Theme Hospital (PC, 1997)

Theme Hospital is een in 1997 uitgebrachte game door de Britse gameontwikkelaar Bullfrog. In deze isometrische game is het de bedoeling dat je een ziekenhuis runt, waarbij je zelf het ziekenhuis moet inrichten, personeel moet aannemen en de financiën moet beheren. Typerend voor deze game is de humoristische insteek. Zo heb je lachwekkende aandoeningen, zoals behaarde patiënten en patiënten met een opgeblazen hoofd. De game was toen deze uitkwam een enorm succes.

Algemene gameplay

In Theme Hospital begint de speler met een leeg ziekenhuis. In dit ziekenhuis moeten de diverse afdelingen worden gebouwd zoals onderzoekskamers, behandelkamers, bedden en een personeelsruimte. Ook dient men een receptie te bouwen waar patiënten terecht kunnen voor hun verwijzingen. Nadat de receptie gebouwd is en er iemand is aangenomen om deze te beheren kan het ziekenhuis worden geopend.

Na een korte periode zullen er patiënten binnen komen lopen met de meest rare aandoeningen. Hoe verder de game vordert hoe meer verschillende soorten patiënten er binnen zullen lopen. Ook wordt het steeds moeilijker om een goede diagnose uit te voeren en komen er uiteindelijk ook patiënten binnen die in je ziekenhuis kunnen overlijden, wat ten kosten gaat van je reputatie.

Met behulp van conciërges moet je er voor zorgen dat ook de hygiëne van je ziekenhuis binnen de maat blijft en dat alle apparatuur goed blijft werken, maar ook alle planten netjes op tijd water krijgen. Er zijn situaties in de game waarbij onderzoeksapparatuur na een gebrek aan onderhoud kunnen ontploffen. Of de centrale verwarming op tilt slaat. Het is dan aan de speler om dit zo snel mogelijk te verhelpen om je patiënten gelukkig te houden.

Levels

De game bestaat uit 11 levels, waarin je in elk level weer "opnieuw" begint met het opbouwen van een ziekenhuis. Elk level heeft specifieke doelen die bereikt moeten worden voordat het level voltooid kan worden. Dit zijn bijvoorbeeld het genezen van een bepaald aantal patiënten, of het hebben van een X bedrag op de bankrekening van het ziekenhuis. Elk level zal de speler merken dat het lastiger zal zijn om deze doelen te bereiken.

Onderzoek

Standaard is de kennis in je ziekenhuis aanwezig om een aantal van deze aandoeningen meteen te kunnen diagnosticeren en genezen. Maar er zullen ook patiënten binnenlopen met (voor jouw ziekenhuis) onbekende aandoeningen waardoor de diagnose niet kan worden voltooid. Hiervoor moet je onderzoek doen. Je zult voor de keuze gesteld worden om de patiënt te laten wachten in je ziekenhuis tot je meer faciliteiten hebt om een goede diagnose uit te voeren, of deze naar huis te sturen. In het eerste geval loop je het risico dat de patiënt alsnog ontevreden vertrekt omdat hij te lang moet wachten.

De speler moet zo snel mogelijk zoveel mogelijk onderzoek doen naar vreemde aandoeningen zodat deze sneller herkend kunnen worden. Een mogelijkheid om dit te doen is het bouwen van een laboratorium. Hier kunnen patiënten ook naar toe gestuurd worden voor onderzoek. Ook kun je de doctoren permanent in je laboratorium laten werken zodat het onderzoek naar vreemde aandoeningen sneller voltooid is.

Personeel

Om de gebouwde kamers ook van personeel te voorzien kan men zelf personeel aannemen. Je kunt doctoren, verpleegsters, conciërges en receptiemedewerkers aannemen. Elk van de werknemers die je kunt kiezen in het personeelsvenster van de game hebben unieke eigenschappen die je liever wel of liever niet in je ziekenhuis zou willen hebben. Ook heeft elk personeelslid een maatstaaf om zijn ervaring mee aan te geven. Je hebt bijvoorbeeld beginnende doctoren, gevorderde en professionals. Om het ziekenhuis zo goed mogelijk te runnen is het voor de speler belangrijk dat hij het personeel hier op uitkiest. Voor de doctoren geldt ook dat ze bepaalde diploma's op zak kunnen hebben die je weer nodig hebt in specifieke behandelkamers.

Corsix TH

Corsix TH is een mod voor Theme Hospital. Deze mod maakt het mogelijk om de game te spelen op hogere resoluties (tot Full-HD) dan de resoluties die mogelijk waren toen de game uitkwam in 1997. Ook is het door deze mod mogelijk om het spel scherm-vullende te spelen op een monitor die een breedbeeld verhouding heeft. Voor de rest kunnen alle functies van de game gewoon gebruikt worden. Er is bij deze mod (in tegenstelling tot sommige mods voor andere games) geen gebruik gemaakt van nieuwe sprites. Alle originele in-game sprites zijn intact gebleven.

Opvolger?

Al sinds de game uitkwam in 1997 zijn er veel fans van deze game die zich afvragen wanneer er eens een opvolger uit gaat komen. Helaas bestaat de studio die Theme Park (Bullfrog) heeft ontwikkeld inmiddels niet meer. Ze zijn uiteindelijk overgenomen door Electronic Arts. En tot op heden is er niets gedaan (en zijn er geen plannen zover bekend) met de rechten van Theme Hospital. Sommige mensen zien de game Hospital Tycoon als een modernere variant van Theme Hospital. Deze game is echter niet door dezelfde studio ontwikkeld, en heeft ook niet de successen behaald die Theme Hospital destijds behaalde.

Themepark

Veel mensen zullen bij het spelen van Theme Hospital al wel met Theme Park in hun achterhoofd zitten. Themepark is een eerdere game (die ook een immens succes was) van Bullfrog. In Theme Park is het de bedoeling dat de speler een attractiepark runt en zijn bezoekers tevreden houd. Theme Park is één van de meest bekende games in het genre.
© 2013 - 2024 Nieniepanini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewaar al je online recepten op één plekBewaar al je online recepten op één plekTegenwoordig kun je op vele sites lekkere recepten vinden, maar helaas staan deze allemaal op verschillende plekken. Alb…
Spelvorm inzetten als didactische werkvormSpelvorm inzetten als didactische werkvormAls leerkracht ben je soms de lesmethode een beetje zat. Iedere dag weer dezelfde rekenboeken uit de kast trekken wannee…

Commander keen (PC, 1990-1991)Commander keen is een side-scroll action game ontwikkeld door ID software en uitgegeven door Apogee. In de game staat he…
Mortal Kombat (Midway 1992)Mortal Combat is een in 1992 door Midway ontwikkelde game. In deze game vindt het eerste Mortal Combat toernooi plaats w…
Nieniepanini (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2013
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.