recensie

Recensie: Super Mario 3D Land voor de 3DS

Recensie: Super Mario 3D Land voor de 3DS Super Mario 3D Land werd op 18 november 2011 in Europa uitgegeven. Dit is het eerste Super Mario-spel dat volledig in 3D te spelen is. Naast de 3D-functie, is het spel ook gewoon in 2D te spelen. Na de reeks Super Mario-spellen is een bepaald kostuum, de Tanuki suit, wedergekeerd in de serie. Mario kan nu ook een catsuit dragen, waardoor hij in staat is om op muren te klimmen. Volgens Nintendo speelt het 3D-spel als een 2D-spel, waardoor het kindvriendelijk is voor jonge gebruikers. Super Mario 3D Land heeft de titel "meer dan 5 miljoen verkopen" als eerste van alle 3DS-spellen bereikt. Naast het spelen van Mario, is het later in het spel mogelijk om als Luigi te spelen.

Specificaties Super Mario 3D Land

 • Ontwerpers: Koichi Hayashida & Yoshiaki Koizumi
 • Ontwikkelaar: Nintendo EAD
 • Uitgever: Nintendo
 • Datum van uitgave: Europa 18 november 2011
 • Genre: Platform
 • Spelmodus: Singleplayer
 • Leeftijdsklasse: PEGI: 3+

Waar doelt Mario op?

Net als voorgaande verhalen in de Super Mario-serie, focust het spel zich op het redden van Princess Peach die is gekidnapt door Bowser. Het spel bestaat uit 96 te verschillende levels verspreid over zestien werelden. Per wereld zijn er twee soorten bazen die je moet verslaan namelijk: een soort tussenbaas en een eindbaas. De eindbaas is telkens aan het einde van iedere wereld te vinden. Wanneer deze is verslagen kan de speler doorgaan naar de volgende wereld.

Bron: Https://www.nintendo.nl/Bron: Https://www.nintendo.nl/

Power-ups

Een power-up in de Super Mario-serie is niet onbekend. Zo weet bijna iedereen dat wanneer je een paddenstoel aanraakt, je groter wordt. In Super Mario 3D Land zijn er een aantal power-ups nieuw. Zo is het mogelijk om Mario een catsuit aan te laten trekken. Met deze nieuwe power-up is het mogelijk om op muren te klimmen voor een korte periode.

Terugkomst Tanuki suit

In Super Mario bros. 3 was de Tanuki suit erg populair geworden. Veel mensen denken dat de terugkomst van de Tanuki suit de reden is waarom het spel Super Mario 3D Land zo'n succes is geworden. Het pak zorgt ervoor dat je tijdelijk kunt zweven. Met de staart kan Mario vijanden aanvallen.

Te lastig?

Het kan zijn dat je bepaalde gedeeltes moeilijk vindt. In ieder spel zit wel eens een level waar je niet makkelijk doorheen speelt. Het zou niet leuk zijn als je het spel niet kon uitspelen omdat het te moeilijk was. Op deze manier zou je dan dus nooit heel het spel kunnen spelen.

Oplossing

Nintendo heeft hier een briljante oplossing voor verzonnen. Wanneer je een level een aantal keer hebt gefaald, verschijnt er een doos. In deze doos zitten voorwerpen die je verder kunnen helpen bij het spel. Vaak zijn dit voorwerpen die goed van pas komen in het level waar je vastloopt.

Drie sterren

In ieder level zijn drie, soms verborgen, sterren te vinden die je kunt verzamelen. Voor sommige gedeeltes in het spel is het nodig om een bepaald aantal sterren te halen voordat je het level mag spelen. Op deze manier zal je terug moeten gaan naar vorige levels als je sterren tekort komt. Het is af en toe wel leuk om weer levels te spelen die je al gespeeld hebt.

Modellen

Super Mario 3D Land is te spelen op een van de volgende spelcomputers:
 • Nintendo 3DS
 • Nintendo 3DS XL
 • Nintendo 2DS
 • New Nintendo 3DS
 • New Nintendo 3DS XL

Voordelen

 • Spel dat je lang achter elkaar kan spelen
 • Innovatieve levels
 • Leuke nieuwe power ups
 • Andere beleving door 3D-effect
 • Geschikt voor zowel jong als oud

Nadelen

 • Minder leuk in 2D
 • De levels kunnen herhalend aanvoelen

Ervaring

Het begin is even wennen

Bij de meeste spellen is het beginlevel het makkelijkste level. Dit was ook hier het geval. Wel moest ik even wennen aan hoe het 3D-effect werkte tijdens het spelen. Gelukkig duurde dit niet lang en kon ik het volgende level al spelen alsof ik het al jaren had gespeeld.

Besturing

De besturing past zich aan op het gebied waar je op dat moment bent. Wanneer Mario bijvoorbeeld een klif nadert, zal de camerahoek veranderen. Hierdoor krijg je een goed beeld hoe het 3D in Super Mario 3D Land werkt.

Eindoordeel

Super Mario 3D Land is een spel dat thuishoort in de collectie van een 3DS-bezitter. Als je geen last hebt van het 3D-effect, dan is dit spel zeker een aanrader. Het spel geeft een nieuwe draai aan de serie. Ik heb vele uren in Super Mario 3D Land zitten en vind het een leuk spel dat ik zeker niet snel zal vergeten.

Is het spel de moeite waard?

Heb je net een 3DS en weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit een prima spel om mee te starten. Het spel laat je kennis maken met de besturing van de 3DS. Wanneer je al een ervaren 3DS-gebruiker bent, kan het spel misschien wat simpel aanvoelen. Toch is het een leuk spel waar je urenlang plezier aan zal hebben.
© 2016 - 2024 Overenthousiast, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nintendo's MarioNintendo's MarioMario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe…
De geschiedenis van Mario BrosDe geschiedenis van Mario BrosLees hier alles over de boeiende geschiedenis van Super Mario Bros. Hier vind je alles over de eerste games en de ontwik…
Wat is Nintendo Amiibo?Wat is Nintendo Amiibo?Na het grote succes van de gameuitgever Activision met de Skylandersfranchise was het natuurlijk een kwestie van tijd vo…
New Super Mario Bros. 2recensieNew Super Mario Bros. 2New Super Mario Bros. 2 is het vervolg op het zeer succesvolle New Super Mario Bros. die in 2006 uitkwam voor Nintendo D…

Playseat voor Formule 1 games kopen: verschillende optiesPlayseat voor Formule 1 games kopen: verschillende optiesHelemaal opgaan in je Formule 1 game doe je wanneer je gebruik maakt van een Playseat. Een Playseat is een racestoel gem…
Recensie: Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 3DSrecensieRecensie: Mario & Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 3DSDe Olympische zomerspelen van 2016 vinden plaats in Rio, Brazilië. In Mario en Sonic op de Olympische Spelen Rio 2016 3D…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: https://www.nintendo.nl/
 • Inleidingsfoto: https://www.nintendo.nl/Spellen/Nintendo-3DS/SUPER-MARIO-3D-LAND-274908.html
 • https://www.nintendo.nl/Spellen/Nintendo-3DS/SUPER-MARIO-3D-LAND-274908.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Super_Mario_3D_Land
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Super_Mario_3D_Land
 • Afbeelding bron 1: https://www.nintendo.nl/
Overenthousiast (9 artikelen)
Laatste update: 26-03-2019
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.