Dashcam: camera voor in de auto kopen

Dashcam: camera voor in de auto kopen Op het internet wemelt het van de dashcam opnames uit met name Rusland. Waarom nemen die Russen toch al die filmpjes op vanuit de auto? Het antwoord is heel simpel: er gebeuren daar heel wat ongelukken en wanneer je hier videobeelden van hebt kun je deze gebruiken om te bewijzen dat de aanrijding niet jouw schuld is. Om die reden laten veel Russen een camera meedraaien op het dashboard. In Nederland zijn er ook mensen die dit fenomeen ontdekt hebben. Zo kun je altijd bewijzen dat een aanrijding niet jouw schuld was of gewoon viral gaan met een bijzonder filmpje uit het verkeer.

Dashcam voor in de auto


Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam of dash cam is een kleine camera die je onopvallend in de auto - veelal op het dashboard of aan de achteruitkijkspiegel - monteert en richt op de weg voor je. Ze worden ook wel car cam genoemd. Je doet er een SD kaart van 16 of 32 GB in die een hoge schrijfsnelheid aan kan en sluit hem aan via de aansteker in de auto zodat je power hebt. Het is eigenlijk heel eenvoudig. De kans is groot dat er nooit iets uitkomt dat je voor het doel van het indienen van een schadeclaim kunt gebruiken, maar het geeft je wel extra zekerheid. De meeste filmpjes die op internet te vinden zijn en zijn opgenomen met een dashcam zijn overigens registraties van aanrijdingen tussen andere weggebruikers. Wanneer je een spectaculaire aanrijding op camera vastlegt en je zet deze op YouTube kun je er overigens nog best eens geld mee verdienen.

Er is overigens nogal wat onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van beelden gemaakt met een dashcam. Soms mogen beelden bij een rechtszaak niet gebruikt worden omdat de authenticiteit niet altijd even gemakkelijk is vast te stellen. Er zijn echter wel een aantal voorbeelden van zaken tussen verzekeringsmaatschappijen die zijn afgerond door gebruikmaking van beelden afkomstig van een dashcam. Vroeger werden car cams alleen gebruikt door de politie maar tegenwoordig ook steeds vaker door particulieren.

Toen op 15 februari 2013 in Rusland een meteoriet insloeg kwamen hier direct veel beelden van online. De meeste van deze beelden waren te danken aan de vele op de horizon gerichte dashcams waarop te zien was hoe de meteoriet langs kwam scheren.

In juni 2015 raadde de politie in Nederland automobilisten nog aan om vooral een dashcam in hun auto te installeren vanwege de bewijslast bij ongevallen en de mogelijkheid om verkeershufters aan te pakken.

Een dashcam kopen

Wanneer je een dashcam gaat kopen dan heb je keuze uit een breed scala aan producten. Voor de camera alleen moet je rekenen op een minimumprijs van rond de € 50 euro. Hoe geavanceerde de camera, des te hoger de prijzen uiteraard. Daarnaast moet je er ook een SD-kaart bij kopen waarbij je de keuze hebt uit een 16GB microSD of een 32GB microSD. Indien gewenst kun je er een nemen met nog meer opslagruimte. Een dashcam specialist is de website Carmera.eu, waar je ook SD-kaarten voor de dashcam kunt kopen. Zie hier een aantal voorbeelden van betaalbare dashcams.

Allen dashcam

Dit model heeft twee camera's waarmee je zowel beelden kunt schieten van binnen en buiten je auto. Deze kunnen gelijktijdig opnemen. Wil je dus meer opnemen dan alleen de weg voor je dan is dit een betaalbare optie. Een USB-kabel en DMI-kabel worden meegeleverd, evenals een standaard om hem op te hangen en een autolader voor de voeding. Dit model kost zonder SD-kaart online ongeveer € 90 euro en heeft de volgende specificaties:
 • HD (H.264) 1080Px720
 • 2.7" TFT scherm
 • 24/7 opname
 • Bewegingsdetectie
 • Anti-tril functie
 • Met afstandbediening

