Hoe op een correcte wijze je voicemail inspreken?
Het inspreken van een voicemail kan belangrijker zijn dan je denkt. Soms is het zelf het eerste contact wat een nieuwe werkgever, vriend of vriendin met je heeft. Een correct ingesproken voicemailbericht is dan net als de eerste indruk belangrijk. Waar moet je op letten en wat zijn goede voorbeeldteksten?
Wie kan je gaan bellen?
Pas je voicemail aan voor personen die je kunnen bellen. Zijn dat alleen je vrienden? Dan kun je inspreken op een informele manier, maar let er goed op wanneer je bijvoorbeeld gaat solliciteren, stage lopen of werken. Het kan zijn dat je toekomstige werkgever voor het eerst via een voicemail met je kennis maakt. Net als in het echt geldt hier ook: je maakt nooit een eerste indruk de tweede keer!
Wanneer voicemail formeler maken?
Een voicemail kan informeel zijn als het alleen door vrienden en familie wordt gebruikt. Bij het overgaan naar een stage, werk of bestuursfunctie in een studie- of studentenvereniging is het raadzaam om nog eens goed je voicemail af te luisteren en eventueel aan te passen. Ook als je een eigen bedrijf hebt, is een voicemail belangrijk! Het is een manier waarop klanten contact met je kunnen zoeken.
Alleen je naam
Bij een aantal providers kun je alleen door je eigen naam te zeggen een voicemail 'inspreken'. Let er wel op dat dit voor de luisteraar een vreemde gewaarwording kan zijn. Meestal spreekt een vrouwelijke stem dat de beller op de voicemail komt en ineens hoort men bijvoorbeeld een mannelijke stem die alleen de naam noemt. Dat kan een wat lacherige situatie geven, aan te raden is daarom ook om de gehele voicemail zelf in te spreken.
Voicemail tijdens je vakantie
Een voicemailbericht inspreken voor tijdens je vakantie kan voordelen en nadelen hebben. Een voordeel is dat de mensen die bellen, weten waar je bent en wanneer ze je weer terug kunnen bellen. Een groot nadeel is dat er ook mensen zijn die maar wat graag je huis bezoeken als ze er toch zeker van zijn als jij er niet bent. Maak dus een goede afweging en voorkom ongewenst bezoek!
Zelf inspreken
Het zelf inspreken van een voicemail is erg persoonlijk en daarom ook wel gewenst. Bedenk goed of jij je voor en achternaam wilt prijs geven. Hou de tekst kort, zodat iemand snel wat kan inspreken. Hou het ook zo algemeen mogelijk. Ben je voor een langere tijd weg of op vakantie en gebruik je de telefoon niet? Spreek dan een boodschap in met wie ze kunnen bellen als vervanging en de datum dat je verwacht terug te komen. Zo voorkom je irritaties dat een beller een aantal keren je probeert te bellen als je net in de zon ligt...
Voorbeelden van standaardtekst
Een tekst kun je het beste eerst verzinnen en op papier schrijven. Probeer het ook eens hardop te oefenen. Zorg ervoor dat het niet te gemaakt klinkt. Teksten kun je heel varierend maken, probeer er vooral je eigen draai aan te geven.
Een voorbeeldtekst formeel
Goedendag, dit is de voicemail van XX. Op dit moment ben ik niet in de gelegenheid de telefoon op te nemen, spreek een boodschap in dan bel ik u zo spoedig mogelijk terug.
- Goedendag: kun je ook veranderen in het informelere 'hallo' of geheel weglaten en beginnen met 'Dit is de'
- van XX: wil je de naam niet vermelden dan kun je ook het telefoonnummer gebruiken, over het algemeen is voor en achternaam wel gebruikelijk en zo netjes
- Op dit moment: kan veel andere vormen aannemen: 'Helaas ben ik niet in de gelegenheid' of het kan weggelaten worden dus gestart worden met 'Ik ben niet in de'
- u: let er op welke doelgroep je kan bellen, zijn het klanten, mensen van het werk? Gebruik dan vooral 'u', zijn het vooral vrienden of familie dan is ook 'je' mogelijk
- zo spoedig mogelijk: kan ook worden: 'zo snel mogelijk'
Een voorbeeldtekst informeel
Hallo, dit is de voicemail van XX. Spreek een boodschap in en dan bel ik je zo snel mogelijk terug.
Kortom
Let op je doelgroep en pas je voicemail op tijd aan! Denk er goed bij na dat het de eerste indruk kan zijn die je achterlaat.