Huawei Mobile Wifi Router (Mifi): Handig voor onderweg!
Anno 2015 is er bijna overal wel een wifi-netwerk beschikbaar. Gratis of tegen weinig kosten. Dit zijn vaak plekken als hotels, wegrestaurants, cafés of het openbaar vervoer. Maar toch zijn er nog steeds plekken waar er geen toegang is tot een wifi-netwerk en bovendien is een open wifi-netwerk niet altijd veilig. Daar is de uitkomst van een mobiele wifi-router, ook wel mifi-router genoemd. Een kleine router, die draadloos wifi-verbinding verspreidt. Door een simkaart te plaatsen in de router, maakt de router middels de simkaart een verbinding met het internet. Zo kun je met een smartphone, tablet of laptop verbinding maken met het wifi-netwerk en op het internet komen. Een snelle en veilige internetverbinding op welke plek ook. Niet alleen voor jezelf, maar vrienden of collega’s kunnen er ook van profiteren als zij ook de wifi-code intoetsen. Het is mogelijk om meerdere apparaten te voorzien van de verbinding.
Kenmerken mifi-router
- Je eigen hotspot
- Ideaal voor als je onderweg bent
- Voor als je op vakantie gaat
- Een dagje naar het strand
- Geen installatie nodig
- Batterijduur tot 10 uur
Buitenshuis internetten met je laptop of tablet
Niet iedere tablet heeft de mogelijkheid om er een simkaart in te plaatsen. Deze tablets zijn alleen op basis van een draadloze wifi-verbinding te gebruiken. Dit geldt ook voor laptops, deze zijn alleen te verbinden met een wifi- of ethernetverbinding met een router. Op een vakantieadres wordt het nog lastiger gemaakt. De wifi, als die al gratis is, heeft een zeer trage snelheid. Voor degene die echt zijn rust wilt pakken is dit natuurlijk geen probleem. Maar de meeste mensen willen toch up-to-date blijven wat betreft nieuwsberichten. De mifi-router zorgt ervoor dat je je e-mails, nieuwsberichten of apps goed kunt bijhouden.
Hoe werkt het?
Net als een mobiel internet- en spraakabonnement dat je op je telefoon hebt zitten, dat verbinding maakt door middel van een simkaart, gaat er ook een simkaart in de mifi-router. Uiteraard een simkaart die geschikt is voor mobiel internet en tethering ondersteunt. De router maakt via de simkaart een verbinding met het internet. Zo wordt de 3G/4G-verbinding omgezet in een wifi-netwerk. Meerdere apparaten kunnen gelijktijdig verbinding maken met de mifi-router. Je kan zelfs tot wel tien toestellen gaan. Hierdoor kan je ook vrienden of collega’s van een stabiele verbinding voorzien.
Stappen
Stap 1: Inloggen op je Mifi-router
Inloggen kan door je smartphone contact te laten maken met de mifi-router via wifi of via USB. Open de browser op je smartphone en log dan in met het standaard gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens kom je op het startscherm. Hier kan je instellingen wijzigen. Bijvoorbeeld de SSID naam en het wachtwoord kunnen aangepast worden.
Stap 2: Aanpassen SSID
Het toestel wordt geleverd met een standaard SSID, dat zich bevindt aan de binnenkant van de deksel. Selecteer onder instellingen, WLAN en vervolgens WLAN basic settings.
Stap 3: Aanpassen APN
Een APN (Acces Point Name) instellen is nodig om toegang te krijgen met het GPRS- en UMTS-netwerk. De APN beschrijft waar de data naar toe gaat. Om een nieuwe APN in te voeren selecteer je onder instellingen, Dial up en dan Profile Management. Vervolgens voer je de APN-gegevens in die horen bij de simkaart. De gegevens verschillen per provider.
Let op: Wanneer je de simkaart in het buitenland wilt gebruiken, selecteer je in het menu op Dial up, Mobile Connection en vink je aan Enable even when Roaming.
