Mobiel besturingssysteem - Android ten opzichte van de rest

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Er zit tussen sommige smartphones behoorlijk veel verschil. Een groot verschil tussen smartphones is het besturingssysteem dat gebruikt wordt. Dit besturingssysteem bepaalt onder andere de apps die gebruikt kunnen worden, de lay-out van de telefoon en het gebruiksgemak van de telefoon. Google's Android is anno 2015 veruit het meest gebruikte besturingssysteem, maar wat is nu precies het verschil met andere systemen?

Besturingssystemen

Een besturingssysteem wordt vaak 'OS' genoemd. Dat staat voor 'Operating System'. Er zijn verschillende besturingssystemen gemaakt door verschillende bedrijven. Elk besturingssysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn veel soorten besturingssystemen, maar de bekendste, meest gebruikte, zijn Android, iOS, Blackberry OS en Windows Phone.

Marktaandeel

Periode Android iOS Windows Phone BlackBerry OS Anders
Q2 201582,8%13,9%2,6%0,3%0,4%
Q2 201484,6%11,6%2,5%0,5%0,7%
Q2 201379,8%12,9%3,4%2,8%1,2%
Q2 201269,3%16,6%3,1%4,9%6,1%
Het marktaandeel van mobiele besturingssystemen in het tweede kwartaal van 2012 tot 2015

In de tabel zien we dat in een periode van vier jaar zowel Android als iOS hun marktaandeel vergroot hebben, terwijl BlackBerry het kleine aandeel dat het nog had vrijwel is kwijtgeraakt. Daarnaast verdwenen er steeds meer kleine besturingssystemen. Voorbeelden van dit soort besturingssystemen zijn Firefox OS (Mozilla), Jolla en Ubuntu OS.

Android

Dat Google een grote invloed heeft op de wereld door zijn grote aandeel in internetgerelateerde zaken is al lang bekend. Het feit dat het grootste mobiele besturingssysteem op aarde wordt ontwikkeld door Google is dan ook niet verrassend. Android begon als Android Inc en had als doelstelling om een besturingssysteem te bouwen voor camera's. In dit systeem zou dan een ondersteuning voor cloud-faciliteiten moeten komen. In 2005 werd het bedrijf opgekocht door Google.

Open-source

Android is open-source software. Dat houdt in dat iedereen de broncode kan krijgen en aanpassen. Op die manier kan iedereen zijn eigen besturingssysteem bouwen op basis van Android. Grote smartphonemerken maken hier graag gebruik van. Merken als Samsung, HTC en Sony leggen een eigen 'softwarelaag' over de standaardversie van Android heen. Vaak houdt dat in dat er kleine of grotere verschillen in de lay-out zijn en er bepaalde apps al zijn geïnstalleerd.

Een ander voorbeeld van een besturingssysteem gebaseerd op Android is Cyanogen OS. Het systeem dat ontwikkeld is door CyanogenMod is een versie van Android die populair is bij mensen met verstand van telefoons. Dit is zo omdat het systeem de gebruiker veel mogelijkheden biedt tot het maken van aanpassingen. Er zijn veel meer instellingen vergeleken met de standaardversie van Android. Dit zijn bijvoorbeeld instellingen die de telefoon sneller kunnen maken, of zuiniger of gemakkelijker in gebruik.

De eerste versie van Android kwam uit in 2008. De versies van Android worden genaamd naar een zoetigheid en de namen komen in alfabetische volgorde uit. De eerste versie heet Angel Cake. Er zijn al meerdere grote updates geweest en er is een nieuwe versie van Android in de zomer van 2015 uitgekomen: Android 6.0 Marshmellow.

