Jodelen op de smartphone: anonieme berichten via app

Jodelen op de smartphone: anonieme berichten via app Bij jodelen denken veel mensen aan Alpenbewoners in klederdracht met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. Jodel is echter ook een app voor de smartphone waarmee men anoniem berichten kan versturen en lezen. Het gebruik van deze app wordt door de gebruikers en de makers ervan ook wel jodelen genoemd. De app is in oktober 2014 gelanceerd in Duitsland en is in 2015 meer dan een half miljoen keer gedownload in de play store van Android en is ook verkrijgbaar via de app store.

Wat is Jodel?

Jodel is een gratis app voor de smartphone waarmee gratis berichten kunnen worden verstuurd. De makers van de app noemen het een virtual community die je op de hoogte houdt van wat er zich in je directe omgeving real time afspeelt. Het versturen, lezen en beoordelen van berichten gebeurt geheel anoniem. Men hoeft geen profiel aan te maken en vrienden of volgers bestaan dan ook niet bij deze app. Wel moet een account aangemaakt worden waarbij men met de algemene voorwaarden akkoord moet gaan. Bij ieder bericht wordt overigens wel eerst gecontroleerd of het aan de algemene voorwaarden voldoet voordat het wordt vrijgegeven en definitief op schermen van de smartphones verschijnt.

Gebruik

Het gebruik is vrij eenvoudig. Met de app kunnen zowel teksten als foto’s worden verstuurd. Welke inhoud wel, en welke inhoud niet mag worden gepost is vermeld in de algemene voorwaarden. De verzonden teksten zijn door iedere jodelgebruiker in een straal van 10 km te zien, waarbij iedereen in een straal van 5 km “very close” is en bij iedereen in een straal van 10 km wordt aangegeven dat deze “close” is. Een bericht kan men upvoten of downvoten. Een bericht met teveel downvotes (5) wordt uiteindelijk verwijderd. De populairste berichten komen boven aan de lijst en zijn als eerste zichtbaar. Door te stemmen kan men zelf invloed uitoefenen op de onderwerpen die op jodel ter sprake komen. Daarnaast kan een gebruiker een karma opbouwen.

Karma

Het is mogelijk om Karmapunten te verzamelen waarmee een karma kan worden opgebouwd. Voor iedere upvote die een bericht dat gepost wordt krijgt, worden 10 karmapunten toegekend en voor iedere up- of downvote die men geeft op een post zijn 2 karmapunten te verdienen. Karmapunten kan men verliezen bij een downvote op een gepost bericht, voor iedere downvote op een bericht dat men heeft gepost verliest men 10 karmapunten. Karma heeft geen enkele invloed op het gebruik of de mogelijkheden op de app. Karma zegt alleen iets over de waardering door gebruikers van de app van het jodelen van een individuele gebruiker.

Doelgroep

Jodel is aanvankelijk bedoeld voor studenten en scholieren boven de 17 jaar. Veel berichten die worden verstuurd hebben dan ook betrekking op het wel en wee in de collegezalen, klaslokalen, treinen en bussen. In tegenstelling tot berichtendiensten als "whisper" en "secret" ligt de nadruk dus niet op sensuele en erotische berichten, wat overigens niet wil zeggen dat er geen "schuine" opmerkingen voorkomen op jodel. Met name in Duitsland, Spanje, Nederland en Zweden is de app erg populair onder de beoogde doelgroep.

Kritiek

Kritiek is er ook op deze app. Zo zou deze een op een gekopieerd zijn van de in Verenigde Staten populaire app ”Yik Yak”. Jodel is dan ook nog niet in de Verenigde Staten verkrijgbaar. Een ander veelgehoord bezwaar is dat het anoniem berichten versturen kan leiden tot meer banaliteit, beledigingen, en overige verbaal misbruik. Ook zou de app al een keer geleid hebben tot het ontruimen van een openbaar gebouw. In het Zweedse Lund werd de Universiteit tijdelijk gesloten nadat er bedreiging werden geuit via deze app.
© 2015 - 2024 Tbnqst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat…
Eenvoudig Play Store-tegoed verdienen met Google Opinion appEenvoudig Play Store-tegoed verdienen met Google Opinion appIn november 2013 kwam de Google Opinion Rewards app uit voor de Androidtablets en -telefoons. Nog maar weinig mensen lij…
Record Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day: geschiedenis, instores en releasesRecord Store Day is al enkele jaren een vaste waarde in Nederland; op deze dag worden onafhankelijke platenzaken in het…
nieuws uitgelichtThe Snappening, vervolg Fappening?In september 2014 was er al een hoop gedoe over iCloud hack genaamd 'The Fappening' waarbij privéfoto's van honderden be…
Bronnen en referenties
  • http://www.gruenderszene.de/allgemein/jodel-app-erfolg
  • http://jodelapp.com/
  • http://www.spiegel.de/netzwelt/apps/jodel-smartphone-app-bringt-den-trash-talk-auf-den-campus-a-1029008.html
Tbnqst (43 artikelen)
Laatste update: 07-12-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.