zelf gedaan, dus vaak zijn er dubbelen, of klopt het niet helemaal. Wanneer u een genre selecteert, krijgt u een overzicht van alle artiesten die tot dat genre gerekend worden. Wanneer u een van deze artiesten selecteert, krijgt u zijn of haar albums te zien en kunt u weer selecteren om bij de nummers te komen. Onder 'Componisten' vindt u de componisten op alfabetische volgorde.

Onder 'Zoek' kunt u nummers/artiesten/albums/ vinden. U scrolt met het clickwheel naar de eerste letter van het gezochte item en selecteert deze met de selectieknop. Gelijk zal de iPod laten zien welke resultaten dit opleverd. Ga verder met het spellen van het item en zie hoe er steeds minder resultaten overblijven. Als u per ongeluk een verkeerde letter intypt kunt u deze weer verwijderen door op het pijltje (voor de a in het alfabet) te drukken. Als u gevonden heeft wat u zoekt, dan selecteert u 'done' om de lijst met overgebleven resultaten te bekijken.

Foto's: In iTunes kunt u foto's op uw iPod zetten. Deze kunt u hier vinden. Onder 'Vertoningsopties' kunt u nog een aantal dingen instellen voor een foto-slideshow. U kunt de tijd dat u de foto ziet veranderen (verschillend aantal secondes, maar ook handmatig, wat inhoudt dat u zelf op de 'volgende'-knop moet drukken) onder 'Tijd per beeld'. Ook kunt u muziek onder uw slideshow zetten onder 'Muziek'. Als u hierop klikt kunt u een van uw afspeellijsten voor dit doel selecteren. Als u 'Herhaal' op "aan" zet, zal de slideshow blijven spelen, als u hem op "uit" zet, zal de slideshow na 1 keer stoppen. U kunt van "aan" naar "uit" veranderen door met de selectieknop op 'Herhaal'te drukken. Onder 'Shuffle foto's' kunt u instellen of u de foto's op volgorde wil ("uit") of door elkaar gehusseld ("aan"). U kunt van "aan" naar "uit" veranderen door met de selectieknop op 'Shuffle foto's' te drukken. Bij 'Overgangen' kunt u instellen hoe de overloop van de ene naar de andere foto eruit zal zien.

Extra's: Onder Extra's vindt u de andere functies die de iPod nog meer kan uitvoeren. Onder 'Klok' kunt u uit de standaardklokken uw tijdszone kiezen, of een nieuwe klok maken. (Hiermee kunt u een plaats op de wereld kiezen die niet tussen de standaardklokken te vinden is). Als u een klok geselecteerd heeft, kunt u een wekker instellen (onder 'Wekker'). U kunt de tijd en het geluid instellen door te scrollen en uw keuze te selecteren. U kunt de wekker aan of uit zetten door 'Wekker' te selecteren. U kunt de plaats op de wereld veranderen onder 'Wijzig plaats'. Ook kunt u aangeven of het zomertijd iis of niet door 'Zomertijd' te selecteren. Tot slot kunt u ook de klok verwijderen door op 'Verwijder Klok' te klikken. Onder 'Spellen' vindt u een aantal spelletjes. Een hiervan is Music quiz, een spel waarbij u een nummer te horen krijgt en binnen beperkte tijd moet antwoorden welke het is. De rest van de spellen verschilt per iPod. Onder 'Contactgegevens' kunt u een aantal contacten opslaan, als het ware een soort mini-adresboek. Dit kunt u echter alleen via de computer doen. Onder 'Agenda' kunt u een aantal afspraken kwijt. Weer geldt dat u deze er via de computer op moet zetten. u kunt een geluidje instellen waarmee u aan een agenda afspraak herinnerd wordt onder 'Herinneringen'. Ook kunt u een aantal notities op uw iPod kwijt. (Deze vindt u onder 'Notities') Weer geldt dat u deze er alleen via de computer op kan zetten. Onder 'Stopwatch' vind u een timer. Als u deze selecteerd krijgt u de timer te zien. Selecteerd u vervolgens 'Start', dan gaat de timer lopen. Met 'Pauze' zet u de tijd tijdelijk stil. Als u vervolgens op 'Hervat' drukt, gaat de tijd weer lopen. Drukt u op 'Ronde' dan springt de tijd terug naar nul, maar de tijd die tot dan toe verlopen is wordt onthouden als ronde 1. Met 'Gereed' sluit u de stopwatch af en met 'Wissen' kunt u de tijd wissen. Uw metingen kunt u bekijken; ze komen onder 'Timer' in de lijst te staan. U kunt ook een schermslot invoeren onder 'Schermslot'. Als u dit doet, wordt het neit meer mogelijk om in uw menu te kijken, tenzij u de goede code invoert. De combinatie is te wijzigen onder 'Wijzig combinatie'. VErander van getal door te draaien met uw clickwheel en selecteer met de selectieknop als u het goede getal gevonden hebt.

