Help, al die afkortingen op mijn TV!

Bij het kopen van een nieuwe televisie, zul je versteld staan van het grote aantal afkortingen die duiden op technologische mogelijkheden van het toestel. De mogelijke aansluitingen, in- en uitgangen, video en geluid opties en ingebouwde systemen. De gemiddelde consument zeggen deze afkortingen waarschijnlijk niet veel, en toch kies je op basis van deze snufjes je nieuwe TV uit. Dit artikel moet je even op weg kunnen helpen bij het maken van een juiste keuze. Bij het kopen van een nieuwe televisie, zul je versteld staan van het grote aantal afkortingen die duiden op technologische mogelijkheden van het toestel. De mogelijke aansluitingen, in- en uitgangen, video en geluid opties en ingebouwde systemen. De gemiddelde consument zeggen deze afkortingen waarschijnlijk niet veel, en toch kies je op basis van deze snufjes je nieuwe TV uit.

In dit artikel wordt een opsomming weergegeven van afkortingen in de folder van een onlangs aangeschafte televisie staan vermeld. Het betreft een Samsung LED-TV van 32. Sommige afkortingen verwijzen naar een generieke technologie en worden ook bij andere merken en modellen gebruikt. Andere afkorting zijn meer specifiek voor het merk Samsung of voor het type en model televisie. Er zullen zeker bij andere merken andere of meer afkortingen van toepassing zijn.
AfkortingBetekenisUitleg
100 Hz CMR100 Hertz Clear Motion RateClear Motion Rate heeft met het vloeiend weer kunnen geven van beeld te maken. Normaliter wordt daar alleen Hertz als aanduiding voorgebruikt. Dit geeft de frequentie van het paneel aan: de snelheid waarmee de vloeibare kristallen in het LCD-panel (Liquid Crystal Display) kunnen veranderen en dat bepaalt het aantal frames dat per seconde getoond kan worden. Oude televisies hadden vroeger 50 Hertz. Moderne televisies 100 Hertz of zelfs meer. Je ziet duidelijk het verschil, bijvoorbeeld met het vloeiend volgen van de bal bij een voetbalwedstrijd. Het menselijk oog zal niet nadrukkelijk het verschil merken tussen 100 Hertz en bijvoorbeeld 200 Hertz (of meer). CMR gaat verder: bij CMR wordt bepaald door 1) het aantal frames per seconde én 2) de verversingssnelheid van de frames. Is het echt bijzonder of pure marketing? De enige manier om te testen of u zelf het veschil ziet, is in de winkel twee toestellen naast elkaar te zien. (zie ook www.samsung.com/nl/cmr/CMR_brochure.pdf)
32"32 inchDeze aanduiding is de schermgrootte: diagonaal gemeten. Een inch is 2,54 centimeter. Een 32 inch TV heeft dus een schermgrootte (diagonaal) van 81 centimeter
3D3 dimensionaalEr is een 3e dimensie (diepte) toegevoegd aan het TV kijken. Voor het kijken van 3D beelden op 3D televisies dien je een speciale bril nodig te hebben. Er zijn merken die al televisies aanbieden waarbij dit niet meer hoeft. De bril is voor veel mensen een drempel om de overstap naar 3D televisie te maken.
ACAlternating CurrentIn Angelsaksische landen is AC de aanduiding voor wisselspanning. In dit geval heeft het betrekking op de wijze waarop het van energie wordt voorzien: netvoeding, oftewel via de stekker in het stopcontact.
ANT kabelAntennekabelKabel die de televisie verbindt met de antenneaansluiting van uw provider. Met de huidige HD (High Definition) abonnementen, kan deze aansluiting anders zijn, dan het aanlsuitpunt dat bij veel mensen uit de muur in de woonkamer komt. In geval van HD abonnementen heeft u waarschijnlijk een decoder geplaatst, en zit de antenne aansluiting daarop.
AVAudio VideoVeelal betrekking op de aansluitingen op de televisie met betrekking tot het beeld en geluid. Ging dat voorheen nog veel met de tulpstekkers in geel, rood en wit. Tegenwoordig is de HDMI (zie verder in overzicht) aanlsuiting hiervoor de vervanging.
CI SlotCommon Interface aansluitpuntIn deze aansluiting kan een ontvangerkaart van een provider worden geplaatst. Met een dergelijke kaart heb je geen losse ontvanger (veelal een apparaat met formaat van een CD-speler) van de provider meer nodig. Vooral makkelijk voor gebruik van de televisie in de slaapkamer waar je bijvoorbeeld geen TV-meubel ter beschikking hebt. Niet alle televisies kunnen zondermeer aangesloten worden met een dergelijke kaart. Controleer goed welke provider u heeft, en of de televisie compatible is met deze provider.
DLNADigital Living Network AllianceEen standaard / techniek waarmee een gebruiker probleemloos content kan uitwisselen tussen apparaten die DLNA-gecertificeerd zijn. Denk hierbij aan films, muziek en foto's. Veelal betreft het apparaten als home cinemacenter, televisie, audio, computers.
DTSGeen betekenisHet betreft de naam van een merk. DTS levert High Definition (DTS-HD) geluidsystemen en bouwt haar systemen in apparatuur, zoals televisies. De tegenhanger zijn Dolby-TrueHD geluidsystemen
EPGElektronische Programma GidsVia deze elektronische gids kunt u op televisie extra informatie krijgen over de programmering. Een aantal dagen van te voren, soms enkele weken, is actuele programmering te raadplegen. Het is ook vaak mogelijk om via de EPG een bepaald soort programma of genre te zoeken of op te nemen.
