Zo koop je de beste gaming monitor

Zo koop je de beste gaming monitor De gaming monitor. Het is een belangrijk deel van je setup. Een scherpe monitor zorgt voor een mooi beeld en veel details, zodat je een beter overzicht hebt van het spel. Drie monitoren is dé ultieme droom van elke gamer, maar dit kost een hoop geld en is dit nou wel zo verstandig? En ga ik nou voor een goedkopere, of een wat duurdere variant? Een gaming monitor aanschaffen lijkt simpel, maar het is ingewikkelder dan je denkt!

Budget

Ten eerste moet je jezelf afvragen: hoeveel wil ik besteden? Dus bekijk wat je budget is. Monitors heb je in allerlei vormen en maten, maar ook in allerlei prijzen. Een goedkopere monitor zorgt ervoor dat je de game minder mooi ziet en dat alles minder overzichtelijk wordt, maar een dure monitor kan er ook weer voor zorgen dat je weer moet bezuinigen op de rest van je setup. Een gaming monitoraanschaf kan dus nog best ingewikkeld zijn. Je moet ervoor zorgen dat je ongeveer qua budget ertussenin zit, dus niet te duur en ook niet te goedkoop. Dat kan een hoop zoekwerk opleveren, maar het is het uiteindelijk allemaal meer dan waard!

Schermformaat

Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen tijdens de aanschaf van een gaming monitor is: wat voor schermformaat wil ik? Er zijn ongeveer drie schermformaten die worden aangeraden. Namelijk: 21,5 inch, 23 inch en 27 inch. Hierin heb je ook nog zogenoemde 'tussenmaten' zoals 23,6 inch, 24 inch, etc. Je hebt dus een hele hoop keuze waaruit je kunt kiezen. Het is simpel om te zeggen: ik ga voor een 27 inch scherm, want hoe groter, hoe beter! Dit is niet altijd zo. Heel dichtbij een heel groot scherm zitten is alles behalve comfortabel en ook niet zo prettig voor je ogen. Om een keuze te maken welk formaat monitor je moet kopen kan je het best jezelf de vraag stellen: hoe ver zit ik van mijn monitor af? Heb je een heel klein bureau en zit je heel dicht op je scherm, dan is de beste keus voor jou waarschijnlijk een monitor met een formaat van 21,5 inch. Heb je een middel(groot) bureau en is de afstand tussen jou en de monitor niet zo heel erg groot? Dan is het waarschijnlijk voor jou een goede keus om een 23 inch monitor te kopen. Heb je een heel groot bureau en zit je heel ver van je monitor af, dan kan een 27 inch monitor voor jou het meest interessant zijn.

Dit zijn maar voorbeelden, een grote afstand met een 23 inch kan prima, terwijl je ook prima een 27 inch monitor kan aanschaffen, terwijl je een klein bureau bezit. Het ligt er maar net aan wat jij het fijnst vindt. Hoe kom ik er nou achter wat ik het fijnst vind? Ga naar een winkel waar ze monitors verkopen, vaak kan je daar wat computers testen (en dus ook monitoren). Kijk naar het schermformaat en bepaal ongeveer wat de afstand wordt tussen jou en jouw monitor op jouw eigen bureau. Zet de monitor zo neer als op jouw bureau (de afstand) en doe dat met alle formaten. Stel jezelf dan de vraag: welke vind ik het fijnst? En kies dan dat formaat (en koop eventueel de monitor zelf als je hem heel fijn vindt en aan alle specificaties voldoet).