Instellingen: Onder 'Instellingen' vindt u alles wat te maken heeft met het gebruik van uw iPod. Onder 'Info' vindt u alle informatie over uw iPod, zooals het aantal nummers en hoeeel geheugen er nog vrij is. Onder 'Hoofdmenu' kunt u de opties instellen die u wilt dat er getoond worden in het hoofdmenu. Selecteer achter een optie "aan"om hem in het hoofdmenu te tonen, en "uit" om hem niet te tonen. Onder 'Shuffle' kunt u instellen of u wil dat als u naar uw nummers luistert, ze worden gemixt, of op volgorde worden afgespeeld. U kunt instellen of u geen Shuffle wil ("uit") of dat u alleen de nummers wil Shuffelen("nummers") of dat u albums wil Shuffelen("Albums"). Bij 'Herhaal' kunt u instellen of u wil dat de nummers herhaald worden. Wanneer u "Uit" instelt, wordt er niet herhaald. Wanneer u "één" instelt wordt het nummer wat u luistert steeds herhaald(de hele tijd dezelfde dus). Wanneer u "Alle" instelt, worden alle nummers van de lijst die u dan luistert afgespeelt, en als ze allemaal eenmaal geweest zijn, begint het afspelen opnieuw. Bij 'Volumebegrenzing' kunt u instellen tot hoe hard u wil dat het volume maximaal opgedraaid kan worden. Draai tot de gewenste hoogte, druk op de selectieknop en vervolgens op 'Gereed'. Onder 'Timer verlichting' kunt u instellen hoe lang u wil dat het scherm verlicht blijft nadat u de iPod voor het laatst heeft aangeraakt. Ook kunt u de verlichting uitzetten. Onder 'Gesproken boeken' kunt u instellen hoe snel de spreker van het boek moet spreken. U heeft 3 opties (Trager, Normaal, Sneller). De knop 'EQ' zou ik met rust laten. Hiermee kunt u bepaalde aspecten van de klanken die u te horen krijgt veranderen, maar meestal voldoen de basisinstellingen van de iPod prima. Als u 'Geluidscontrole' aanschakeld, worden alle nummers op hetzelfde volume afgespeeld. U moet dit wel ook in iTunes instellen!

Met 'klik' kunt u instellen of u wilt dat de iPod een klik-geluidje maakt elke keer als u scrolt of iets aanklikt. U kunt de klik aanzetten ("Luidspreker"), uitzetten ("Uit") of zo, dat alleen u het kan horen in uw oortjes/koptelefoon("koptelefoon"). Bij 'Datum en Tijd'kunt u de datum instellen, de tijd, zomertijd en 12 of 24uurs tijd. Ook kunt u instellen of u wilt dat de tijd wordt weergegeven als u muziek luistert ('Tijd in titel' "aan") Bij 'Taal' kunt u de taal van de iPod instellen, en bij 'Reset all settings' wordt de iPod terug gebracht naar zijn fabrieksinstellingen. PAS OP: U RAAKT AL UW MUZIEK KWIJT!

  • Shuffle nummers : Als u deze knop selecteert, zal de iPod de nummers van uw iPod gaan afspelen in een willekeurige volgorde.
  • Huidig nummer: Als u op 'Huidig nummer' klikt, zal de iPod u naar het nummer brengen wat op dat moment wordt afgespeeld.

iPods aanzetten, uitzetten en Resetten

iPod aanzetten: U kunt een iPod aanzetten door op een willekeurige knop te drukken. De iPod moet echter niet vergrendeld zijn. (Schuif anders het vergrendelschuifje op de bovenkant zo, dat het oranje niet meer te zien is)

iPod uitzetten: U kunt een iPod uitzetten door de play/pauze-knop een paar seconden ingedrukt te houden. Het scherm wordt nu zwart. U kunt de iPod vergrendelen als u wilt.

