Word On: een verslavend woordspel op de smartphone of tablet

Sinds begin dit jaar is er een nieuw woordspel voor op je smartphone of tablet. Dit nieuwe spel wordt al net zo populair als de spellen Ruzzle en Wordfeud. Ook dit is weer zo'n heerlijk verslavend woordspel voor op je mobiel, waarbij je van letters woorden moet maken. Speel het met je vrienden van Facebook of tegen willekeurige spelers en maak de langste woorden. De naam van dit woordspel: Word On!

Word On

Wat is Word On?

Word On is een woordspel dat je speelt met letters. Bij iedere ronde krijg je zeven letters op je 'plankje'. Deze letters hebben een waarde. Met deze letters moet je proberen een zo lang mogelijk woord te maken. Dit woord speel je dan en vervolgens is je tegenstander aan de beurt. Wanneer al je letters op zijn en de woorden dus zijn gelegd, is de speler met de hoogste score de winnaar. Je speelt iedere keer tegen één tegenspeler. Uiteraard kun je meerdere spellen tegelijkertijd spelen. Mocht je willen spelen met iemand uit het buitenland? Geen probleem, het spel kun je namelijk in verschillende talen spelen, namelijk in het Engels, Nederlands, Duits, Frans, Spaans en Italiaans!

Dit is in grote lijnen het beoogde doel van het spel. Maar er zijn natuurlijk allerlei onderdelen in het spel toegevoegd, waardoor het spel nog leuker en uitdagender wordt! En waar je je tegenstander lekker dwars mee kan liggen. Dit maakt het spel dan net zo leuk en net zo verslavend als Wordfeud en/of Ruzzle.

Hoe te beginnen met Word On

Wanneer je de app heb gedownload (voor iOS of Android) dan kun je inloggen met je email of met je Facebook account. Dit laatste heeft als voordeel dat je meteen kan zien wie dit spel nog meer speelt en deze vrienden kun je dan ook meteen uitdagen. Tevens krijg je dan ook inzicht in je eigen statistieken en kun je zien hoe je ervoor staat in het zogenaamde toernooi met je vrienden van Facebook. Je kan ook eventueel direct Word On spelen zonder te registeren. Dan speel je tegen onbekende willekeurige tegenstanders en krijg je geen statistieken te zien.

Na het inloggen is de 'Star' direct aanwezig om je hulp te bieden en je zo wegwijs te laten maken met het spel. Hij laat je een paar woorden spelen, zodat je kan zien hoe het spel werkt en de punten. Ook laat de 'Star' je nog een paar andere mogelijkheden zien die je kan gebruiken om het spel te beïnvloeden. Het duurt niet lang, maar het is zeker even de moeite waard, want dit maakt meteen een hoop duidelijk over hoe je het spel moet spelen en wat de bedoeling is.

Wanneer je de uitleg heb gevolgd en klaar bent voor je eerste spel, dan klik je op 'Start een nieuw spel'. Hier kun je dan kiezen op welke manier je een spel wilt spelen. Je kan spelen tegen een willekeurig (onbekend) iemand of bijvoorbeeld één van je vrienden van Facebook. Wanneer je iemand zijn speelnaam weet, dan kun je ook op degene zijn naam zoeken. Kies daarna je taal uit en start het spel. Wanneer je aan de beurt bent om te spelen dan kun je dat zien doordat Word On de spellen dan neerzet onder "Jouw beurt".

De bijzondere velden

Op je bordje heb je de letters liggen waarmee je de woorden gaat maken. In de velden ga je de letters zo leggen om op die manier een zo goed mogelijk woord te maken. Sommige velden hebben een bepaalde betekenis. Deze zijn van invloed op jouw puntentelling. Maar ook jouw tegenstander krijgt te maken hoe jij je letters neerlegt. Dit zijn de bijzondere velden met hun betekenis:

Dit vakje met de letter "W" is bijzonder. De letters die je op deze vakjes plaatst gaan namelijk naar je tegenstander. Je tegenstander moet dan eigenlijk deze letter spelen om op die manier de hoogste punten in een woord te halen. Deze letters worden de 'WordOns' genoemd.
Wanneer jij of je tegenstander deze letters niet kan spelen in een woord, dan zullen deze punten als strafpunten dienen.
Deze twee vakjes zijn de bonusvakjes. Wanneer je een letter op het vakje plaats met daarin 3xL of in sommige gevallen 2xL, dan zal dit twee keer de letterwaarde opleveren. Het +10 vakje staat eigenlijk altijd aan het einde van het rijtje en krijg je alleen wanneer je een woord van 7 letters hebt gelegd. Een bonus dus!
De Coinbar geeft tijdens het leggen van de letters aan hoeveel punten dit woord waard is. Hierdoor kun je nog switchen tussen letters of woorden om te kijken of je nog hoger uit kan komen met je score. Naast de punten die je verdient, verdien je ook nog een aantal munten met een het spelen van een woord. Het aantal munten dat je verdient, met het spelen van een woord, gaan in het spaarvarken. Deze spaarvarken zie je boven in je beeld. Wanneer je 1000 of meer munten hebt verzameld, kun je deze inleveren voor sterren door op het varkentje te klikken.
Op het plaatje staat Peek, maar in het Nederlands betekent dit Gluur. Deze knop geeft je de mogelijkheid om even te kijken naar de letters van je tegenstander. Op die manier weet je wat hij op zijn plankje heeft liggen en kun je hem eventueel gaan dwarsliggen. Het gluren kost je één ster en je tegenstander krijgt bericht dat je bij hem of haar hebt gegluurd!
Swap staat voor wissel. Wanneer je geen kans ziet om een goed woord te leggen dan kun je twee letters laten wisselen. Dit zou kunnen doordat je bijvoorbeeld geen klinkers hebt en dus geen woorden kan creëren. Voor het wisselen van letters worden dan wel punten in mindering voor gebracht.
Pile, ofwel Pot geeft aan hoeveel letters er nog in het spel zitten. Wanneer je hier op klikt krijg je ook een overzicht te zien van de letters die nog in de pot zitten en hoeveel van elke letter. Bedenk wel dat ook hier elke keer in de pot kijken je een ster kost.
Pass komt in beeld wanneer er zich geen letters meer bevinden in de pot. Kun je dan met de letters geen woorden maken, dan zul je moeten passen. Dit omdat wisselen van letters dus niet meer mogelijk is.

