De phablet (phone + tablet)

De phablet (phone + tablet) Een phablet is een tablet en smartphone in één. Het woord zelf is een samensmelting van het Engelse woord phone en tablet. Een behoorlijk groot toestel met een groot scherm. Het is te herkennen aan een scherm dat tussen de 5 en 7 inch ligt. Het kan mensen ervan weerhouden om dit toestel aan te schaffen. Tegelijkertijd is het juist aantrekkelijk voor mensen die het onhandig vinden om een tablet overal mee naar toe te sjouwen. En welk toestel pak je nou eerder als je iets wilt opzoeken? De tablet of de smartphone? Er is een trend (anno 2015) dat smartphones steeds groter worden, hierdoor wordt het verschil steeds kleiner tussen een smartphone of phablet.

Inhoud


Wat is een phablet?

Over het algemeen lijkt het uiterlijk van een phablet het meeste op een tablet, terwijl de functionaliteiten het meeste overeenkomen met een smartphone. Het formaat is ideaal om op te werken of om films op te kijken. De hogere resolutie biedt de mogelijkheid om webpagina’s gemakkelijker te bekijken zonder in te zoomen. Zakelijk gezien is het ook een goed alternatief voor een tablet of een laptop. Het werken aan documenten gaat vrij gemakkelijk. Vaak is de batterij een stuk groter dan bij kleinere toestellen en gaat langer mee.

Het ontstaan van de phablet

De allereerste phablet was de AT&T EO en kon worden gebruikt als mobiele telefoon, tablet en fax. De tweede phablet werd wel in Nederland geïntroduceerd in het jaar 2007, dit was de HTC Advantage. Opmerkelijk was dat het een fysiek toetsenbord had, een schermdiagonaal van 5 inch en draaide op een Windows Mobile besturingssysteem. Helaas waren de opvolgende phablets net als deze phablet geen succes. Destijds werd de grootte bestempeld als minpunt. Het succes van de phablet begon pas met de introductie van de Samsung Galaxy Note (2011). De opvolgende modellen bieden nog steeds verkoopsucces. Uiteraard konden de concurrerende fabrikanten niet achterblijven. LG, Sony en Huawei volgden Samsung door soortgelijke phablets uit te brengen.

De grootste phablet

Met 6,3 inch is de Samsung Galaxy Mega de grootste phablet uit het jaar 2013. De Sony Xperia Z Ultra met 6,4 inch kwam later dat jaar tevoorschijn. Best onhandige toestellen om mee te nemen, maar wel fijn in gebruik. Ideaal voor als je veel met je smartphone doet. Het grote scherm biedt veel overzicht. Het benut ruimte om lange e-mails weer te geven. Ook chatgesprekken kunnen uitgebreid getoond worden. Overigens heeft Samsung de Galaxy W met 7 inch uitgebracht in 2014, maar was niet te koop buiten het thuisland Zuid-Korea. De reusachtige Huawei P8 Max met 6,8 inch is in 2015 wel uitgebracht in Nederland.

Gewenning

Veel mensen beschikken al over een phablet, zonder dat ze dat in de gaten hebben. Een groot toestel lijkt onhandig, vooral als je van een klein formaat toestel afkomt. Maar een groter scherm went snel. Het is al bijna onmogelijk om terug te gaan naar een kleiner toestel. Fabrikanten spelen hier snel op in, maar brengen nog wel mini-versies uit van hun topmodellen.

Toekomst

Het ideale formaat van de phablet is 5,5 tot 6 inch, want dit zijn toestellen die het meest uitgebracht worden. Met een 6 inch-scherm val je in de categorie van grootste smartphones. Zullen nog grotere schermen aantrekkelijk zijn? Dat blijft de grote vraag. Het is belangrijk dat het toestel compact blijft en van alle gemakken voorziet.

Minpunten van de phablet

Een phablet is niet echt comfortabel om langere tijd tegen je oor te houden als je veel lange telefoongesprekken moet voeren. Ook is het niet het meest ideale toestel om het in je broekzak te dragen, als die er al in past. En met een groot scherm is het lastig om het toestel met één hand te bedienen.