Applicaties

Iedereen die kennis heeft van programmeren kan een Android applicatie (app) maken. Voor een klein bedrag kan deze in de Play Store worden gezet. Mensen kunnen dan die app downloaden. Omdat het zo makkelijk is om een app in de Play Store te krijgen is er een groot aanbod van apps. Deze lage drempel zorgt er helaas ook voor dat de gemiddelde kwaliteit van apps omlaag gaat. Uiteraard zijn de apps van grote ontwikkelaars wel gewoon goed.

iOS

Het op één na grootste besturingssysteem wordt ontwikkeld door Apple. In tegenstelling tot Google die zijn software aan iedereen ter beschikking stelt gebruikt Apple zijn systeem alleen zelf. Dit betekent dat alleen de iPhone op dit systeem draait. Het systeem is qua lay-out niet heel veel verschillend van Android. Dit komt doordat de twee systemen gedurende de jaren naar elkaar zijn gegroeid. Het grootste verschil in lay-out wordt veroorzaakt door het ontbreken van een terug-knop op de iPhone. Elke app op iOS heeft een button om terug te gaan naar een vorige pagina. Op Android is dit niet nodig omdat omdat op elke telefoon die Android gebruikt een knop zit om terug te gaan.

Beveiliging

Over het algemeen is iOS beter beveiligd dan Android. Dit komt doordat het lastiger is om een app in de App Store te krijgen en de broncode niet vrij te verkrijgen is. Zo is het in Android ook mogelijk om een app te downloaden zonder gebruik te maken van een andere bron dan de Play Store. Dit is op iOS niet mogelijk en dat scheelt weer een zwakke plek in het systeem.

Windows Phone

Het systeem dat wordt gebruikt in Microsofts eigen smartphones is Windows Phone. De Lumia-serie is een serie telefoons die oorspronkelijk werd ontwikkeld door Nokia, maar is opgekocht door Microsoft. Het systeem is qua lay-out totaal anders dan Android en iOS. Terwijl die gebruikmaken van een bureaublad met verschillende applicaties en widgets heeft Windows Phone een ander uiterlijk. De pagina is opgebouwd uit vierkante blokken. Terwijl in Android het logo van een applicatie tegen de achtergrond is geplakt is in Windows Phone het logo geplakt op een vierkant blok.

Applicatie

Het grootste nadeel van Windows Phone is dat er nog weinig apps zijn vergeleken met andere systemen. Het voordeel is dat veel mensen ook een computer of tablet met hetzelfde besturingssysteem hebben. Synchroniseren van gegevens en bestanden is dan erg gemakkelijk. Plannen om Android apps te laten draaien op Windows Phone (aangekondigd in de lente van 2015) zijn eind 2015 alweer aan de kant geschoven.

BlackBerry OS

Dit systeem wordt nauwelijks gebruikt. Was BlackBerry in zijn gloriedagen nog marktleider op het gebied van mobiele telefoons, slechts enkele jaren later draait het bedrijf verlies en ook de nieuwe toestellen willen nog niet echt aanslaan. Het besturingssysteem waarop onder andere de nieuwe smartphones van BlackBerry draaien is vooral gericht op beveiliging. De BlackBerry Priv (de naam zegt het al) wordt verkocht als telefoon voor mensen die niet willen dat hun gegevens gevonden kunnen worden via hun smartphone.

Applicatie

Vergelijkbaar met Windows Phone heeft ook BlackBerry een probleem met het verkrijgen van apps. Omdat er weinig gebruikers van het systeem zijn, zijn er ook weinig ontwikkelaars geïnteresseerd in het maken van apps voor het besturingssysteem. Weinig gebruikers betekent immers weinig inkomsten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dutchguy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Hoe maak je een appHoe maak je een appApps zijn erg populair bij bedrijven maar ook bij personen in het dagelijkse leven. Hoe maak je nu zelf zo een app? Om v…
De allereerste smartphone: IBM Simon Personal CommunicatorDe allereerste smartphone: IBM Simon Personal CommunicatorDe IBM Simon Personal Communicator uit 1994 (ook bekend als IBM Simon) kan beschouwd worden als 's werelds allereerste s…
Bronnen en referenties
  • http://www.idc.com/prodserv/smartphone-os-market-share.jsp
Dutchguy (8 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.