recensie

New Super Mario Bros. 2

New Super Mario Bros. 2 New Super Mario Bros. 2 is het vervolg op het zeer succesvolle New Super Mario Bros. die in 2006 uitkwam voor Nintendo DS. Dit maal beleef je de klassieke Mario sidescrolling platform actie in 3D op je Nintendo 3DS of de onlangs verschenen 3DS XL.

New Super Mario Bros. 2

 • Categorie: Platformspel, Avonturenspel
 • Aantal spelers: 1-2
 • Leeftijdsclassificatie: 3+
 • Uitgever: Nintendo
 • Ontwikkelaar: Nintendo
 • Releasedatum: 17 Augustus, 2012

Oude formule

Mario zag voor het eerst het licht in 1983, ontsproten uit het creatieve brein van Shigeru Miyamoto. Zijn eerste avontuur werd beleefd in de arcade hallen waar de actie zich op 1 scherm afspeelde, en Mario zich van beneden naar boven moest zien te manoeuvreren. Enkele jaren later zag de Nintendo Entertainment System (NES) het licht en hiermee een game die het elektronische entertainment landschap voorgoed veranderde: Super Mario Bros. Het concept was eenvoudig. In plaats van naar beneden naar boven moest Mario nu van links naar rechts lopen. Bijgestaan door een paar "power-ups" in de vorm van vuurbloemen en paddenstoelen moest er korte metten gemaakt worden met alles en iedereen die Mario in de weg stond, met als einddoel het redden van de prinses.
In al die jaren is deze formule vrijwel hetzelfde gebleven, maar New Super Mario Bros. 2 weet zich toch te onderscheiden door de introductie van een aantal nieuwe gameplay elementen.

Muntjes, heel veel muntjes

Waar in voorgaande delen de iconische muntjes enkel diende om extra levens te behalen, ligt de focus in New Super Mario Bros. 2 nagenoeg geheel in het zoveel mogelijk vergaren hiervan. In het menu scherm is ook een muntjes teller te zien, en Nintendo heeft ons de speelse uitdaging gegeven een miljoen muntjes te verzamelen. Deze muntjes worden verzameld in de negen werelden die de game te bieden heeft.

Powerups

Zoals alle Super Mario Bros. games, is deze game wederom volgestopt met power-ups. En dan wel te denken aan:
 • Super paddenstoel
 • Vuurbloem
 • Super blaadje
 • Sterren
 • Mini paddenstoel
 • Gouden bloem
 • Mega paddenstoel

Naast deze power-ups zitten er nog wat verrassingen in het spel die je kunnen helpen die miljoen muntjes te verzamelen.

Multiplay

In dit nieuwe avontuur van Mario kan er ook met een vriend of vriendin gespeeld worden via de draadloze communicatie van de 3DS. Hiervoor is wel een vereiste dat allebei de spelers een 3DS hebben inclusief het spel zelf. Bij de multiplayer optie lopen beide spelers tegelijkertijd door het level heen. Spelers kunnen besluiten elkaar zo goed mogelijk te helpen, maar ook is het mogelijk elkaar het leven zuur te maken door bijvoorbeeld op elkaars hoofd te springen tijdens een sprong over een diepte!

Downloaden? Dat mag!

New Super Mario Bros.2 introduceert verder een nieuwe stap van Nintendo in hun digitale verkoop plannen. Het is namelijk mogelijk de game in zijn geheel te downloaden vanuit de Nintendo e-shop, die op elke 3DS aanwezig is. Voorheen was het wel mogelijk zogenaamde "virtual console" spellen en speciaal voor de e-shop ontwikkelde games te kopen. Ook nieuw in het business-plan van Nintendo is het gebruik van "DLC" ofwel downloadable content. Via deze weg wordt het mogelijk om voor kleine bedragen extra levels/werelden of misschien zelfs nieuwe power-ups te kopen.

Voor iedereen

New Super Mario Bros. 2 is zo gemaakt dat het voor alle spelers een genot is om te spelen. Voor de jonge of beginnende speler verschijnt er bijvoorbeeld na veelvuldig verlies van levens een speciale power-up die ervoor zorgt dat de speler onsterfelijk is en daarbovenop ook nog eens kan vliegen. De meer ervaren speler zal echter genoeg uitdaging vinden in het behalen van alle "star coins" waarvan er 3 per level verstopt zitten. De houdbaarheid van de game wordt ook aanzienlijk verlengd met de "coin rush" modus, waarin het doel is om in 3 willekeurig geselecteerde levels zoveel mogelijk muntjes te behalen. Deze scores kunnen weer vergeleken worden met andere spelers via de "Streetpass" functionaliteit van de 3DS. Op deze manier kunnen mensen elkaars records verbreken en uitdagen. Zelfs in deze "coin rush" modus kan er worden gekozen uit 3 verschillende klassementen, waarbij de makkelijkste levels selecteert uit de eerste werelden, en de moeilijkste levels uit de laatste werelden. Hierdoor wordt de hele game met al zijn opties en modi toegankelijk voor iedereen!
© 2012 - 2024 Dylan90125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van Mario BrosDe geschiedenis van Mario BrosLees hier alles over de boeiende geschiedenis van Super Mario Bros. Hier vind je alles over de eerste games en de ontwik…
Nintendo's MarioNintendo's MarioMario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe…
Wat is Nintendo Amiibo?Wat is Nintendo Amiibo?Na het grote succes van de gameuitgever Activision met de Skylandersfranchise was het natuurlijk een kwestie van tijd vo…
Super Smash Bros. Ultimate: personages en releasedatumSuper Smash Bros. Ultimate: personages en releasedatumOp 7 december 2018 brengt Nintendo het vijfde deel in haar populaire vechtgamereeks Super Smash Bros. uit voor de Ninten…

Cheats voor Coin Dozer: krijg ongelimiteerd muntjesCheats voor Coin Dozer: krijg ongelimiteerd muntjesHet spel Coin Dozer voor de smartphone is gebaseerd op de kermisattractie waarbij je door middel van de invoer van muntj…
De computer en hoe het begonDe computer en hoe het begonWat zit er nou eigenlijk allemaal in een computer en waar dient het voor? Wat zijn de verschillen tussen een harde schij…
Dylan90125 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.