Je eigen drone maken: het frame

Je eigen drone maken: het frame Om je eigen drone te maken heb je verschillende onderdelen nodig. Eén van die onderdelen is het frame. Het frame ondersteunt en beschermt de volledige drone. Zonder frame heb je niets om op te bouwen. Om zeker te zijn van een goede keuze, is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Frames bestaan in veel verschillende materialen, vormen en formaten.

De vorm

De vorm van het frame is erg belangrijk. Het is dan ook aan te raden om dit als eerste voorwaarde te stellen. Naargelang het soort drone heeft het frame een andere vorm. Let hierbij vooral op het aantal armen dat aanwezig is, want deze bepalen hoeveel motoren er op de drone kunnen worden geplaatst. De meeste mensen zijn uit op het bouwen van een quadcopter en moeten er dus op letten dat het frame vier armen heeft. Daarnaast kan het ook lonen te controleren of het frame geen overbodige uitsteeksels heeft. Naast het vergroten van de luchtweerstand kunnen deze uitsteeksels ook sneller afbreken en zo zwakke punten op het frame doen ontstaan.

Controleer ook steeds of er gaten aanwezig zijn in het frame. Deze zijn van belang om later, tijdens het plaatsen van andere onderdelen, de kabels door te trekken. Indien deze niet aanwezig zijn, zul je deze er later zelf moeten in boren. Dit kan risico's wat betreft de stevigheid van het frame met zich meebrengen. Indien je van plan bent om een camera op de voorkant van de drone te installeren is het belangrijk om te controleren of hiervoor plaats is voorzien. Veel frames zullen op de voorkant een relatief goed beschermde positie voorzien om een camera in te plaatsen. Bij een crash is er zo een veel kleinere kans dat de camera beschadigd wordt.

Het formaat

Drones bestaan in veel verschillende formaten. De kleinste drones passen in de palm van je hand of in je jaszak. Bij de aankoop van een klein frame moet je er zeker op letten dat het niet te klein is. Zorg ervoor dat de afmetingen van de andere onderdelen gekend zijn en controleer of ze op het frame passen. Ook bij kleine (25 cm diagonaal) en medium (40-60 cm diagonaal) drones is het belangrijk om alle afmetingen te bekijken. Een te groot frame zorgt ervoor dat de drone log wordt en dat je heel wat lege plaatsen zult hebben op je frame.

Het materiaal

Op de markt zijn heel wat verschillende materialen beschikbaar. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen, die hier even opgesomd zullen worden.

Plastic

Het grootste voordeel van een plastic frame is de prijs. Een nadeel van plastic is dat het sneller breekt dan de andere materialen. Frames van plastic worden daarom maar weinig gekocht door mensen die hun eigen drone samenstellen. Plastic komt vooral voor in commercieel verkochte drones.

Bron: Messomx, PixabayBron: Messomx, Pixabay
Hout
Een houten frame is, net als plastiek, erg goedkoop. Het grootste nadeel aan hout is het gewicht. Bij het construeren van een drone is het erg belangrijk om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Hoe lager het gewicht, hoe sneller de drone zal zijn en hoe langer de batterij zal werken.

Koolstofvezels

Dit type frame heeft als voordeel dat het erg stevig en licht is. Een nadeel is dan weer de hogere kostprijs. Koolstofvezelframes worden erg vaak gebruikt omdat de combinatie van stevigheid en laag gewicht ideaal is in een drone. Let erop dat koolstofvezel stroom geleidt, loszittende draden zijn dus uit den boze indien je dit type frame gebruikt.

Aluminium

Aluminium wordt vaak gebruikt in luchtvaart. Dit omdat het een erg laag gewicht heeft en niet zoveel kost. Een nadeel van aluminium is dat het materiaal niet erg stevig is. Bij een harde crash kan het dus vaak voorkomen dat delen van het frame plooien.

Naast al deze puntjes is er nog een laatste belangrijke voorwaarde: zorg ervoor dat het frame er mooi uitziet, het zal namelijk voor het grootste deel de vorm van je drone gaan bepalen.
© 2016 - 2024 Herat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de onderdelen van een First Person View-drone?Wat zijn de onderdelen van een First Person View-drone?Tegenwoordig zie je wel eens een drone vliegen. Sommigen zijn vliegensvlug en vliegen heel hoog. De drones zien er vrij…

Je eigen drone maken: motor en wiekenJe eigen drone maken: motor en wiekenBij het maken van je eigen drone is het belangrijk voldoende tijd te besteden aan het uitkiezen van je motor. De motor z…
Wat zijn de voordelen van USB-c t.o.v. USB 2.0?Wat zijn de voordelen van USB-c t.o.v. USB 2.0?USB-c is de opvolger van de USB 2.0-standaard waarbij één van de grote voordelen is dat je de stekker er niet meer verke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MemoryCatcher, Pixabay
  • http://skydroneflying.com/range-of-drone-sizes-and-prices-what-type-of-drone-can-you-buy-within-your-budget/
  • http://beginnerflyer.com/build-a-drone/
  • Afbeelding bron 1: Messomx, Pixabay
Herat (17 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.