Wat kun je met een MP4/MP5-speler?

Een mp4-speler is een apparaat waarop je digitale informatie kunt opslaan. Deze informatie kan spelletjes, films en muziek bevatten. Een mp4-speler is een draagbaar medium waarmee je overal muziek kunt afspelen of bijvoorbeeld films kunt bekijken. Een mp5-speler is een krachtigere versie van de mp4-speler. De nieuwe videochip kan meer data tegelijkertijd verwerken.

Bestandsformaten mp4-speler

Op een mp4-speler zijn meerdere bestandsformaten afspeelbaar. In principe kun je op deze speler hetzelfde als op de oudere mp3-speler, maar dan meer. De bestandsformaten die onder andere worden ondersteund zijn AMV, MTV en WMA.

AMV

Het AMV-formaat bestaat uit een comprimering van 4 pixels per byte. De resoluties die worden ondersteund variëren tussen 96 x 96 en 208 x 176. De snelheid waarmee het beeld wordt vertoond ligt tussen de 12 en 16 beeldjes per seconde. Op basis van deze gegevens is een stukje film van ongeveer een half uur met een gemiddelde resolutie instelling circa 100 MB groot.

MTV

Het MTV-formaat heeft niets te maken met de tv-zender MTV. Dit formaat heeft een 512-byte header dat tijdens het afspelen van een mp3-bestand werkt met ruwe beeld frames. Tijdens het afspelen wordt audio en video streaming weergegeven waardoor er minder opslagcapaciteit van de mp4-speler wordt gebruikt. Wel kost deze methode meer geheugen.

Specificaties van de mp4-speler

De mp4-speler heeft een slide panel. Hiermee kun je heel goed spellen spelen. Het kleurenscherm is standaard 2.8 inch groot en er is een ingebouwde speaker aanwezig. Naast spellen kun je op de mp4-speler ook muziek en videobestanden afspelen. Verder zit er een voice recorder en camera (1.3M pixel) in.

Het standaard geheugen 4 GB en kun je gemakkelijk uitbreiden met een extra SD-card. Een extra SD-card kan maximaal 2 GB zijn. Via de plug & play toepassing kun je eenvoudig bestanden op de speler zetten. Het is naast muziek- en videobestanden ook mogelijk om andersoortige bestanden erop te zetten. In feite wordt de mp4-speler dan gebruikt als dataopslag.

Bij het afspelen van muziek en video heb je de beschikking over meerdere afspeelmogelijkheden. Je kunt gebruik maken van A-B repeat, multiple repeat functies, loop one en loop all. Bij het afspelen van muziek heb je zelfs de mogelijkheid om de weergave van songteksten aan te zetten.

Een mp4-speler kun je ook als E-book gebruiken. Het is mogelijk om txt bestanden weer te geven op de display.

Verschillende soorten mp4-spelers

Onder de mp4-spelers zijn verschillende varianten te koop. Deze varianten leggen het accent op een bepaald gebied van het gebruik van de mp4-speler. Enkele van deze mp4-spelers zijn:
  • MP4-Game
  • MP4-Pocket
  • MP4-Touch

MP4-Game

Deze mp4-speler is zodanig ontworpen dat het spelen van spelletjes het beste op dit model gaat. Het scherm is groot, 2.8 inch en met het slide panel kun je gemakkelijk de speler bedienen.

MP4-Pocket

Bij deze mp4-speler is het scherm aangepast. In plaats van de standaard 2.8 inch formaat is het scherm nu slechts 1.8 inch. Het is een soort van mini variant van de standaard mp4-speler.

MP4-Touch

Deze speler heeft een groot touch screen. Verder is dit model gelijk aan de standaard uitvoering.

MP5-speler

De mp5-speler is een mp4-speler met een extra krachtige videochip. Door deze nieuwe chip kun je muziek afspelen en documenten of foto's gelijkertijd bekijken. Ook heeft de mp5-speler standaard meer geheugen dan de mp4-speler. Het geheugen begint bij 8 GB standaard. Ook kun je deze speler kopen met een groter scherm. De prijs van een mp5-speler ligt iets hoger dan de prijs van een mp4-speler.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buitenspel: de ingewikkeldste regel uit het voetbalBuitenspel. Het is ongetwijfeld de voetbalregel die voor de meeste opschudding zorgt. De meeste voetballiefhebbers snapp…
Hoe speel je het kaartspel Trombon?In Roemenië wordt dit kaartspel in kroegen gespeeld. Het doel is zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken. Om dit te d…
Muziek oefenen of meespelen met een dj-cd-spelerMuziek oefenen of meespelen met een dj-cd-spelerWat als je op je muziekinstrument wilt meespelen met cd of mp3, maar het tempo ligt te hoog? Of als je worstelt met een…
Gehoorschade door Mp3 spelersGehoorschade door Mp3 spelersDe Mp3 speler is een handig apparaat om onderweg lekker naar muziek te kunnen luisteren. Veel jongeren zetten hun Mp3 ec…

Hoe werkt een iPod? (nano&classic)Hoe werkt een iPod? (nano&classic)Ze zijn kwalitatief goed en gaan lang mee. Ook hebben ze een leuk design en zijn ze in veel verschillende kleuren te ver…
Prijzen veelvoorkomende jukeboxenPrijzen veelvoorkomende jukeboxenBij de aanschaf van een jukebox speelt bij de keuze van het model ook vaak de prijs een grote rol. Een recente prijslijs…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 12-09-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.