Nog een paar details in de app

Wanneer je bent ingelogd met een Facebook account dan kun je je statistieken gaan bekijken via het menu. Hiervoor druk je dan op het icoontje van een trofee of beker. Je kan dan zien hoeveel spellen je hebt gespeeld en bijvoorbeeld wat je beste woord
was. Daarnaast zit je dan meteen in een wekelijks toernooi met je vrienden van Facebook. Dit maakt het spel nog uitdagender en verslavend.

Bij het radartje kun je de instellingen van je profiel veranderen. Zo kun je hier je accountnaam wijzigen, maar ook eventueel een foto toevoegen. Met een druk op de knop kun je tevens hier het geluid aan of uitzetten en kun je de speluitleg nog een keer doornemen als je iets van het spel nog niet goed begrijpt.

En als laatste is er nog het spreekwolkje. Deze bevindt zich rechtsboven in beeld. Door hier op te klikken kun je met je tegenstander chatten, maar ook zie je je geschiedenis met de woorden die je in dat spelletje hebt gespeeld.

Proberen en gewoon spelen zijn in dit geval vaak de beste methodes om het spel snel onder de knie te krijgen. Maar pas op... voor je het weet lig je tot diep in de nacht in bed nog te Word On'nen.
© 2012 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Ken je het spelletje Scrabble nog van het bordspel waar je uren met vrienden of familie kon spelen? Tegenwoordig is er e…
De beste "Wordfeud Helpers"Een toepassing op de mobiele telefoon die niet meer weg te denken is, is Wordfeud. Scrabble op je mobiel is helemaal in.…
Verschillende varianten van ScrabbleScrabble is altijd al een populair bordspel geweest. Vooral bij de wat oudere is dit woordspel vaak geliefd. In 2010 wer…
Wordfeud: woorden met drie lettersWordfeud: woorden met drie lettersSpeel je graag Wordfeud, dan wil je natuurlijk ook meer woorden kennen om je winkans te vergroten. Lees daarom verder en…

De Sims 3 – Een kinderopvang beginnenDe Sims 3 – Een kinderopvang beginnenVan alle beroepen binnen de Sims 3 is die van kinderopvang leider het meest intensief. Van het moment dat de kinderen bi…
De Sims 3 uitbreiding - BovennatuurlijkDe Sims 3 uitbreiding - BovennatuurlijkDe uitbreiding "bovennatuurlijk" die in oktober 2012 is uitgebracht voor De Sims 3 brengt veel mogelijkheden met zich me…
Reacties

Gerard Benjamins, 23-09-2013
Word on is een prachtig spel. Nogal verslavend. Echter, ik kan het niet meer spelen. Na de upgrade naar ios7 op de i-Pad kan ik hem niet meer laden. Hij staat wel als app op mijn i-Pad. Met andere applicaties heb ik geen moeilijkheden. Graag zou ik vernemen wat ik moet doen om de zaak weer draaiende te krijgen.
Groet,
Gerard Benjamins Reactie infoteur, 04-10-2013
Hallo Gerard,

Helaas ben ik niet zo in de besturingssystemen etc. dat ik hier een antwoord op weet. Wellicht heeft u meer succes met het vinden via google en diverse fora.

Succes in ieder geval en veel speelplezier!

Kitty, 22-02-2013
Na de laatste update van deze week kan ik niet meer inloggen :-( De app herkent mijn mailadres niet en via FB gaat ook niet. Jammer, had wat spannende potjes lopen. Hoor graag een oplossing… Reactie infoteur, 24-02-2013
Hallo Kitty,

Helaas ben ik niet de ontwikkelaar of iets dergelijks en heb ik noch iets met het bedrijf te maken. Mijn artikel is puur een informatie artikel, vanwege de interesse die ik heb voor dit soort leuke spelletjes.

Mocht je nog steeds niet kunnen inloggen, dan adviseer ik je de volgende site even na te gaan: http://www.wordongame.com/. Onderin staat ook een manier om contact te maken met de makers van de game zelf.

Veel succes en hoop dat je weer snel kan inloggen en kan spelen.

Co70, 15-02-2013
Hoe kan ik een vriend verwijderen uit de lijst? Reactie infoteur, 24-02-2013
Hallo Co70.

Helaas ben ik hier zelf ook niet achtergekomen en lijkt het mij verstandiger om de makers zelf te contacteren hierover door een mail te sturen. Dit kan via de volgende site: http://www.wordongame.com/. Helemaal onderaan staat een manier hoe je contact kan maken met de makers van de game.

Succes!

Turbomoeder, 31-12-2012
Zeker een leuk en verslavend spel. Wordon. Maar helaas heb wel 50maal geprobeerd mijn profielfoto te veranderen maar t lukt me niet. Ik krijg steeds de tekst oeps er is iets fout gegaan. Ook bij andere spelers lukt dit niet. Wie kan mij helpen Reactie infoteur, 01-01-2013
Klopt. Dat probleem ken ik. Het lukt mij ook niet om mijn oude Facebook foto te laten wijzigen in de nieuwe. Misschien lezers tips?

Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.