Mortal Kombat (Midway 1992)

Mortal Combat is een in 1992 door Midway ontwikkelde game. In deze game vindt het eerste Mortal Combat toernooi plaats waarbij het slechte karakter genaamd Shang Tsung verslagen zal worden door Liu Kang. De game was toen deze uitkwam vooral bekend door de controversiële gewelddadige en bloedige manier waarop de tegenstanders verslagen werden.

Bijzonderheden van Mortal Kombat

Mortal Kombat was bekend om de controversiële, gewelddadige manier waarop je de tegenstander moest verslaan. Ook was er in nogal wat bloed te zien en zag de game er voor die tijd erg realistisch uit. Dit laatste kwam door de manier waarop de sprites voor de game gemaakt werden. Deze werden namelijk gemaakt met echte foto's (van poserende modellen) waardoor deze er realistischer uitzagen dan sprites van andere games van die tijd, zoals bijvoorbeeld Streetfighter, waarvan de sprites op een traditionele manier gemaakt werden. Ook was het in andere fighters uit die tijd niet mogelijk om een "fatality" uit te voeren. Dit maakte Mortal Kombat op zekere wijze uniek.

De game is eerst uitgebracht in de arcadehallen (JAMMA-standaard) maar later ook speelbaar geworden op de spelcomputers thuis, zoals de Sega Megadrive en de Super Nintendo.

Personages in de game

In de allereerste Mortal Kombat game zijn "maar" zes karakters speelbaar vanaf het begin dit zijn:
 1. Liu Kang
 2. Scorpion
 3. Sonya Blade
 4. Sub-Zero
 5. Kano
 6. Johnny Cage
 7. Raiden

Verder in de reeks zijn er veel meer karakters speelbaar. Elk karakter heeft een eigen set met aanvallen en beweegt op een unieke manier. Ook heeft elk karakter een eigen "fatality". Dit is een move om de tegenstander op een zeer bloedige manier aan zijn einde te brengen. En kan alleen worden toegepast wanneer de tegenstander vrijwel helemaal verslagen is.

Jean-Claude van Damme

De ontwikkelaar van Mortal Kombat wilde eerst eigenlijk een game maken die gebaseerd was op de film "Bloodsport" waarin Jean-Claude van Damme de hoofdrol speelt. En tegelijkertijd iets ontwikkelen als antwoord op het toen enorm populaire Streetfighter. Echter konden ze niet samen tot een deal komen, en besloot het management van Van Damme om een game door Sega te laten ontwikkelen voor de Sega Genesis (en Megadrive). Later zijn de sprites gemaakt voor het karakter van Jean-Claude van Damme gebruikt voor het karakter Johnny Cage en is in de eerdere games ook echt de gelijkenis te zien.

Bazen

 • Shang Tsung
 • Goro (het "monster" met vier armen).

Geheime personages

Reptile

Reptile is alleen te unlocken in single player mode. Het karakter duikt dan op sommige momenten op in het midden van het scherm en boven hem zijn aanwijzingen te vinden over hoe je hem nog eens kunt vrijspelen. Reptile is een karakter dat veel lijkt op Sub-Zero, echter is hij geheel gehuld in een reptielen huid. Ook heeft hij zijn eigen moves en keert hij ook terug in latere versies van Mortal Kombat. Elke keer ziet hij er iets anders uit.

Verschillende levels/Arena's

 • Throne Room
 • Palace Gates
 • The Courtyard
 • Warrior Shrine
 • Goro's Lair
 • Bottom of The Pit
 • The Pit

Rijken

Mortal Kombat speelt zich niet af in een wereld zoals wij die kennen. Maar in een wereld die onderverdeeld is in zes rijken, welke opgericht zijn door de "oude goden".

 • Earthrealm: woonplaats van Sonya Blade, Johnny Cage, Liu Kang en Jax. Het rijk wordt beschermd door hun God Raiden
 • Netherrealm: Diep is een onder de korst van de aarde waar door de de ondraaglijke hitte alleen demonen en schimmige krijgers kunnen overleven. (Tegenwoordig is de studio welke de Mortal Kombat reeks ontwikkeld heeft na dit rijk vernoemd).
 • Outworld: In dit rijk is een constante strijd over wie de keizer is. Shao Kahn ziet zichzelf als keizer van dit rijk.
 • Seido: Een rijk waar de bewoners volgens een goede structuur en orderegeling leven.
 • Chaos: De naam zegt het eigenljik al. Dit is het tegenovergestelde van Seido. De inwoners leven niet volgens de wetgeving, er is constante chaos en veranderingen worden aanbeden.
 • Edenia: een rijk met een mooie natuur en hoge levensverwachtingen.

