Filters en voorzetlenzen voor camcorders

De meeste camcorders hebben allerlei ingebouwde functies die het uiterlijk van uw film kunnen veranderen of het filmen in ongunstige omstandigheden toelaten. Voorbeelden zijn sterke achtergrondverlichting, schemerlicht enz.. Maar soms hebt u iets nodig wat niet in uw camcorder is ingebouwd en dat zijn filters en voorzetlenzen.

Filters

De meest voorkomende filters zijn van plastic of glas. Deze schijven kunnen op de camcorder worden geplaatst om het licht dat de lens binnenkomt, te beïnvloeden. Sommige veranderen de kwaliteit van het licht zodat u in ongunstige omstandigheden betere beelden krijgt, andere zorgen voor een bepaald visueel effect.

Schroefdraad

De lens van bijna elke camcorder heeft een filterdiameter. Dit is de maat van de schroefdraad waarin u de filter schroeft. Kijk op de camcorderlens; het symbool voor de diameter is een cirkeltje met een diagonaal door. Het cijfer achter dit symbool geeft de maat van de filter weer.

Adapterring

Als u het benodigde filter niet in de juiste maat kunt vinden, kunt u een adapter- of verloopring aanschaffen. Deze heeft twee soorten schroefdraad; één om het filter in te schroeven en één om op uw camcorder te draaien.

Neutrale bemiddelaar

Neutrale- densiteitfilters worden het meest gebruikt. Ze zien er grijs uit en worden gebruikt om de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt, te reduceren zonder contrast- of kleurwaarden te verliezen. Ze zijn nuttig voor het reguleren van ongelijkmatige belichtingsomstandigheden en u kunt de scherpdiepte vergroten met een wijdere lensopening zonder de controle over de belichting te verliezen.

Skylight filter

Een skylight filter komt van pas bij sportevenementen en op vakantie. Het heeft geen effect op het beeld en is eigenlijk gewoon een stuk glas dat uw lens beschermt voor verdwaald stof of strandzand.

Verloopfilter

Een verloopfilter zorgt voor een kleurverloop in het beeld. Het heeft een bijvoorbeeld een blauwe tint die halverwege de lens geleidelijk aan vervaagt tot transparant. Hiermee wordt een deel van het beeld versterkt. Die foto's met die ongelofelijk blauwe lucht zijn hier goede voorbeelden van.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter wordt in de eerste plaats gebruikt om felle schittering en reflecties van spiegelende voorwerpen te verminderen maar ook worden deze gebruikt om ze juist te versterken. Met een polarisatiefilter is het mogelijk om op zonnige dagen door ramen of water te filmen waar u anders sterke reflectie zou ondervinden.

Softfocus

Softfocuslenzen verminderen de scherpte van het beeld enigszins zonder dat het beeld helemaal onscherp wordt. Ze zijn ideaal voor portretopnames omdat ze kleine rimpeltjes en oneffenheden verdoezelen.

Tunneleffect

Een klein probleem bij het werken met een voorzet zoomlens of groothoeklens op een camcorder, is het tunneleffect. Hierbij wordt de extra lengte van de lenscilinder er de oorzaak van dat de camcorder tegen de zijkant van de cilinder aankijkt. Dit kan u voorkomen door een klein beetje in te zoomen.

Groothoeklens

De camcorder heeft weliswaar een zoomfunctie maar slechts zelden een functie om uw beeld te vergroten. Hiervoor hebt u een voorzetgroothoeklens nodig, die u in het filterdraad kunt schroeven. Deze filters kunnen tot een sterkte van x0,5 vergroten. Bij een sterkte van x0,35 geven ze een spectaculaire vertekening die "Fish Eye3 wordt genoemd en waarbij de randen van het frame verbuigen.

Meer informatie kan je terugvinden op de site van Videomaker en Fourlabs.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filters voor de digitale cameraMet de komst van Photoshop en andere populaire beeldbewerkingsprogramma's is het gebruik van filters steeds minder noodz…
Zelf 3D-filmpjes en foto's makenIn de bioscoop zijn de 3D films niet meer weg te denken. Maar de eerste camcorders, fotocamera’s en mobiele telefoons wa…
Tips voor digitale fotografie: KleurenSinds de digitale fotografie opgekomen is, heeft iedereen zich wel een digitale camera aangeschaft. Hoewel zwart/wit fot…
Objectieven, voorzetlenzen & converters voor de digitale SLR"Een goede fotograaf bepaalt de kwaliteit van de foto, niet de camera", is een gevleugelde uitspraak die je van veel pro…

Muziek op uw iPod zettenDe iPods zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Op een iPod kunt u muziek zetten en deze overal…
Welke functies bezit een camcorderWelke functies bezit een camcorderEen camcorder heeft verschillende functies. Veel daarvan treft u op praktische wijze aan op iedere camcorder. In volgend…
Raphaella (256 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.