Antwoordapparaten: naast voicemail zijn ze er nog steeds
Voicemail heeft in veel gevallen een antwoordapparaat overbodig gemaakt maar zowel voor particulieren als in de zakenwereld zijn ze er anno 2018 nog steeds. Niet thuis? Geen mobiele telefoon maar gewoon nog een telefoontoestel met een zogenaamd vast nummer? Of een zaak of functie waarbij bereikbaar belangrijk is? Dan is een telefoonbeantwoorder een prima apparaat. Bij thuiskomst even horen wie er een bericht heeft ingesproken en alles kan weer zijn gangetje gaan. Bij professionele antwoordapparaten zijn er talrijke mogelijkheden om potentiële klanten of patiënten door te leiden en direct te woord te staan.
Na de pieptoon, spreken maar
Een antwoordapparaat wordt ook wel telefoonbeantwoorder genoemd. Het apparaat kan zo worden ingesteld dat na een bepaald aantal seconden, als niet wordt opgenomen, een gesprek door de beller ingesproken kan worden. Vooraf aan dat moment krijgt degene die belt een tekst te horen die door de bezitter van het antwoordapparaat is ingesproken. Uit die tekst blijkt uiteraard dat de gebelde persoon niet aanwezig is wat het signaal kan zijn voor de beller om iets in te spreken of later terug te bellen. Het directe signaal om aan te geven dat er ingesproken kan worden is een pieptoon. Meteen na die toon kan worden begonnen met inspreken. De gesprekken kunnen op twee manieren worden opgenomen namelijk op een bandje of op een digitaal geheugen. Uiteraard is dat afhankelijk van de manier waarop de fabrikant het apparaat heeft uitgevoerd.
Berichten of lange teksten in antwoordapparaat
Als de eigenaar van het antwoordapparaat het gesprek heeft beluisterd kan hij reageren op de tekst wat dikwijls inhoudt dat de beller wordt teruggebeld. Maar ook kunnen gewoon boodschappen worden ingesproken die alleen maar uitgevoerd hoeven te worden. Door sommige apparaten kunnen zelfs langdurige gesprekken worden opgenomen waardoor het mogelijk is om lange teksten door te geven wat in sommige situaties een belangrijke reden is om niet te kiezen voor voicemail maar voor een antwoordapparaat.
Voicemail als alternatief
Antwoordapparaten kunnen alleen gekoppeld worden aan vaste telefonie en niet aan
mobiele telefoons. Mobiele telefoons beschikken over zogenaamde voicemail met eenzelfde soort mogelijkheden als antwoordapparaten. Telecomproviders bieden bij hun vaste lijnen ook gratis voicemail aan waardoor het antwoordapparaat zoetjesaan aan het verdwijnen is. Maar ze zijn (2018) nog steeds ruimschoots verkrijgbaar.
Eigenschappen van antwoordapparaten
Hoewel er belangrijke verschillen zijn tussen de antwoordapparaten die op de markt verschijnen kunnen de volgende eigenschappen in veel gevallen onderscheiden worden:
- Audio ingang en uitgang
- Flash-memory-technologie
- Geïntegreerd mailboxensysteem
- Goede opnamekwaliteit
- Menugestuurde bediening
- Minimaal stroomverbruik
- Nummerweergave
- Nummeroproep
- Opnamecapaciteit van 40 tot 240 minuten
- USB-poort aansluiting
- Verlicht, alfanumeriek display
Seniorentelefoon als combinatieapparaat
Er zijn anno 2018 ook nog combinatieapparaten verkrijgbaar. Een voorbeeld hiervan is de telefoon voor
senioren de Doro Comfort 4005 die bestaat uit een vaste telefoon met antwoordapparaat en een losse draadloze telefoon waarmee het mogelijk is om op meerdere plaatsen in huis te kunnen telefoneren. Ook is die losse telefoon makkelijk als er gebeld wordt en de vaste telefoon te ver verwijderd is om snel te kunnen opnemen. De combinatie van een vaste telefoon in de huiskamer en de losse in de slaapkamer verhoogt het gebruiksgemak van de Doro Comfort 4005. De telefoon is voorzien van een helder scherm en extra grote toetsen. Het vaste apparaat heeft helder geluid dankzij de Doro TrueSound kwaliteit en een mogelijkheid tot het harder zetten van het geluid door middel van een boost-knop.
Professionele antwoordapparaten
Naast gewone antwoordapparaten bestaan er ook professionele toestellen met zeer veel mogelijkheden in de zakelijke wereld. Het huidige aanbod (2018) bevat onder meer een serie van vijf professionele antwoordapparaten met uiteenlopende mogelijkheden is van het merk Tiptel. De in prijs oplopende modellen zijn de Tiptel 309, Tiptel 333, Tiptel 540, Tiptel 545 en Tiptel 570.
Tiptel 309
De Tiptel 309 is compact en heeft een zeer goede opnamekwaliteit met een capaciteit van 40 minuten. Het is mogelijk om drie meldteksten in te spreken. Verder heeft de Tiptel 309 onder meer nummerweergave en een alfanumeriek verlicht display met een prima bedieningsgemak.
Tiptel 333
Dit model heeft 90 minuten opnamecapaciteit en er zijn vier meldteksten mogelijk. Door de geringe compressie is de opnamekwaliteit uitstekend.
Tiptel 540 SD
De totale opnamecapaciteit van dit apparaat is ofwel 30 minuten bij opname op het Flash-geheugen ofwel 60 minuten in normale kwaliteit. De Tiptel 540 kan naar maximaal vier telefoonnummers een melding doorgeven op het moment dat een bericht wordt ingesproken. Het apparaat kan gekoppeld worden aan een pc waardoor de meldteksten overgezet kunnen worden en eveneens back-ups gemaakt kunnen worden.
Tiptel 545 SD
Dit type beschikt over een verwisselbare SD
geheugenkaart van 512 MB met een opnamecapaciteit van zestien uur. Het apparaat kan ook functies verrichten als Call Manager, music-on-hold systeem, voicerecorder en SMS desk. Via de Call Manager kan de beller kiezen uit acht doorverbindmogelijkheden. Met het music-on-hold systeem kunnen tijdens wachttijden tekst en muziek worden afgespeeld. De Tiptel 545 SD beschikt ook over een ingebouwde voicerecorder en SMS desk. Tevens is het toestel uitgerust met PC-software.
Tiptel 570 office
Dit model kan door zijn uitgebreide mogelijkheden ook een communicatiecentrum worden genoemd en heeft een opnamecapaciteit van 120 minuten die uitgebreid kan worden tot 240 minuten. Het toestel beschikt over een PC-aansluiting via een USB poort waardoor functies kunnen worden ingesteld. Er is een
headset en voetschakelaar voor verkrijgbaar. Alle oproepen kunnen automatisch worden doorgeschakeld naar een bepaald telefoonnummer.