De oude goden hebben ooit samen besloten dat de inwoners van de verschillende rijken een ander rijk pas mogen betreden, nadat ze tien opeenvolgende keren het Mortal Kombat toernooi hebben gewonnen.

Het verhaal

Het verhaal begint met de komst van een tovenaar, genaamd Shang Tsung. Deze kwam 500 jaar eerder tijdens het jaarlijkse Shaolin toernooi en versloeg de koning Kung Lao. Shang Tsung kwam samen met een wezen met vier armen, genaamd Goro, welke voor hem deelnam aan het toernooi. Het lukte Goro om negen keer op rij het toernooi te winnen, wat ervoor zou zorgen dat het mogelijk was om andere rijken binnen te vallen. Dit was was natuurlijk het plan van Shang Tsung.

Liu Kang ging om de reden meedoen om hier een stokje voor te steken. Johnnny Cage (ook een krijger, maar tevens ook een filmster) werd door Liu Kang overgehaald om ook mee te doen. Ook Sub-Zero werd een deelnemer, echter stak Shang Tsung hier een stokje voor door hem te laten hypnotiseren en hem toch aan zijn kant te krijgen.

De levende "dode" ninja Scorpion werd ook gevraagd en deed mee, zodat hij later Sub-Zero zou kunnen doden. Scorpion hield Sub-Zero verantwoordelijk voor de dood van zijn broer. Raiden de dondergod werd door Shang Tsung zelf gevraagd om mee te doen. Raiden wilde eigenlijk niet deelnemen aan het toernooi maar besloot het later toch te doen om zo de krijgers van Earthrealm adviezen te kunnen geven.

Kano (een dief in de Black Dragon clan) werd achtervolgd door Sony Blade. Sony werkt voor het Amerikaanse leger en is leider van de Outer World Investigation Agency. Kano kwam per ongeluk terecht op de boot die naar het toernooi toe ging. Waar Kano Shang Tsungs paleis wilde beroven. Kano had de partner van Sonya gedood en hierdoor was Sonya nu uit op wraak.

Samen met Jax gingen ze achter Kano aan. Shang Tsung had Kano opdracht gegeven om Sonya ook aan boord te krijgen dus besloot Kano weer terug de boot op te gaan om haar erop te lokken. Sonya volgde hem waarna de boot vertrok, later kon Sonya niet meer terug naar het vasteland waardoor zij dus besloot dat er niets anders op zat dan ook deel te nemen aan het toernooi.

Eenmaal allemaal aangekomen op het eiland ontmoeten de strijders de mooie prinses Kitana waarvan de ouders en de rest van haar volk gedood zijn door de keizer. Shao Kahn adopteerde haar en veranderde het eens zo mooie "Outworld" tot een bedorven plek. Ook wil Shao Kahn "Netherrealm" maar al te graag veroveren maar dit is hem nog niet gelukt.
© 2013 - 2023 Nieniepanini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste vintage games voor de SEGA Mega DriveDe beste vintage games voor de SEGA Mega DriveMet de introductie van de NES door Nintendo was de markt voor game consoles weer opengebroken na de Amerikaanse videogam…
Eilanden; MidwayIn de Stille Oceaan op geringe afstand tussen Honolulu en Tokio ligt Midway Islands, een eilandengroepje in Amerikaanse…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
WO II - 21. Japanse doelwitten: Bataan, aleoeten en MidwayDe Tweede Wereldoorlog. De oorlog tussen Amerika gaat verder en wordt uitgevochten op de eilanden in de Grote Oceaan.

Theme Hospital (PC, 1997)Theme Hospital is een in 1997 uitgebrachte game door de Britse gameontwikkelaar Bullfrog. In deze isometrische game is h…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Mortal_Kombat
Nieniepanini (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2013
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.