Full HDFull High DefinitionEen grotere resolutie (aantal beeldlijnen: 1920 x 1080 pixels) en meer kleuren mogelijk met Full HD ten opzichte van HD ready of analoge televisie. Resultaat is een veel scherper beeld, mooie kleuren en scherper contrast. Aangevuld met vele andere technologische mogelijkheden, is dit mede bepalend voor de keuze van de juiste televisie.
HDMI 1.4High Definition Multimedia InterfaceHDMI is een compacte audio en video standaard om digitale informatie over te brengen zonder dat deze gecomprimeerd wordt. Het is de digitale tegenhanger van de analoge overbrenging zoals met SCART, COAX etc.
HDMI-CECHDMI Consumer Electronics ControlZie HDMI. CEC maakt het mogelijk om verschillende apparaten met elkaars afstandbediening te kunnen bedienen.
Hub-functieGeen betekenisEen hub geeft binnengekomen informatie (signaal) door naar de aangesloten apparaten. Hierbij wordt geen signaal omgevormd, omgezet of welke andere actie ook. Zie het als een rioolbuis die ergens een driesprong maakt: het water wordt gewoon doorgegeven, zonder dat er scheiding plaatsvindt, of een verhouding wordt toegepast.
LANLocal Area NetworkTwee of meer apparaten die rechstreeks of via een gedeeld medium (bijvoorbeeld een computer) met elkaar verbonden zijn.
LEDLight Emitting DiodeLED lampen worden gebruikt als backlight in televisies. Traditionele beeldschermen gebruiken CCFL's (Cold Cathode Fluorescent Lamp) als backlight om de verscheidene pixels te verlichten. Een verschijnsel dat vaak optreedt bij deze methode van verlichten is "backlight bleeding." Omdat elke CCFL afzonderlijk een groot gebied verlicht komt het vaak voor dat de CCFL gebieden belicht die niet zouden moeten worden verlicht. Dit is vooral zichtbaar bij een volledig zwarte afbeelding. Aan de randen van het scherm is de kleur dan lichter dan op de rest van het scherm. Dit kan als storend worden ervaren. Door het gebruik van leds als backlight wordt dit verschijnsel minder en mits goed geplaatst verbannen. Door elke LED een klein doelgebied te geven en de optie te installeren om elke afzonderlijke LED wel of niet te laten branden, lekt er minder licht weg aan de zijkanten en kunnen zwarte afbeeldingen beter worden weergegeven. Resultaat: heldere kleuren en scherper contrast. Tevens is LED verlichting in televisies meer energiezuinig.
Mini JackGeen betekenisDe mini jack aansluiting is een stekker die iedereen wel kent van bijvoorbeeld de koptelefoon. Ze zijn er in verschillende diktes. De meest gebruikte is de 3,5 millimeter.
OSDOn Screen DisplayAlle acties die je uitvoert met je afstandbediening: of je nu wilt schakelen tussen zenders, geluid harder of zachter wilt zetten, de kleuren wil aanpassen in het menu. Alles wat je doet kunt u keurig zien op jouw scherm. Dit maakt het makkelijker om door een menu heen te lopen, je ziet immers waar je mee bezig bent of waar u bent in het menu.
PIPPicture in PictureHiermee kun je twee signalen (schermen) naast elkaar bekijken: bijvoorbeeld RTL4 op een klein schermpje in de hoek van uw uitzending van SBS6. Of andersom. Of twee evengrote schermen naast elkaar.
PVRPersonal Video RecorderEen PVR is een decoder (van een provider als Ziggo of UPC) met een ingebouwde harde schijf om programma's op te nemen. Dit zorgt voor een paar handige extra functies ten opzichte van een gewone decoder.
RMSRoot Mean SquaredRMS wordt gebruikt voor de meting van het uitgangsvermogen van een versterker bij een specifiek distortion level. Bijvoorbeeld: 7 watt RMS kan gezien worden als ongeveer 10-12 watt muziek vermogen
USB2.0Universal Serial Bus 2.0Een standaardstekker voor aan te sluiten randapparatuur. Om te voorkomen dat veel apparaten van vele merken niet met elkaar kunnen communiceren of kunnen worden aangesloten op elkaar vanwege verschillende stekkers, heeft men een standaard bedacht: dezelfde stekker, én dezelfde 'taal spreken'. De 2.0 duidt op de versie van USB: met 2.0 kunnen eenvoudigere apparaten zonder stroomvoorziening functioneren of opladen (d.a. de muis bij een computer of een mobiele telefoon die oplaadt via USB).
© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekenen de afkortingen in huizenadvertenties?In huizenadvertenties wordt vaak gebruik gemaakt van afkortingen. De betekenis van de meeste afkortingen zijn eenvoudig…
Afkortingen in hotelwezenAl eens een hotelkamer geboekt? Dan is het u vast opgevallen dat in de reserveringen afkortingen voorkomen. XP of SM, EP…
Afkortingen die jongeren gebruiken op social mediaAfkortingen die jongeren gebruiken op social mediaSoms worden er vooral door jongeren de raarste afkortingen gebruikt op sociaal media. Voor ouders vaak onbegrijpelijk, m…
MP4-speler: Wat is een MP4-speler?De MP4-speler is de opvolger van de MP3-speler. Inmiddels is er zelfs een MP5-speler op de markt gebracht. Wat is een MP…
Bronnen en referenties
  • Samsung.nl
  • Wikipedia
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.