De allereerste smartphone: IBM Simon Personal Communicator

De allereerste smartphone: IBM Simon Personal Communicator De IBM Simon Personal Communicator uit 1994 (ook bekend als IBM Simon) kan beschouwd worden als 's werelds allereerste smartphone. IBM Simon was de allereerste mobiele telefoon met een aanraakscherm en tegelijkertijd een persoonlijke digitale assistent (PDA) in één apparaat. De IBM Simon werd uitgevonden door Frank Canova van International Business Machines Corp. (IBM). Mitsubishi Electric Corp produceerde de IBM Simon en BellSouth Cellular Corp. verkocht uiteindelijk 50.000 stuks in de Verenigde Staten over de periode van augustus 1994 tot en met februari 1995.

Artikelindeling


Codenaam: Angler

Tijdens de COMDEX (computerbeurs) van 23 november 1992, georganiseerd in de staat Nevada van de Verenigde Staten verscheen voor het eerst het prototype van de IBM Simon Personal Communicator in de casinostad Las Vegas. Het prototype van de mobiele telefoon debuteerde onder de codenaam "Angler". De Angler was een mobiele telefoon (met een LCD-aanraakscherm) en een PDA in één apparaat. Een gebruiker zou met de Angler niet alleen in staat zijn om mobiele telefoongesprekken te kunnen voeren, maar kon er ook mee e-mailen en faxen. Daarnaast kon de Angler ook als een semafoon gebruikt worden (signaal of bericht versturen en ontvangen).

De IBM Simon Personal Communicator in zijn oplaadstation. / Bron: Bcos47, Wikimedia Commons (Publiek domein)De IBM Simon Personal Communicator in zijn oplaadstation. / Bron: Bcos47, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Erg bijzonder voor het jaar 1992 waren de PDA-mogelijkheden van de Angler. Mogelijkheden zoals een kalender, adresboek en kladblok waren digitaal vanaf één en hetzelfde apparaat te benaderen. Ook de toekomst was een belangrijk onderwerp bij de Angler. Tijdens de COMDEX werden er dan ook toekomstige applicaties gedemonstreerd waaronder landkaarten raadplegen, nieuws lezen en beurskoersen volgen. De gegadigden en de pers toonden veel belangstelling in de Angler. Hierdoor bereikte uitvinder Frank Canova de volgende dag, de voorpagina van de krant USA Today.

Van Angler naar Communicator

Uiteindelijk gaven de hoge heren van BellSouth Cellular Corp. de naam "Simon Personal Communicator" aan de Angler. BellSouth wou in mei 1994 beginnen aan de verkoop van de mobiele telefoon, maar moest dit uitstellen want er deden zich problemen met de software voor. Pas in 16 augustus 1994 kon de officiële verkoop van start gaan.

De IBM Simon kon gekocht worden in 15 staten van Amerika, waar het AMPS-netwerk (de voorloper van het GSM-netwerk) van BellSouth beschikbaar was. De IBM Simon werd bij het afsluiten van een 2-jarig contract voor $899 aangeboden, zonder een contract kostte de IBM Simon $1099. Na verloop van tijd zou de prijs dalen naar $599 na afsluiting van een 2-jarig contract.

De mogelijkheden, de accessoires en het bestandssysteem

Naast dat de IBM Simon een mobiele telefoon was met een ongekend aantal functies, waren ook de PDA-mogelijkheden erg kenmerkend. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om op de IBM Simon afspraken in te plannen, een rekenmachine te gebruiken, een wereldklok in te stellen en elektronisch notities te schrijven (inclusief handgeschreven met een stylus). De enige applicatie die door een ander bedrijf dan IBM was ontwikkeld heette, "DispatchIt" van het bedrijf PDA Dimensions. De DispatchIt-applicatie was een voorloper van zogenaamde remote desktop software. Met remote desktop software kan een computer op afstand bestuurd worden.

Bij iedere IBM Simon zat standaard een oplaadstation, een extra nikkel-cadium batterij, een leren beschermhoes en een stylus. De stylus had aan de andere zijde ook een pen, zodat er tijdens het bellen eventueel notities op papier geschreven konden worden. Optioneel kon ook een RJ11 adapter worden aangesloten, zodat de IBM Simon ook als vaste telefoon op een vaste lijn te gebruiken was. Dit scheelde de gebruiker enorm in kosten, mobiel bellen over het AMPS-netwerk was destijds erg duur. De adapter was ook onmisbaar in gebieden waar anno 1994 nog geen mobiele dekking bestond.

Eventueel kon er ook een PCMCIA-uitbreidingskaart in de IBM Simon worden gestoken. Naast het standaard telefoongeheugen van 1 MB (megabyte), was er met de uitbreidingskaart 1 MB extra te behalen. Hierop kon dan bijvoorbeeld een back-up van de hele mobiele telefoon gezet worden. Het bestandssysteem waar de IBM Simon mee werkte was ROM-DOS van het bedrijf Datalight en het algoritme voor de bestandscompressie was afkomstig van het bedrijf Stacker. IBM had zelf een unieke en bedrijfseigen gebruikersinterface voor het aanraakscherm ontwikkeld genaamd Navigator.

De voorvader der smartphones

Hoewel de term "smartphone" in de vroege jaren 90 nog niet bestond, is het bij de IBM Simon toch van toepassing. Het aanraakscherm, de functies en de mogelijkheid tot externe diensten middels applicaties op de mobiele telefoon zijn kenmerkend voor een hedendaagse smartphone. Er kan gerust gezegd worden dat de IBM Simon Personal Communicator zijn tijd ver vooruit was en uiteindelijk de huidige standaard heeft gezet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanraken van de smartphone tijdens het autorijden strafbaarnieuws uitgelichtAanraken van de smartphone tijdens het autorijden strafbaarOp 24 juli 2017 heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Nederland bepaald dat - na eerder het inklemmen van de sma…
Smartphone: opkomst, functies en merkenSmartphone: opkomst, functies en merkenEen smartphone aanschaffen is voor jeugdigen geen enkel probleem. Op het schoolplein hebben ze al lang alle informatie o…
Gratis smartphone is lening en dus met BKR registratieGratis smartphone is lening en dus met BKR registratieEen gratis smartphone met abonnement is natuurlijk niet echt gratis. Een gratis mobieltje of smartphone in 2020 is ook e…
Geld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld verdienen - oude mobiele telefoon (GSM) verkopenGeld ontvangen voor oude mobiele telefoon. Een oude mobiele telefoon is geld waard. Je oude mobiel verkopen kan op versc…

Mobiel besturingssysteem - Android ten opzichte van de restBijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Er zit tussen sommige smartphones behoorlijk veel verschil. Een groot…
Jodelen op de smartphone: anonieme berichten via appJodelen op de smartphone: anonieme berichten via appBij jodelen denken veel mensen aan Alpenbewoners in klederdracht met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. Jodel is e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_Simon
  • https://en.wikipedia.org/wiki/COMDEX
  • Afbeelding bron 1: Bcos47, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.