Instagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met Snapchat

Instagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met Snapchat Door middel van diverse applicaties kan je met je mobiele apparaten in contact blijven met je sociale netwerk. Zo is het mogelijk om berichten te sturen via WhatsApp, statusupdates te delen op Facebook en korte berichten te delen op Twitter. Het delen van media als foto’s en video’s is ook erg populair en kan met bovenstaande applicaties worden uitgevoerd. Toch zijn er ook specifieke applicaties die zich op foto’s en video’s richten zoals Instagram en Snapchat. Instagram Stories is een optie binnen Instagram om tijdelijk foto’s te delen. Wat houdt deze functie in en wat zijn de verschillen met Snapchat?

Oprichting en doelen van Instagram

Instagram is een sociaal netwerk dat op 6 oktober 2010 werd opgericht door Kevin Sistrum en Mike Krieger. Het belangrijkste doel van dit netwerk is om foto’s en video’s met je sociale netwerk te delen. Vervolgens kan er op deze foto’s worden gereageerd en het is mogelijk om deze media te liken. De app werd met name populair door het gebruik van filters en mogelijkheden om foto’s te bewerken. Door filters over je media te plaatsen, is het bijvoorbeeld mogelijk om het contrast, saturatie en helderheid aan te passen en zodoende beter uitziende foto’s te krijgen.

Populariteit en gebruik van Instagram

De applicatie is gratis te downloaden, maar bevat advertenties die tussen de foto’s en video’s van je sociale netwerk worden getoond. De applicatie is zowel in de App Store als Google Play Store te downloaden en daardoor te gebruiken op iOS en Android. In april 2012 kwam Instagram in het nieuws toen de applicatie door Facebook werd overgenomen. In september 2015 werd bekendgemaakt dat Instagram 400 miljoen actieve gebruikers per maand heeft, en daarmee was het netwerk groter dan Twitter met 316 miljoen bezoekers.

Instagram Stories

Op 2 augustus 2016 werd er door Instagram een nieuwe functie geïntroduceerd genaamd Instagram Stories. Wanneer er normaal foto’s en video’s op Instagram worden geplaatst, dan zijn deze voor altijd op je profiel zichtbaar en worden deze onderdeel van je zogeheten ‘feed’. In het geval van Instagram Stories is het echter mogelijk om foto’s en video’s tijdelijk te delen. Zodoende zijn de media die je via Instagram Stories deelt slechts 24 uur zichtbaar voor je sociale netwerk. Instagram Stories is een functie van Instagram en zodoende binnen de Instagram-applicatie te gebruiken.

Mogelijkheden Instagram Stories

Door de introductie van Instagram Stories is het startscherm van de applicatie veranderd. Aan de onderzijde vind je nog steeds je feed met daarin de foto’s en video’s van de mensen die je volgt op Instagram. Aan de bovenzijde staat er echter een lijst met foto’s van gebruikers die een foto of video via Instagram Stories hebben gedeeld. Door op de gebruiker te drukken krijg je de foto of video even kort te zien. Na 24 uur zal de foto en gebruiker weer uit dit lijstje verdwijnen. Mocht een gebruiker meerdere afbeeldingen via Instagram Stories hebben gedeeld, dan zijn deze zichtbaar als een soort diavoorstelling waar je doorheen kunt klikken.

Beheer van foto’s en aantal views

De foto’s en video’s kunnen op verschillende manier bewerkt worden en vervolgens via Instagram Stories worden gedeeld. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op afbeeldingen te tekenen. Na het plaatsen van de Instagram Story kan je deze beheren via je account. Zo is het onder andere mogelijk om het aantal views te zien, maar ook precies welke gebruikers je afbeelding of video hebben bekeken. Bovendien kan je er hier ook voor kiezen om de afbeeldingen of video’s te downloaden of elders te gebruiken.

Interacties via Instagram Stories

Het is niet mogelijk om een foto op Instagram Stories een like te geven of een reactie te plaatsen die voor iedereen zichtbaar is. Wel is het mogelijk om een privébericht te sturen naar aanleiding van de foto. Bovendien gelden dezelfde instellingen voor Instagram Stories als voor je account: bij een afgeschermd account zijn je Instagram Stories alleen zichtbaar voor je volgers, bij een publiek account zijn de Instagram Stories zichtbaar voor iedereen die je profiel bekijkt.

