Welke functies bezit een camcorder

Welke functies bezit een camcorder Een camcorder heeft verschillende functies. Veel daarvan treft u op praktische wijze aan op iedere camcorder. In volgend artikel volgen enkele van de belangrijke functies met hun toepassingen.

De automatische functie

Met de automatische instellingen vereenvoudigt u het opnemen. De camcorder regelt de belangrijkste instellingen, zoals scherpstellen en belichting, om uw video er zo goed mogelijk te laten uitzien. Dit is vooral handig als u geen tijd hebt om de handmatige functie aan te zetten en de instellingen te veranderen.

De handmatige functie

Gebruik indien mogelijk de handmatige functie om wijzigingen en aanpassingen te kunnen toepassen tijdens het filmen, voor een correcte scherpte en goede kleuren. Het kost wat tijd om te leren omgaan met de handmatige functie, maar u hebt er meer creatieve controle over.

De zoomfunctie

Beginners gebruiken de zoomfunctie veel te vaak. Ze is geweldig voor het maken van close-ups maar teveel in- en uitzoomen levert een video op van minder kwaliteit. U kunt beter proberen om dichter of verder weg te bewegen of te komen staan.

Screenplay

Elke digitale camcorder heeft een soort van lcd-scherm. Dit scherm heeft twee functies:
  • u bepaalt het beeldkader van uw film
  • u kunt er opnamen herbekijken

De schermgrootte

De schermgrootte ligt ergens tussen de 4,5 en de 9 cm. Voor deze maat wordt de lengte van de diagonaal gehanteerd.

Het beeldkader

De meeste digitale camcorder hebben behalve een lcd-scherm ook een beeldzoeker. Hiermee bepaalt u de compositie van een shot.

De weergave

Ervaren videomakers geven de voorkeur aan zoekers met een zwart-wit weergave, omdat deze een betere belichting en contrast opleveren.

Geluid

Digitale camcorder nemen ook geluid op. Er zijn twee typen geluidsopnamen: PCM en Dolby Digital. Beide technieken zijn stereo en bieden de mogelijkheid om een nieuwe soundtrack over een bestaande video over te nemen.

Stil beeld

Soms lukt het gewoonweg niet om de camera stabiel of meer bepaald stil te houden. Gebruik dan een Image Stabilizer om de gevolgen van beven van uw hand te verminderen. De camcorder stuurt kleine ongewilde bewegingen zelf bij. Dit tast zelden de beeldkwaliteit aan.

De belichting van de camcorder

Als de achtergrond van een scène erg licht is en de voorgrond zo donker dat u nauwelijks detail ziet, is de Backlight-compensatiefunctie geweldig. Gebruik deze functie om de helderheid van de achtergrond te reduceren en de details op de voorgrond beter te laten uitkomen.

Het compromis

De Program AE-modi (autoexposure) bieden doelmatige tussenoplossingen tussen volautomatisch en handmatig opnemen. Alle digitale camcorder hebben ze. Exposure, White Balance en Shutter speed zijn er speciaal voor bepaalde omstandigheden zoals strand en lucht, zand en sneeuw, schemerlicht, sporten en puntlicht.

Transporteren

Het overzetten van beeld en geluid van uw camcorder naar een computer is heel eenvoudig. Afhankelijk van uw computerverbindingen kunt u FireWire of USB gebruiken. Op beide manieren tranporteert u grote hoeveelheden data zeer snel, zodat u meteen kunt gaan monteren.

In en out

Met FireWire kunt u beelden en geluid van uw camcorder overzetten naar een computer. Dit wordt DV-Out genoemd. Sommige camcorder hebben een DV-In/Out, waarmee u beeld en geluid ook weer op uw camcorder kunt zetten. FireWire wordt ook vaak aangeduid als IEEE-1394 of DV-In/Out, wat op hetzelfde neerkomt.

Stilstaande beelden

Op vele camcorder kan tegenwoordig behalve digitale video ook stilstaan beeld worden opgenomen. Dit is zeer eenvoudig omdat er ook een fotoknop op uw camcorder geïntrigeerd zit. Deze is meestal anders vormgegeven dan de opnameknop zodat u zich niet kan vergissen.

Microfoon-ingang

Voor een professionele geluidskwaliteit, kan het nodig zijn om een exerne microfoon aan te sluiten. Niet alle camcorders hebben een ingang voor een microfoon. Let hierop als u een camcorder aanschaft. Ook een ingang voor een koptelefoon ontbreekt meestal maar een koptelefoon kan juist handig van pas komen bij het beoordelen van het geluid dat uw computer opneemt.

Scherp stellen

Op de duurdere digitale camcorders, bevindt zich voor de liefhebbers een scherpstellingsring op de cilinder. Deze ring draait zond zond de lens en u kunt er de scherpte handmatig mee instellen.

Energie besparen

Lcd-schermen verbruiken meer energie van uw batterijen dan beeldzoekers. Indien u hierop wilt besparen, kunt u het scherm beter uitzetten. De meeste camcorder kunnen op het scherm aangeven hoeveel energie de batterij nog heeft.

Oud versus nieuw

Het lijkt vreemd om gebruik te maken van analoge input maar het kan heel nuttig zijn. U verbindt er een analoog apparaat mee zoals een VCR. Zo kunt u analoge video's overzetten op digitale tape, disk of harde schijf. Het is geweldig om oude banden op zelf opgenomen tv-programma's te kunnen digitaliseren.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf 3D-filmpjes en foto's makenIn de bioscoop zijn de 3D films niet meer weg te denken. Maar de eerste camcorders, fotocamera’s en mobiele telefoons wa…
Nieuwe digitale camera compact en intelligentNieuwe digitale camera compact en intelligentDigitale camera's worden steeds kleiner en compacter, bezitten extra functies en hebben intelligente technieken ingebouw…
Het verschil tussen goedkope en dure camera’sHet verschil tussen goedkope en dure camera’sVraag je je ook wel eens af waarom de ene camera voor 700 euro te koop is en de andere voor nog geen 100 euro? Maakt het…
Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…

Filters en voorzetlenzen voor camcordersDe meeste camcorders hebben allerlei ingebouwde functies die het uiterlijk van uw film kunnen veranderen of het filmen i…
Hartfilm met smartphone maken – Medische appsMet een speciale applicatie voor je smartphone kun je een hartfilmpje maken. Deze applicatie is alleen nog maar beschikb…
Bronnen en referenties
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.