Reactietijd

De reactietijd is heel belangrijk bij de aanschaf van een gaming monitor. De reactietijd, aangegeven in ms, moet je proberen zo laag mogelijk te houden, kies het liefst een monitor met een reactietijd van minder dan 2 ms, anders is de kans dat je lag (vast lopen van het spel, haperen) krijgt tijdens het spelen van jouw favoriete games. En lag, dat is de nachtmerrie van elke gamer. Niet alleen de ms speelt een belangrijke rol in de reactietijd, ook het aantal Hertz is belangrijk. De beste keus is om een gaming monitor van zo'n ongeveer 100 Hertz te kopen. Hoe hoger hoe beter, maar een veel lager Hertz-aantal kan dan alsnog schokkende beelden opleveren. Het beste paneel voor een gaming monitor is een TN-paneel, het is minder mooi en scherp dan een monitor met een IPS paneel, maar het versnelt wel je beeldsnelheid.

Eén monitor, twee monitoren, of drie monitoren?

Je moet je natuurlijk ook afvragen hoeveel monitoren je nodig hebt. Twee of drie monitoren is leuk en staat mooi, maar heb je het echt nodig? De prijs loopt snel op en het is zonde om twee slechte monitoren te kopen in plaats van één goede monitor. Vraag je daarom af of je echt twee of drie monitoren nodig hebt en hoeveel je ze gaat gebruiken. Dan kom je uiteindelijk waarschijnlijk tot een goede beslissing. Als je twee of drie monitoren gaat kopen is het wel aan te raden om twee of drie dezelfde monitoren te kopen, sowieso niet twee of drie monitoren met verschillende formaten. Want dat is onhandig en onprettig werken en staat ten slotte ook niet heel erg mooi.

Merk

Het merk waar je een gaming monitor van gaat kopen is belangrijk. Kies het liefst voor een goed merk dat goed staat aangeschreven onder gamers zoals bijvoorbeeld Iiyama. Het is zonde om een monitor van een goedkoop (slecht) merk te kopen, om er vervolgens een paar dagen later achter te komen dat het de grootste miskoop is uit je hele leven. Een goede beslissing over het merk is dus belangrijk. Hoe weet ik nou of het een goed merk is dat goed staat aangeschreven? Zoek op het internet naar het merk en lees veel reviews. Kijk bijvoorbeeld ook op de Facebook-pagina van het bedrijf, indien het Facebook heeft. Heeft het bedrijf 100.000 likes? Dan heb je waarschijnlijk een goed merk te pakken, maar lees alsnog wel veel reviews of het daadwerkelijk een goed bedrijf is. Heeft het bedrijf 3000 likes? Dan is het misschien beter om een ander merk te kiezen, ook al kan het goede kwaliteit zijn, maar je moet zelf bepalen of je het risico wilt lopen.

Conclusie

Een aanschaf van een monitor is dus geen fluitje van een cent. Denk er goed over na, kies een goed formaat, een goede reactietijd, een goed merk, of je één, twee, of drie monitoren wilt en lees veel reviews van de monitor die jij wilt kopen. Zo zul je uiteindelijk waarschijnlijk tot de juiste beslissing komen en zal je veel plezier beleven aan je gaming monitor!
© 2016 - 2024 Sven7020, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitorNaar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitorAls je zwanger bent dan kun je naar het hartje van je baby luisteren met behulp van een Doppler-monitor. Omdat deze moni…
Middeltjes tegen vermoeide ogenMiddeltjes tegen vermoeide ogenVermoeide ogen komen veel voor. Meestal veroorzaken ze hoofdpijn, of een wazig zicht. Tegenwoordig krijgen onze ogen hee…
Zwanger worden met PersonaPersona is een microcomputertje dat ontwikkeld is als anticonceptiemiddel. Zonder dat één van beide partners iets hoeft…

Zaklampen: werking en soorten voor verschillende situatiesZaklampen: werking en soorten voor verschillende situatiesEen zaklamp is een handig apparaatje in die gevallen waar het donker is en geen andere lichtbron gebruikt kan worden. He…
Verschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterVerschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterWat is het verschil tussen een quadcopter, hexacopter of octocopter? Het zijn allemaal drones omdat ze vier of meer prop…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dantetg, Pixabay
  • http://www.monitorstore.nl/advies/monitoren.html
Sven7020 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.