Wat is FLAC en hoe speel ik FLAC af op mijn computer?

Wat is FLAC en hoe speel ik FLAC af op mijn computer? Hoe is het mogelijk om FLAC-bestanden af te spelen op een Windows- of Mac-computer? Wat zijn FLAC-bestanden en waarom FLAC in plaats van MP3?

Wat zijn FLAC-bestanden?

FLAC is de afkorting van: Free Lossless Audio Codec. FLAC wordt gebruikt om geluid te comprimeren met zo weinig mogelijk kwaliteitsverlies. Comprimeren betekent een digitaal bestand representeren met minder bits dan het originele bestand, met andere woorden een bestand kleiner maken zodat het minder ruimte in beslag neemt op de harde schijf of een ander opslagmedium. FLAC is een codec, een codec is een stuk software dat in het geval van FLAC een bestand kan comprimeren. FLAC haalt een compressie tussen de 30% en 50%, dat betekent dus dat het bestand tussen de 30% en 50% kleiner wordt gemaakt. FLAC-bestanden zijn dus audiobestanden die gecomprimeerd zijn door middel van FLAC.

Waarom FLAC in plaats van MP3?

MP3 kan een veel hogere compressie behalen dan FLAC waardoor het bestand minder ruimte in beslag neemt, waarom dan nog FLAC? Een reden om voor FLAC te kiezen in plaats van MP3 is dat er bij FLAC veel minder kwaliteitsverlies is dan bij MP3. Er gaan bij FLAC minder details verloren waardoor de geluidskwaliteit hoger is. Veel audiofielen gebruiken FLAC omdat zij de geluidskwaliteit belangrijker vinden dan de grootte van het bestand.

Een audiobestand dat 5 minuten duurt en gecomprimeerd is door MP3 op de hoogst mogelijke kwaliteit is ongeveer 14 MB groot. Wanneer datzelfde audiobestand gecomprimeerd is door FLAC op de hoogst mogelijke kwaliteit is de grootte ongeveer 25 MB.
Uitgaande van een audiobestand dat 5 minuten duurt en een opslagmedium waarop 5 GB (Gigabyte) kan. Dan zullen er op dat opslagmedium door middel van MP3 compressie 357 audiobestanden van 5 minuten kunnen omdat:
  • 5 GB = 5000 MB.
  • 5000MB : 14 MB = 357.

Op dat opslag medium van 5 GB zullen maar 200 FLAC bestanden kunnen omdat:
  • 5GB = 5000MB.
  • 5000MB : 25MB = 200

Het is ook mogelijk een audiobestand nog kleiner te maken via MP3 maar dat gaat gepaard met nog meer kwaliteitsverlies, dus hoe meer het bestand gecomprimeerd wordt hoe hoger het verlies van de kwaliteit. Dus als de ruimte op het opslagmedium geen probleem is en de kwaliteit hoog moet zijn zal men voor FLAC kiezen. Maar als er weinig ruimte op het opslagmedium is en de kwaliteit niet hoog hoeft te zijn zal men voor MP3 kiezen.

Hoe kan ik FLAC-bestanden afspelen?

FLAC is een gratis codec en wordt steeds populairder maar wordt nog niet standaard ondersteund door veel bekende mediaplayers. Hier een overzicht van de bekende mediaplayers en hoe FLAC erop afgespeeld kan worden.

Windows

Windows media player
Om een FLAC-bestand op WMP te kunnen afspelen zal deze codec gedownload moeten worden: Codec voor WMP. Klik op download madFLAC en druk daarna weer op download. Er wordt nu een klein bestand gedownload. Als het bestand gedownload moet er op install.bat geklikt worden. Nu is het mogelijk om een FLAC-bestand via WMP af te spelen.

WINAMP
Winamp speelt FLAC zonder hulp van andere codecs. Er is dus niks nodig om FLAC op winamp af te spelen.

dBpoweramp Audio Player
Om FLAC af te kunnen spelen op DBpoweramp zal deze codec geïnstalleerd moeten worden: Codec voor dAP. Er wordt een .exe bestand gedownload, waarop geklikt moet worden. Er zal een installatieprogramma opkomen, volg de instructies.

Er kan ook een codec-pakket gedownload worden zoals het k-lite codec-pack. Als er zo een pakket geïnstalleerd is kan FLAC op de meeste mediaplayers afgespeeld worden zonder nog apart codecs te downloaden. Maar een nadeel van deze pakketten is dat er vaak ook ongewenste programma's en codecs geïnstalleerd worden.

MAC OS X

Itunes accepteert nog geen FLAC-bestanden. Er zijn echter wel andere spelers op MAC OS X die wel FLAC ondersteunen zonder behulp van andere codecs: Bijvoorbeeld COG, VLC, Play en Songbird. VLC is te downloaden op www.videolan.org/vlc/index.html, Play is te downloaden op www.sbooth.org/Play en Songbird is te downloaden op www.songbirdnest.com.
© 2012 - 2024 Mynemises, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende mediaspelersVerschillende mediaspelersEr bestaan een groot aantal mediaspelers. Met deze mediaspelers is het mogelijk om geluids- en videobestanden af te spel…
DivX video codecDivX video codecDivX codec is een product afkomstig van het bedrijf DivX, Inc. dat gesticht werd door Jerome Rota en Jordan Greenhall. E…
Hoe werken .srt ondertitels?Hoe werken .srt ondertitels?Je bent klaar om een digitaal videobestand te bekijken en je ziet in een mapje een .srt-file staan: de ondertiteling. Ma…
Parallels Desktop voor de MacParallels Desktop voor de MacWindows 7 op je Apple Macintosh gebruiken kan tegenwoordig op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn het in het…

Uitleg HDMI splitter en HDMI schakelaarUitleg HDMI splitter en HDMI schakelaarWat heeft u nodig? Een HDMI splitter of een HDMI schakelaar? Het zijn beiden kleine kastjes met wat electronica waarop u…
Apple iPhone batterij snel leeg? Levensduur verlengen?Apple iPhone batterij snel leeg? Levensduur verlengen?Elke smartphone verbruikt veel energie en zal dus relatief vaak opgeladen moeten worden. Bij de iPhone is het een veel g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mike Wren, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Mynemises (2 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.