Ipod resetten: Soms gaat er iets mis of loopt de iPod vast. U kunt hem in dit geval resetten. Hierbij wordt de iPod opnieuw opgestart zonder dta de muziek verloren gaat. Resetten gaat als volgt: Schuif het vergrendelschuifje een paar keer heen en weer (uiteindelijk moet de iPod niet vergrendeld zijn), houdt vervolgens de menu-knop tegelijkertijd met de selectieknop ingedrukt voor 10 seconden. De ipod zal nu opnieuw opstarten.

Muziek luisteren

Als u een nummer geselecteerd heeft, begint het te spelen. U kunt het nummer pauzeren/hervatten door op de play/pauzeknop te drukken. Ook kunt u naar het volgende nummer gaan door op de doorspoelknop te drukken, of naar het vorige nummer door op de terugspoelknop te drukken. Wanneer u scrolt terwijl u naar muziek aan het luistern bent kunt u het volume harder/zachter zetten. Als u naar een nummer luisterd en u drukt eenmaal op de selectieknop, dan kunt u binnen het nummer vooruit of achteruit spoelen door te scrollen. Drukt u tweemaal op de selectieknop dan kunt u het nummer beoordelen door het een aantal sterren te geven(scrollen). Hierom kunt u uw muziek later sorteren. (Als u een coverafbeelding bij een nummer heeft, krijgt u daar ook nog een vergrote versie van te zien als u 2x op de selectieknop drukt, het beoordelen met sterren is dan 3x drukken.)

Afspeellijsten maken op uw iPod

U kunt op uw iPod zelf afspeellijsten maken. Dit gaat alsvolgt: Ga naar de lijst met al uw nummers (Muziek>nummers>) Zoek het nummer op wat u in uw afspeellijst wil hebben. Houdt de selectieknop ingedrukt totdat het nummer een keer geknipperd heeft. Ga nu naar het volgende nummer wat u aan de afspeellijst wil toevoegen. Als u alle nummers hebt verzameld die u in de afspeellijst wilt hebben, gaat u naar 'Afspeellijsten'. Hier scrolt u helemaal naar beneden. Er is een nieuwe afspeellijst bijgekomen: On-the-Go. Dit is uw afspeellijst. U kunt nu gewoon naar de afspeellijst luisteren, maar u kunt hem ook bewaren, of weer wissen(zie helemaal onder aan de afspeellijst) Als u een afspeellijst bewaart heeft, kunt u hem er alleen op de computer weer afhalen.
© 2010 - 2024 Akindt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basis uitleg over iTunesBasis uitleg over iTunesItunes is een muziekprogramma van Apple. Je kan hiermee je muziek beheren, ordenen en overzetten op je iPod. Het gebruik…
Handleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadHandleiding Spirit-Jailbreak iPhone - iPadEen hacker die onder de naam Comex werkt heeft een jailbreak uitgebracht voor OS versies 3.1.2, 3.1.3 en 3.2 dat draait…
Ford Fiesta Champions editionrecensieFord Fiesta Champions editionFord heeft inmiddels al een aantal modellen op de weg rijden en één van die modellen is de Ford Fiesta. De Ford Fiesta 2…
CardioDock van Medisana: bloeddruk zien op uw iPhone/ iPodCardioDock van Medisana: bloeddruk zien op uw iPhone/ iPodU hoeft niet meteen een hoge bloeddruk te hebben om deze in de gaten te houden. Meer en meer mensen willen gezond leven.…

Hartfilm met smartphone maken Medische appsMet een speciale applicatie voor je smartphone kun je een hartfilmpje maken. Deze applicatie is alleen nog maar beschikb…
Wat kun je met een MP4/MP5-speler?Een mp4-speler is een apparaat waarop je digitale informatie kunt opslaan. Deze informatie kan spelletjes, films en muzi…
Bronnen en referenties
  • Afbeeldingen; www.Google.nl ook: www.apple.com en www.wikipedia.nl
Akindt (10 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.