Verschillen tussen Snapchat en Instagram Stories

Snapchat is een applicatie die in september 2011 werd uitgebracht. De applicatie staat bekend om het versturen van foto’s en video’s die voor slecht tien seconden zichtbaar zijn voor de ontvanger. Vervolgens kan je reageren met een tijdelijke foto of een tekstbericht sturen. Ook Snapchat beschikt over een zogeheten story-functie. Hierbij kan je een foto of video op je verhaal plaatsen en is deze zodoende voor een periode van 24 uur zichtbaar voor al je volgers. Toen Instagram Stories in 2016 werd geïntroduceerd, was er kritiek op de overeenkomsten van de functie met Snapchat. De functionaliteiten komen in grote lijnen overeen, maar toch zijn er een aantal verschillen.

Bewerking van foto’s

Allereerst is het bij zowel Snapchat en Instagram Stories mogelijk om de foto’s te bewerken door er bijvoorbeeld op te tekenen. Toch zijn de mogelijkheden hiervoor bij Snapchat wat uitgebreider. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse interactieve filters foto’s te gebruiken op Snapchat zoals de faceswap, waarmee je de gezichten van de personen in de foto kunt verwisselen. In oktober 2016 zijn dergelijke functies (nog) niet terug te vinden in Instagram Stories.

Zichtbaarheid en bereik van foto’s

Instagram Stories is een functie binnen Instagram. Zoals genoemd in de achtergrondinformatie van Instagram is de applicatie al sinds 2010 verkrijgbaar en zodoende hebben veel mensen al een uitgebreid sociaal netwerk opgebouwd op dit platform. Door de koppeling met Facebook is het ook erg gemakkelijk om Facebook-vrienden hier bijvoorbeeld op toe te voegen. Snapchat daarentegen is een applicatie die puur wordt gebruikt voor het sturen van korte foto’s en video’s, waardoor het aantal contactpersoon op deze applicatie vaak lager ligt dan op Instagram.

Bovendien zijn foto’s en video’s die worden gedeeld op Snapchat alleen zichtbaar voor de gebruikers die jou volgen. Instagram heeft echter ook een optie voor publiekelijke accounts. Dit houdt in dat Instagram Stories voor iedereen zichtbaar kunnen zijn als je hiervoor kiest en dus ook voor mensen die je account bezoeken maar je verder niet volgen.

Screenshotnotificaties

Tot slot is er nog een ander klein, maar opmerkelijk verschil. Snapchat staat erom bekend dat gebruikers een notificatie krijgen wanneer iemand een screenshot heeft gemaakt van de gestuurde foto of video. In het geval van Instagram Stories wordt dit niet aan de versturende partij gestuurd. Het is in oktober 2016 nog niet bekend of dit later nog door middel van een update zal worden toegevoegd.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat? Instagram is een gratis applicatie voor de mobiele telefoon, Tegenwoordig heeft Instagram meer da…
Fotografie met InstagramFotografie met InstagramKlik op mij, vind mij leuk, kijk naar mijn foto’s en deel het met de wereld. Naast alle sociale media zoals Facebook en…
Gratis foto-apps voor op je smartphoneVandaag de dag kan je met een smartphone ongelooflijk leuke foto’s trekken. Met behulp van foto-apps kun je deze foto’s…
6 Tips voor meer volgers op Instagram6 Tips voor meer volgers op InstagramInstagram is één van de grootste internationale sociaal media sites van dit moment. Op Instagram wordt voornamelijk geco…
Een tekstbericht of een signaal ontvangen met een semafoonEen tekstbericht of een signaal ontvangen met een semafoonDe semafoon (in Nederland vooral bekend komen te staan als de pieper of bieper) is een apparaat waarmee iemand een signa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Freestocks.org, Pexels
  • http://blog.instagram.com/post/148348940287/160802-stories
  • http://www.forbes.com/sites/kathleenchaykowski/2015/09/22/instagram-hits-400-million-users-soaring-past-twitter/#672b128b26ce
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.