De beste merken

Er is een groot aanbod aan phablets op de markt (anno 2015). Een samenstelling van de beste merken op het gebied van phablets:

Huawei Ascend Mate 7

Een fraaie phablet met een 6 inch-scherm. Opmerkelijk is de prima prijs-kwaliteitsverhouding. Het toestel heeft een uitstekende accuduur van 4100 mAh. De fotocamera achter heeft 13 megapixels en voor heeft 5 megapixels. Het nadeel is dat er haperingen kunnen ontstaan bij intensief gebruik van apps en games.

Samsung Galaxy Note 4

Het toestel heeft een 5,7 inch amoled-scherm en is uitgerust met een uitstekende camera van 16 megapixels achter en 3,7 megapixels voor. Wat kenmerkend is van de Note-serie is de S Pen stylus. Dit maakt het toestel uniek ten opzichten van andere grote smartphones. De capaciteit van de batterij is 3220 mAh. Een minpunt is dat het een vrij prijzig toestel is.

LG G4

Een toestel met een luxe uitstraling. Dat heeft onder andere te maken met de keuze voor een lederen achterkant. Verder is het toestel licht gebogen en beschikt over een 5,5 inch-scherm. De camera achter heeft 16MP en voor 8MP. De accu heeft 3000 mAh. Ook dit is een vrij prijzig toestel.

Motorola Nexus 6

Een krachtige Google-telefoon ontwikkeld door Motorola met een enorme 6 inch-scherm. Dit toestel heeft ongekend een snelle hardware. De fotocamera achter heeft 13MP en voor 2MP. De accuduur is 3220 mAh. Een voordeel is dat het toestel waterbestendig is. Helaas is het geheugen niet uit te breiden.

Nokia Lumia 1320

Een Windows Phone met een 6 inch-scherm. Het toestel heeft wat minder uitstraling. Met 5MP achter en 0,3MP voor voldoet de camera voor standaard gebruik. Bovendien heeft het een sterke accu van 3400 mAh. Een pluspunt is de zeer lage adviesprijs. Het toestel is samen uitgekomen met de Nokia Lumia 1520; voor wie meer gebruik maakt van de camerafunctie (20MP/1,2MP) en het niet erg vindt om meer te betalen.

Andere phablets

 • Samsung Galaxy S6 Edge Plus (5,7 inch)
 • Apple Iphone 6 Plus (5,5 inch)
 • Sony Xperia C4 (5,5 inch)
 • Motorola Moto X Play (5,5 inch)
 • Samsung Galaxy A7 (5,5 inch)

Worden verwacht vanaf september 2015

 • Apple Iphone 6S Plus (5,5 inch)
 • Samsung Galaxy Note 5 (5,7 inch)
 • Sony Xperia Z5 (5,5 inch)
 • Huawei Mate S (5,5 inch)
 • Huawei G8 (5,5 inch)
 • Motorola Moto X Style (5,7 inch)
© 2015 - 2024 Carmenb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoeveel is een inch in centimeters?Hoeveel is een inch in centimeters?In Nederland worden afmetingen uitgedrukt in meters en centimeters. De omvang van bijvoorbeeld beeldapparatuur wordt omv…
Omrekenen beeldschermdiagonaal naar breedte en hoogteOmrekenen beeldschermdiagonaal naar breedte en hoogteBeeldschermen van verschillende apparaten zoals smartphones, tablets en tv’s bestaan in veel verschillende groottes en f…
Smartphone of tablet valt stuk! Wie betaalt de schade?Smartphone of tablet valt stuk! Wie betaalt de schade?De smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Doordat wij ze veel gebruiken is de kans op…
Huawei Mobile Wifi Router (Mifi): Handig voor onderweg!Huawei Mobile Wifi Router (Mifi): Handig voor onderweg!Anno 2015 is er bijna overal wel een wifi-netwerk beschikbaar. Gratis of tegen weinig kosten. Dit zijn vaak plekken als…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: http://marketingland.com/wp-content/ml-loads/2012/10/Screen-Shot-2012-10-09-at-6.57.40-AM.png
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Phablet
 • http://www.nu.nl/mobiel/3791155/samsung-brengt-grootste-smartphone-toe.html
Carmenb (2 artikelen)
Laatste update: 29-10-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.