Technics SL-1200 draaitafel
De Technics SL-1200 is één van de bekendste en meest gebruikte draaitafels ter wereld. Na zijn release in 1972 werd de platenspeler al snel opgepikt door radio dj's. De platenspeler is door zijn sterke motor erg geschikt voor het instarten en cue-en van platen live op de radio. De in 1978 op de markt gekomen SL-1200MK2 en zijn opvolgers zijn de meest gebruikte draaitafels voor dj-en en scratching, ook bekend als Turntablism. In de hiphop en house scene was de Technics SL-1200 al snel niet meer weg te denken uit de clubs en studio's.
Ontwerp
De draaitafel is ontworpen om het beste geluid mogelijk te produceren. Platenspelers hebben last van 'wow' en 'flutter', dit zijn fouten in de opname of weergave veroorzaakt door variaties in de draaisnelheid. Om dit op te lossen is de Technics SL-1200 uitgerust met een sterke motor en 'direct drive' waardoor er een stabiel geluid wordt geproduceerd. Ook is in het design ingezet op het zo veel mogelijk uitsluiten van resonantie. Een platenspeler kan door het geluid wat hij zelf produceert gaan resoneren waardoor de plaat minder strak loopt. Bij het ontwerpen van de draaitafel heeft Technics deze problemen grotendeels uit weten te bannen.
Specificaties draaitafel
- Magnetisch (geen slijtage), direct drive (weinig slip) mechanisme
- Hoog koppel (1.5 kgf·cm of 0.15 N·m), wat betekent dat de plaat vrijwel direct op de gewenste snelheid draait (0.7 s tot 33 ¹⁄₃ RPM vanuit stilstand), en tijdens het inmixen van een plaat (afremmen van een plaat met de hand tot de beats gelijk vallen) tevens zeer snel terug op de juiste snelheid zit zonder hier overheen te schieten in.
- Zeer lage wow en flutter (0.01%), wat betekent dat de plaat binnen 1/100 of 1% van de gewenste snelheid blijft.
- Zware body (12,5kg) en goede isolatie van tussen de plaat en de body waardoor resonantie en overslaan worden voorkomen.
- Pitchcontrol van -8% tot +8% voor het gelijk laten lopen van beats.
- Zeer duurzaam, er zijn Technics bekend die 15 jaar lang zwaar belast zijn en nog steeds foutloos functioneren.
- Arm in de vorm van een S
Gebruik
Technics mikte met deze platenspeler op de audiofiel die het meest strakke geluid mogelijk wilde. Omdat de platenspeler zo stabiel en robuust was ontworpen was hij ook uitermate geschikt voor het gebruik in clubs en op feesten. De introductie van de SL-1200MK2, de geüpdate variant, in 1979 viel vrijwel gelijk met de opkomst van de hiphop en bijbehorende scratch dj's eind jaren '70. Hierdoor werd de draaitafel in korte tijd erg populair. Dj's en rappers noemen de draaitafels vaak bij één van de bijnamen als "Tec 12's", "Wheels of Steel" en de "Ones & Twos". In de house-scene was de platenspeler populair omdat hij het beatmixen door zijn snelle motor makkelijker maakte terwijl de pitchcontrol van 8% ruimte gaf om verschillende platen en stijlen strak te mixen.
Sinds 1972 zijn meer dan 3 miljoen SL-1200's verkocht. De SL-1200 wordt nog steeds gebruikt bij het DMC World DJ Championship. De Technics SL-1200 is ook wel eens aangeduid als het belangrijkste instrument van de afgelopen 25 jaar. In het Londense Science Museum wordt een SL-1200 tentoongesteld als één van de elektronica items die mede onze huidige samenleving heeft vormgegeven. Sinds 2010 wordt de platenspeler niet meer geproduceerd. Er is echter op websites en winkels een levendige handel in tweedehands Technics SL-1200 draaitafels.