Bluetooth: Hollandse uitvinding met internationaal succes!

Bluetooth: Hollandse uitvinding met internationaal succes! Bluetooth is voor velen een term die thuis hoort in het rijtje WiFi, G3, G4, RAM, USB, FireWire. De naam van een techniek die alweer ingeburgerd is en aanwezig is op veel van onze mobiele telefoons, tablets en andere apparatuur. Wat echter speciaal is aan Bluetooth, is dat het uitgevonden is door een Nederlander. En per 2015 wordt de uitvinder geëerd door hem op te nemen in de Amerikaanse Hall of Fame voor uitvinders van vernieuwende technologie.

Wat is Bluetooth?

In het kort is Bluetooth een techniek waarmee apparaten over een korte afstand draadloos met elkaar kunnen communiceren. De techniek wordt ondersteund door apparaten als mobiele telefoons, tablets en laptops. Ook in car-kits wordt vaak Bluetooth gebruikt. De maximale afstand voor een Bluetooth verbinding is ongeveer 10 meter.

Bluetooth komt van Nederlandse bodem

Bluetooth is weliswaar uitgevonden door het Zweedse telecombedrijf Ericsson (later overgenomen door Sony), maar is een echte Hollandse uitvinding. In 1994 had Ericsson een grote vestiging in Emmen, waar de Nederlander Jaap Haartsen Bluetooth heeft bedacht. Hij heeft dit als werknemer van Ericsson gedaan en daardoor is het patent in het handen van het bedrijf. Zoals gewoon in het bedrijfsleven, staat wel de naam van Haartsen op het patent en heeft hij een eenmalige bonus gekregen.

Waarom Bluetooth?

Het doel van Ericsson was een goedkope, draadloze communicatietechniek, om daarmee niet langer kabels tussen allerlei apparatuur nodig te zijn. Daarbij moest het goedkoop zijn en weinig stroom verbruiken. Die laatste twee zijn erg belangrijk om een dergelijk nieuwe techniek tot een algemeen gebruikte standaard te maken.

Gratis te gebruiken

Om de kans op wijdverbreid gebruik verder te vergroten, is Bluetooth altijd licentievrij geweest. Dat wil zeggen dat een ieder de techniek mag toepassen, zonder geld af te staan aan de houder van het intellectuele recht. Bedrijven als Microsoft, Nokia, Toshiba, Apple, IBM en Intel sloten zich vanaf 1998 aan bij een speciaal voor Bluetooth opgerichte groep. Een erg belangrijke stap in het succes van de techniek.

Bluetooth in iets meer detail

Bluetooth werkt in de 2,4GHz frequentieband. Deze frequentie wordt gebruikt door allerlei apparaten en technieken. Door de hoge frequentie kan er met kleine antennes gewerkt worden, wat natuurlijk erg belangrijk is voor toepassingen in kleine mobiele apparatuur. Andere zaken die je in dit frequentiegebied tegenkomt zijn babyfoons, signalen om een garagedeur te openen, WiFi-netwerken, magnetrons en draadloze telefoons.

Koppelen van twee apparaten

Het protocol ondersteunt beveiligingstechnieken als authenticatie en encryptie. Dit gebeurt echter allemaal op een manier die grotendeels onzichtbaar is voor de gebruiker. Twee Bluetooth apparaten moeten meestal wel eerst gekoppeld worden, voordat er een verbinding wordt opgezet. Er kunnen maximaal acht apparaten in eenzelfde netwerk aan elkaar gekoppeld worden. Maar er kunnen prima verschillende netwerken tussen apparaten opgezet worden in dezelfde ruimte, zonder dat dit met elkaar stoort. Daardoor is Bluetooth erg praktisch in gebruik.

Data of audio oversturen

Met Bluetooth kan zowel data als spraak/geluid overgestuurd worden. Vooral dat laatste is een veelgebruikte toepassing van Bluetooth. In de eerste plaats voor car-kits en headsets. Maar ook voor het afspelen van muziek vanaf je tablet of mobiele telefoon via een geluidsinstallatie is Bluetooth geschikt.

De Hall of Fame

In de Amerikaanse Hall of Fame (National Inventors Hallo Fame) worden uitvinders van baanbrekende technologische uitvindingen opgenomen. De lijst bestaat begin 2015 uit meer dan 500 uitvinders over een periode van meer dan 300 jaar. Voorbeelden van andere bekende leden zijn:
  • Alexander Graham Bell voor het uitvinden van de telefoon.
  • Henry Ford voor het uitvinden van de auto.
  • Milton Bradley voor bordspellen en met name de eerste versie van Levensweg in 1860.
  • Jacques Cousteau voor het uitvinden van duikapparatuur.
  • Thomas Edison voor het uitvinden van elektrisch licht.
  • Walt Disney voor een multiplane camera, een techniek om diepte in animatiefilms.
En in 2015 is dus ook Jaap Haartsen voorgesteld als één van de veertien nieuw leden. De bijhorende ceremonie staat gepland op 12 mei in Washington in het Smithsonian American Art Museum. Daarmee heeft Haartsen zijn eigen naam en Bluetooth vereeuwigd. Daarmee wordt hij na Dov Frohman-Bentchkowsky en Willem J. Kolff de derde Nederlander die in deze Hall of Fame wordt opgenomen.
© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bluetooth headset voor veiliger handsfree telefonerenBluetooth headset voor veiliger handsfree telefonerenTelefoneren in de auto terwijl je als bestuurder aan het rijden bent wordt steeds vaker ontraden. Ook indien het bellen…
Eisen voor aanvraag van een octrooi of patentEisen voor aanvraag van een octrooi of patentEen octrooi, oftewel een patent, is een bewijs voor een persoon dat hij of zij iets heeft gemaakt of uitgevonden heeft.…

Android anti-diefstal appsAndroid anti-diefstal appsBijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en we doen er steeds meer mee. Hierdoor staan er steeds meer persoonlij…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth
  • http://a.msn.com/r/2/AAaqqGz?a=1&m=NL-NL
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ericsson
  • Invent.org
  • http://en.wikipedia.org/wiki/National_Inventors_Hall_of_Fame
  • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_National_Inventors_Hall_of_Fame_inductees
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.