Snelheid
De snelheid wordt aangegeven met 3G of de opvolger 4G. In Nederland is er bijna overal 4G dekking (anno 2015). De uiteindelijke snelheid hangt af van een aantal factoren, onder andere waar je de router gebruikt, in een auto of trein en welke simkaart van welke provider geplaatst is. Het is ook belangrijk dat de router op 4G is ingesteld. Nog niet alle providers hebben een landelijke 4G-dekking. Dat heeft geen gevolgen voor je router, maar de verbinding zal langzamer zijn met een 2G- of 3G-verbinding. Voordat je naar het buitenland gaat is dit ook handig om na te kijken. Nog niet alle landen beschikken over een 4G-netwerk (anno 2015). De maximale upload- en downloadsnelheden zijn 21 Mbit/s down en 5 Mbit/s up. Met een 4G-netwerk zit de maximale upload- en downloadsnelheid rond de 150 Mbit/s down en 50 Mbit/s up.
Veiligheid
Uit veiligheidsoverwegingen is het toestel zo ingesteld dat er handmatig verbinding gemaakt moet worden, wanneer je in het buitenland bent. Ook geeft dit bescherming tegen ongemerkt dataverbruik. Zeker als je met meerdere gebruikers bent aangemeld wil je graag overzicht houden. Bij de meeste providers zit hier een bescherming op (vraag dit goed na bij aanschaf). De bescherming biedt een notificatie per sms met het bundellimiet bij 80% en bij 100%. Na overschrijding wordt de data afgesloten. Dit wordt weergegeven in het display van de mifi-router in de vorm van sms-berichten en kan vervolgens weer vrij gegeven worden door een sms terug te zenden. Om de berichten te lezen is dit het meest handige om deze op een pc of via de app op een smartphone te openen. Het toestel is te gebruiken met systemen van: Windows, MAC os X, Android, IOS, Nintendo.
Batterijduur
Het formaat van de router is 9 cm bij 6 cm bij 1,5 cm en heel handig om mee te nemen. Maar gaat de batterij wel lang genoeg mee? Het apparaat kan gemiddeld 10 uur mee. Dit verschilt per type. De nieuwe uitvoeringen hebben een verbeterde accu die langer mee gaat. Een aantal fungeren ook als powerbank. Hiermee kan je smartphone of tablet opgeladen worden door het met een USB-kabel aan de mifi-router te koppelen.
Buitenland
De router is ook te gebruiken in het buitenland. Erg handig voor op je vakantieadres, waar de wifi-verbinding erg traag is. Hiervoor zijn speciale buitenlanddatabundels om aan te zetten. De prijzen zijn nog redelijk hoog. Dit omdat je in Europa te maken hebt met dataroamingskosten, voor elke megabyte betaal je een bedrag. Voor weinig gebruik is dit prima. Voor veel gebruik is aan te raden om een buitenlandse simkaart te gebruiken om de kosten laag te houden. Het toestel is simlockvrij wat de mogelijkheid geeft om een lokale simkaart te plaatsen.
Kosten
Om het toestel te gebruiken is het van belang om een mobiel internetabonnement of prepaid erop te zetten. Dit kan bij verschillende providers. Voor internetgebruikers die slechts af en toe op het internet zitten, is prepaid een goede optie. Hiermee betaal je alleen de data die je gebruikt. Je bepaalt zelf wanneer je weer gaat opwaarderen. Voor internetgebruikers die regelmatig internetten is het verstandig om een abonnement af te nemen, want prepaid is dan een dure optie. Overigens zijn de meeste data-abonnementen maandelijks opzegbaar. Dan zit je er niet gelijk voor een lange tijd aan vast.
Overzicht providers
Provider | Sim Only | Maandelijks opzegbaar |
Xs4all | 1GB voor 20,00 euro | ja |
Telfort | 2GB voor 15,00 euro | nee |
KPN | 1GB voor 17,50 euro | ja |
T-mobile | 1GB voor 14,50 euro | nee |
Vodafone | 1GB voor 14,00 euro | ja |
Youfone | 1GB voor 6,00 euro | nee |
(Kosten 2015)