Cameron dashcam

Dit model gebruik je alleen voor in de auto. Je kunt hem door middel van een zuignap op de voorruit bevestigen en daarmee de weg voor je filmen. Je kunt hem zo instellen dat hij begint op te nemen wanneer je de auto start. Hij is dus niet bedoeld voor bijvoorbeeld het vastleggen van inbraken wanneer de auto op de parkeerplaats staat, wat bij andere cams wel het geval is. Wel heeft hij een bewegingssensor en infrarood voor nachtopnames. Je hoeft de SD-kaart in principe noemt te verwisselen omdat hij de opgeslagen data overschrijft. Wanneer je beelden nodig hebt kunt je het opnemen stoppen. Met een SD-kaart van 16GB kun je ongeveer vier uur opnames maken a 1080P. Dit model kost online circa € 60 euro (2019) en heeft de volgende specificaties:
 • HD camera resolutie van 1280x720 30fps
 • 2.0 " LCD
 • 140 graden groothoeklens
 • Li-ion batterij
 • Microfoon voor geluidopname
 • Anti-tril functie
 • Bewegingsdetectie
 • Cycle-opname (continue loop recording) en auto-opname

Kubrick dashcam

De Kubrick oogt wat meer basic maar is een prima dash cam. Deze kun je ook met een zuignap aan de voorruit bevestigen en laten starten met opnemen wanneer je de motor van de auto start. Wanneer de SD-kaart vol is gaat hij zichzelf overschrijven. Een opname duurt bij een 16GB SD-kaart circa vier uur. Dit type is te koop vanaf ongeveer € 50 euro (2019) en is daarmee een van de goedkopere modellen. Hij heeft de volgende specificaties:
 • HD camera resolutie van 1280x720 30fps
 • 2.0 " LCD
 • 140 graden groothoeklens
 • Nachtzicht functie
 • Li-ion batterij
 • Ondersteuning SD van 512M tot 32GB
 • Anti-tril functie
 • Bewegingsdetectie
 • Cycle-opname
© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een aanrijdingWat te doen bij een aanrijdingEen aanrijding kan ontstaan door uw toedoen of door toedoen van een ander. In beide gevallen moet u weten wat u te doen…
Handige informatie over Zwitserland (o.a. verkeersregels)Handige informatie over Zwitserland (o.a. verkeersregels)Wie met vakantie naar Zwitserland gaat, moet zich aan de daar gestelde verkeersregels houden. Sommige regels komen overe…
GoPro3 en GoPro4 gaan niet meer aan; hoe los je dit op?GoPro3 en GoPro4 gaan niet meer aan; hoe los je dit op?De GoPro is een fijne camera, waarmee je gemakkelijk veel goede films en foto's kunt maken. De camera is handelbaar en h…
Het verschil tussen goedkope en dure camera’sHet verschil tussen goedkope en dure camera’sVraag je je ook wel eens af waarom de ene camera voor 700 euro te koop is en de andere voor nog geen 100 euro? Maakt het…

Een weldadige massage met een elektrische massagematGeniet u graag van een weldadige massage? De massagemat van Medisana kan de boven- en onderrug en de boven- en onderdije…
Shiatsu massage stoelkussen: een weldaad voor uw lichaam!Shiatsu massage in combinatie met warmte kan een weldaad zijn na een vermoeiende dag. Daar hoeft u nu de deur niet meer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Blueeve, Pixabay
 • http://www.carmera.eu/carmera_nl/dashcam/voertuig-camera-s.html
Reactie

Heinz Vinke, 01-02-2013
Geachte heer/mevrouw,
Kan de camera met IR licht door de voorruit schijnen?
Ben op zoek naar een dash came camera maar twijfel nog welke?
Bedankt, Heinz Vinke Reactie infoteur, 01-02-2013
Hoi Heinz,
Ik denk dat dit per camera verschillend is. Waarschijnlijk kun je het beste even navraag doen bij de winkel of webshop wanneer je een model gekozen hebt.

Groet,
Dessal.

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-02-2019
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.